اخترفیزیک چیست و چه تفاوتی با کیهان شناسی دارد؟/ خاطرات هاشمیه متقیان از لحظه قهرمان شدنش؛ شش بار تست دوپینگ دادم

۱۴۰۰/۰۶/۲۰ - ۱۳:۲۲:۵۶
کد خبر: ۱۲۳۱۹۵۹
اخترفیزیک چیست و چه تفاوتی با کیهان شناسی دارد؟/ خاطرات هاشمیه متقیان از لحظه قهرمان شدنش؛ شش بار تست دوپینگ دادم
محمدتقی میرترابی، هاشمیه متقیان و مربی اش در مسابقات پارالمپیک مهمان شب نشینی بودند.

به گزارش برنا؛ در اولین بخش از برنامه «شب نشینی» محمدتقی میرترابی دکتر اخترفیزیک به عنوان مهمان معرفی شد و درباره رمز و راز ستاره ها در آسمان صحبت کرد. میرترابی گفت: مردم آسمان را به خاطر عظمتش دوست دارند و حس میکنند آرامش می گیرند و می فهمند در برابر آسمان چقدر کوچک هستند و چقدر این جهان عظمت دارد.

وی تصریح کرد: در قرون وسطی که اروپاییان به بسیاری از علوم هنوز دست نیافته بودند مسلمانان در زمینه نجوم فعال بوده اند؛ نجوم یکی از قدیمی ترین علوم بشری است که ۱۰۰ هزار سال پیش هم افرادی در این علم فعال بوده اند.

دکتر اخترفیزیک گفت: این علم در طول تاریخ دچار تحولات جدی شده است. ابتدا علمی مستقل بوده اما از اوایل قرن ۲۰ جزوی از علم فیزیک شد که در آن فیزیک درون ستاره ها، طریقه تولید انرژی، تولید نور توسط ستاره ها و طول عمرشان مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

میرترابی درباره فیلم «میان ستاره ای» توضیح داد: به نسبت فیلم های معمول هالیوودی عینی تر و علمی تر است. در این فیلم تمامی جزئیات علمی را رعایت کرده اند البته در بخش هایی هم جنبه های هنری پررنگ تر از جنبه های علمی بوده. اما در برابر بسیاری از فیلم های فضایی بسیارعلمی است.

وی افزود: از قدیم بشر به دنبال شناخت عالم در مقیاس کوچک و بزرگ بوده و خاصیت بشر این است که می خواهد از رازها سر در بیاورد.در اختر فیزیک می خواهیم بدانیم ستاره ها دردی را از ما دوا می‌کنند یا نه.

این دکتر اخترفیزیک ادامه داد: اخترشناسی جزئی تر از کیهان شناسی است. امروزه از اتفاقاتی که در لحظات اول عالم افتاده آگاهیم. در مورد بیگ بنگ مطمئن نیستیم .بعد از یک ثانیه اول عالم را می دانیم که چه اتفاقی افتاده اما یک ثانیه اول را نمی دانیم و همه این اتفاقات مربوط به ۱۳ میلیارد سال پیش است.

میرترابی با اشاره به کتاب «شازده کوچولو» اظهار داشت: در فضا سیارک داریم، اختروش هم داریم اما این اولین بار بود که اخترک را می شنیدم و واژه ای ساخته شده زیبایی است. واژه علمی آن کوتوله است که خود خورشیدهم کوتوله است.

وی در پایان گفت: زندگی ستاره ها پر فراز و نشیب است؛ از ابر گازی شروع می شود بعد این ابر گازی متراکم می شود و گرم میشود و درخشان شدنش از همین گرمای بیش از حد ناشی می شود و بعد از سپری شدن عمرش با انفجار میمیرد. از همین فرایند زندگی ستاره می توان درس های زیادی برای زندگی شخصی گرفت.

در بخش دوم «شب نشینی» هاشمیه متقیان بانوی مدال آور مسابقات پارالمپیک در رشته پرتاب نیزه و مربی اش به عنوان مهمان معرفی شدند. متقیان در توصیف لحظات رکورد زدنش گفت: از خوشحالی نمی دانستم چه کنم چون برای این لحظه 5 سال تلاش کردم. اکثر ورزشکاران در مسابقات به خاطر جو مسابقه، حضور داوران و استرس موجود کمتر از رکوردهای تمرینی خود می زنند اما من بهترین رکورد خودم را در پارالمپیک ثبت کردم. رکورد 24 متر و 53 را زدم. با تمام توانم برای پرتاب سومی رفتم و کل توانم را گذاشتم.

متقیان تصریح کرد: بعد از پیروزی در پارالمپیک اولین نفر به خواهرم زنگ زدم چون پدرم گوشی هوشمند نداشت و برای خواهرم گریه کردم. خواهرم می گفت «روی مدال نقره حساب کرده بودیم گل کاشتی» خودم هم باورم نمی شود اینهمه حرکت را انجام دادم و وقتی پیروز شدم در حال خودم نبودم.

وی درباره خطاهای پرتاب نیزه گفت: نباید لگن از نشینمنگاه بلند شود و یا پاها لرزش پیدا کند چون این موارد خطا محسوب می شود. نوک نیزه باید با چمن برخورد کند و اثر آن روی چمن بماند نباید نیزه با کمر به چمن برخورد کند. پرتاب چهارمم 24 متر و 42 بود که آن هم رکورد را رد کرده بود.

برنده مدال طلای پرتاب نیزه در پارالمپیک افزود: یک سال بعد از تولدم تب شدید داشتم مادرم مرا به مرکز بهداشت برد به خاطر اینکه به من واکسن فلج اطفال زدند دو پایم معلول شد. از سال های اول ابتدایی فهمیدم که دو پایم معلول است. سخت بود ولی خانواده ام نگذاشتند در خانه منزوی شوم. تا چهارم ابتدایی پدرم و برادرانم با فرغون مرا به مدرسه می بردند و نمی توانستند به خاطر شرایط مالی برایم ویلچر بخرند چون در خانواده پر جمعیت بودیم و پدرم کارگر ساده بود. همه خانواده در موفقیت من تاثیر گذار بودند به خصوص برادرانم و پدر و مادرم چون به ادامه تحصیل و ورزش تشویقم می کردند و می گفتند همیشه متکی به خودت باش.

متقیان ادامه داد: از اول راهنمایی پذیرفتم که معلول جسمی حرکتی هستم و باید به خودم متکی باشم و کارهایم را خودم انجام دادم. از آن به بعد با دو تا عصای آهنی که پدرم برایم درست کرد راه می رفتم.از کلاس پنجم ابتدایی دوستانم که در مدرسه ورزش می کردند مرا وارد بازیهایشان نمی کردند. من آن ها را تهدید می کردم و می گفتم«اگر مرا بازی ندهید با عصا می زنمتان»بیشتر به خاطر اینکه نگران سلامتی من بودند مرا وارد بازی نمی کردند. اما من والیبال را بسیار دوست داشتم به دوستانم می گفتم اجازه دهید فقط سرویس بزنم.وقتی در مقطع پیش دانشگاهی بودم در اتوبوس با دو ورزشکار اهوازی آشنا شدم و آن ها مرا با ورزش معلولان و جانبازان آشنا کردند.

وی توضیح داد: وقتی از پارالمپیک برگشتیم استقبال خوبی از من در تهران و اهواز شد. همه مسئولان و همشهریانم حضور داشتند و سنگ تمام گذاشتند. بعد از مسابقه از خوشحالی خوابم نمی برد. مدال طلا را به افشین حیدری مدیرکل ورزش و جوانان استان خوزستان تقدیم کردم چون از من حمایت های زیادی کرد. شان پدر و مادرم بالاتر از این است که مدال طلایم را به آن ها تقدیم کنم.

بانوی قهرمان ایرانی ادامه داد: اگر قرار باشد فیلمی از زندگی ام ساخته شود دوست دارم شهره لرستانی نقشم را بازی کند.

متقیان اظهار داشت: وزنه زدن و تمرین های عادی بدنسازی سالن، تمرین بدنسازی روی سکو برای انعطاف بیشتر بدنمان جزو ضروریات پرتاب نیزه است. عضلات پهلو و کمر هم باید قوی باشد تا بتوانیم با قدرت بیشتری نیزه را پرتاب کنیم. در تمرینات اصلا ناامید نشدم و هیچ وقت از تمرینم کم نگذاشتم روزی چهار ساعت تمرین داشتم، توکل به خدا کردم و مطمئن بودم نتیجه تلاش هایم را می گیرم.

وی گفت: 6بار قبل از مسابقات پارالمپیک تست دادم چون رنک دوم جهان را دارم و حساسیت زیادی روی من بود. ما محدودیت سنی نداریم و می توانیم تا زمانی که رکورد می زنیم مدال کسب کنیم. رکوردی که من ارتقا دادم رکورد رقیبم بوده است او زنی 62 ساله است که رنک پنجم جهان را دارد.

متقیان بیان کرد: در طول این سال ها دو بار به انتخابی مسابقات والیبال نشسته روی آوردم ولی به خاطر فیزیک بدنی پذیرش نشدم و بعد به ورزش انفرادی رفتم که پرتاب نیزه را انتخاب کردم.

همچنین مربی هاشمیه متقیان در پارالمپیک گفت: متقیان زمانی در سن 19 سالگی جزو تیم جوانان تنیس روی میز بود که مربی اش در آن زمان هم من بودم. او را به مسابقات قهرمانی جهانی بردم و آنقدر پر توان و پرانرژی بود که انرژی مثبتش را به بقیه تیم هم منتقل می کرد. در مسابقات پارالمپیک توکیو استرس زیادی داشت چون رقبایی قوی داشت. از خوشحالی ما مربیان و ورزشکاران کشورهای دیگر هم طرفداران ما بودند چون این انرژی مثبت را دریافت کرده بودند و دوست داشتند حس خوب هاشمیه در نهایت منجر به کسب طلا شود.

کرم زاده تصریح کرد: حس می کنم وقتی داشت نیزه را پرتاب می کرد یک نگاهش به نوک نیزه بوده و یک نگاهش به خدای بالای سر، و همین اعتقادات قلبی اش او را به موفقیت رساند. همیشه به او می گفتم وقتی نیزه می زنی به آسمان نگاه کن و به خدا توکل کن.

وی ادامه داد: من اولین باری که پا به عرصه ورزش گذاشتم از سال 74 بود که در محیط کار پدرم ورزش ژیمناستیک حرکات زمینی را شروع کردم. بعد به رشته تنیس روی میز روی آوردم و بازیکن این رشته بودم. بعد از اینکه مربیگری این رشته را گرفتم به دو میدانی پرداختم و حالا در حیطه مربیگری دو میدانی هم فعال هستم. در دو رشته فعال بودم در سال 2017 مربی برتر آسیا شدم به همین دلیل از طریق کنفدراسیون به من گفتند باید یک رشته را پیش بگیرم و من پارادومیدانی را انتخاب کردم.

کرم زاده افزود: بعد از بازگشت متقیان به اهواز و استقبال بانوان فعال اهوازی از او، متوجه شدیم چقدر بانوی توانمند در استان داریم و چقدر استقبال می کنند. با این قهرمانی ها ورزشکاران بانوی استان انگیزه می گیرند که در مسیر موفقیت با عزم راسخ فعالیت کنند.

برنامه «شب نشینی» از دوشنبه تا جمعه هر هفته ساعت 23:30 به وقت تهران و 21 به وقت وین بر روی آنتن شبکه جهانی جام جم می رود. محمد سلوکی و عبدالرضا احمدی مجریانی هستند که برای مخاطبان فارسی زبان سراسر دنیا «شب نشینی» را اجرا می کنند و تهیه کنندگان این برنامه نیز کاوه امیری جاوید و یوسف بچاری هستند. در روزهای شنبه و یکشنبه نیز این برنامه ار مراکز استانهای کشور با اجرای مسعود روشن پژوه و به تهیه کنندگی یاسر معظمی گودرزی تهیه و پخش می شود.

اطلاعات بیشتر درباره «شب نشینی» و مهمان های برنامه هر روز در صفحه اینستاگرامی shabneshini.irani@ بارگذاری می شود.

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز