استاد دانشگاه مطرح کرد:

اکثر واحدهای عمومی دانشگاهی ۴۰ سال است به روز نشده/ دانشجویان، فراری از دروس عمومی تکراری و بی‌فایده

۱۳۹۸/۰۴/۲۳ - ۰۵:۳۸:۱۶
کد خبر: ۸۷۰۲۸۵
اکثر واحدهای عمومی دانشگاهی ۴۰ سال است به روز نشده/ دانشجویان، فراری از دروس عمومی تکراری و بی‌فایده
اسماعیل قدیمی گفت: «متأسفانه بسیاری از واحدهای عمومی در کشور ما کهنه هستند و مبتنی بر نیازهای روز نیستند. بسیاری از این واحدها مربوط به دوره‌های پیش از انقلاب هستند، بعضی دیگر هم برای چندین دهه مورد تجدیدنظر قرار نگرفته اند. از سوی دیگر، واحدهای عمومی با رشته تحصیلی و نیازهای دانشجو منطبق نیستند.»

​به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛ هر دانشجویی در طول دوره لیسانس خود مجبور است حداقل 23 واحد عمومی بگذارند. واحدهایی که به نظر می‌رسد تعداد زیادی از آن‌ها هیچ کمکی به مهارت افزایی دانشجو نمی کنند و اکثر دانشجوها از آن ها گریزان هستند.

در اکثر مواقع واحدهای عمومی هیچ ربطی به رشته تحصیلی دانشجو ندارند و همین دانشجویان را از حضور سر کلاس واحدهای عمومی گریزان می کند. اکثر دانشجویان واحدهای عمومی را واحدهای اجباری می‌دانند که هیچ رغبتی برای پاس کردن آن ها وجود ندارد. این واحدها سربار دانشجو و دانشگاه هستند بدون اینکه تأثیری بر آینده دانشجو بگذارند و بتوانند مهارت تازه ای به او بیاموزند.

محتوای واحدهای درسی عمومی تکرار مکرراتی است که دانشجوها بارها و بارها در دوره‌های مختلف تحصیلی گذرانده‌اند. و چون هیچ ابتکاری برای جذاب کردن فضای درسی واحدهای عمومی وجود ندارد، دانشجوها از آن ها فراری هستند. راه‌های مختلفی برای جذاب کردن واحدهای عمومی وجود دارد، برای نمونه سر درس ادبیات فارسی عمومی می توان به جای تدریس نصف تاریخ ادبیات ایران به مطالعه یک شاعر و یا نویسنده خاص که با محتوای رشته دانشجو ارتباط دارد، پرداخت. سرکلاس های معارف و انقلاب هم می توان همین شیوه را در پیش گرفت و مطالب را به طور ویژه تری شکافت.

این واحدهای عمومی در شرایطی برای دانشجویان سربار شده اند، که دانشجویان در کشور ما به زور واحدهای تخصصی خود را هم پاس می کنند. کافی است سری به میدان انقلاب بزنیم تا بازار پایان نامه فروشی به ما بگوید که دانشجو به چه میزان از درس و دانشگاه گریزان است. دانشجویی که رغبتی برای نوشتن پایان نامه اش، که مهمترین سند هویتی اش در محیط علمی است ندارد، چگونه می تواند برای واحدهای عمومی که هیچ ربطی هم به رشته تحصیلی اش ندارند مشتاق باشد.

در این زمینه گفت و گویی با یک استاد دانشگاه داشته ایم که در ادامه می خوانید:

اسماعیل قدیمی، استاد دانشگاه در نقد واحدهای عمومی در آموزش عالی به برنا گفت: «هر نوع آموزشی فلسفه وجودی، اهداف، ساز و کارها و رویه های مختص به خود را دارد که باید منطقی باشند و در این جهت حرکت کنند که فردی که می خواهد چیزی را یاد بگیرد با همه وجود  به سمت آن گام بردارد و آن را به کار بگیرد. سیاستگذاری برای هر نوع آموزشی باید عقلانی، منطقی و مبتنی بر پذیرش قلبی دانش پژوه باشد.»

وی ادامه داد: «بر این اساس هر نوع آموزشی که در هر جایی می‌گذاریم، باید به گونه ای طراحی شود که بر انگیزه، گرایش، بینش، طرز نگاه دانش پژوه و دانشجو تأثیر داشته باشد. زمانی که دانشجو قلبا آموزش را نپذیرد، آموزش دادن کار بیهوده ای است و هیچ ثمره و نتیجه ای ندارد. ما باید درصدد آموزش مطالب، مواد و بسته های آموزشی خاصی باشیم که برای دانشجو مفید، کارآمد، قابل استفاده و قابل اجرا باشند.»

قدیمی در مورد استفاده از بسته های جایگزین کارآموزی، مهارت آموزی و فعالیت های داوطلبانه اظهار کرد: «در رشته های مختلف دوره های کارآموزی وجود دارند، باید در مورد این دوره ها به صورتی عمل شود که برای دانشجو مفید باشند. دانشجو را باید در جایی بگذاریم که قابلیت، ظرفیت و توانایی انتقال موضوعات و مطالب را داشته باشد. دانشجویان باید در رشته ای که در حال تحصیل هستند، تخصص و مهارت های مرتبط با آن را یاد بگیرند. دانشجویان باید آگاهی های عملی یاد بگیرند و چیزهایی را که در تئوری خوانده اند، در میدان عمل استفاده کنند. یکی از آسیب هایی که در خیلی از رشته ها داریم این است که دانشجوها در کلاس های درس با تئوری های مبتنی بر آرمان ها در رشته خود آشنا می شوند، ولی وقتی این دانشجو در واقعیت قرار می گیرد هیچ کدام از این موارد را نمی بیند و همین باعث حس بدبینی و بی میلی به کار در او می شود.»

این استاد دانشگاه تصریح کرد: «با گذراندن واحدهای عمومی در رشته‌های مختلف موافق هستم، چون نمی‌توان فرد را به گونه‌ای تربیت کرد که موضوعی را بدون اینکه جنبه‌های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و تاریخ آن را بداند یاد بگیرد. واحدهای عمومی اگر منطقی باشند، فلسفه وجودی داشته باشند، و به صورت مرتب، منظم و مکرر بازبینی شوند و بهبود پیدا کنند، نمی‌توان با آنها مخالفت کرد.»

وی ادامه داد: «ولی متأسفانه بسیاری از واحدهای عمومی در کشور ما کهنه هستند و مبتنی بر نیازهای روز نیستند. بسیاری از این واحدها مربوط به دوره‌های پیش از انقلاب هستند، بعضی دیگر هم برای چندین دهه مورد تجدیدنظر قرار نگرفته اند. از سوی دیگر، واحدهای عمومی با رشته تحصیلی و نیازهای دانشجو منطبق نیستند.»

قدیمی با تأکید بر اینکه باید محتوای واحدهای عمومی مورد تجدیدنظر قرار بگیرد و از محتوای با کیفیت استفاده شود، گفت: «کار دانشگاه کار فوق‌العاده جدی، سیستمی، همه جانبه و دارای ابعاد گوناگون است، بنابراین در واحدهای آموزشی مختلف باید این موارد را مدنظر قرار داد. در هر رشته‌ای باید برای واحدهای عمومی به صورتی برنامه ریزی شود که مطابق با نیازهای رشته باشند.»

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز