کارفرما در چه شرایطی می تواند کارگر را اخراج کند؟

۱۳۹۸/۰۷/۱۸ - ۰۹:۳۹:۵۰
کد خبر: ۹۰۹۳۰۱
کارفرما در چه شرایطی می تواند کارگر را اخراج کند؟
مباحث کار و اختلافاتی که مابین کارگران و کارفرمایان به وجود می آید از جمله بحث برانگیز ترین اتفاقاتی است که در جامعه وجود دارد که در بیشتر زمان ها حقوق کارگران تضییع می شود در صورتیکه قوانین مرتبط با کار شرایط سختی را برای کارفرمایان در خصوص اخراج کارگر در نظر گرفته است و اگر کارگران از این قوانین مطلع باشند دیگر کارفرما به راحتی نمی تواند نیروی کار را از محل کار خود اخراج کند.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛ تغییر در شرایط اقتصادی یا با مشکل مواجه شدن  کارفرما از جمله دلایلی است که کارفرما تصمیم به کاهش هزینه‌ها و یا تعدیل کارگران می گیرد. در واقع بهترین  راه حل برای کاهش هزینه‌های تولید از نظر کارفرما، کاهش تعداد کارگران است و مقررات اخراج کارگران ساده‌ترین راه پیش روی صاحبان تولید است. البته مقررات اخراج کارگران همیشه در نتیجه اقدام کارفرمایان نیست و گاهی اوقات کارگرانی که از کارایی لازم برخوردار نیستند  نیز در صف اخراج قرار می گیرند و کارفرما مجبور است برای بهبود امور مراحل جذب کارگر توانمند  را در پیش گیرد. از نظر قانون کار، اخراج کارگر مستلزم طی مراحل و داشتن دلایل موجه برای این اقدام است.

از نظر ماده ۱۰ قانون کار، قرارداد بین کارگر و کارفرما باید دارای شرایط خاصی باشد. از نظر قانون قرارداد کار علاوه بر مشخصات دقیق طرفین، باید حاوی مواردی مانند: نوع کار یا حرفه یا وظیفه‌ای که کارگر باید به آن اشتغال یابد، حقوق یا مزد مبنا و لواحق آن، ساعات کار، تعطیلات و مرخصی‌ها، محل انجام کار، تاریخ انعقاد قرارداد، مدت قرارداد و موارد دیگری که عرف و عادت شغل یا محل ایجاب می‌کند باشد.

اگر ماهیت کار دائمی باشد که قرارداد هم باید دائمی باشد ولی بیشتر کارفرمایان چه در کارهایی که برای مدت معین است و چه کارهایی که ماهیت دائمی دارند، قراردادهای کوتاه مدت سه ماهه، شش ماهه یا یکساله با کارگران خود منعقد می‌کنند که به همین دلیل بیش از 90 درصد قرارداد ها موقت است. اگر کارفرمایی پیش از اتمام قرارداد، تصمیم به اخراج غیرموجه کارگر بگیرد، در این صورت قانون کار، شرایط دشواری را برای کارفرما در نظر گرفته است.

مقررات اخراج کارگر و دلایل موجه برای این اقدام

به صورت کلی کارفرما کارگری را اخراج نمی‌کنند، بلکه به واسطه قراردادهای کوتاه مدتی که با کارگر منعقد می‌کند اجازه می دهد تا مدت قرارداد تمام شود و سپس از تمدید قرارداد با او خودداری می‌کند، متاسفانه این موضوع تبدیل به راهکاری مثمر ثمر برای کارفرمایانی شده که به هر نیتی مایل نیستند با کارگر همکاری کنند و تمامی این موضوعات ناشی از نبود امنیت شغلی برای کارگران و رواج قراردهای موقتی است که قسمت عمده صنعت و تولید ما را احاطه کرده است.

 اما اگر کارفرمایی بخواهد در یک قرارداد دائمی یا پیش از موعد مشخص شده در قرارداد کار معین، کارگری را اخراج کند، برای اینکه مشمول ضمانت اجراهای قانونی نشود، باید مراحلی را طی کند. بر اساس ماده ۲۷ قانون کار، هر‌گاه کارگر در انجام وظایف محوله قصور کند و یا آیین‌نامه‌های انضباطی کارگاه را پس از تذکرات کتبی نقض کند، کارفرما حق دارد تا با جلب موافقت شورای اسلامی کار، مطالبات، حقوق معوقه و حق سنوات کارگر را به او پرداخت کرده و قرارداد کار را فسخ کند یا به تعبیری کارگر را اخراج کند.

اگر کارگاه، فاقد شورای اسلامی کار باشد، کارفرما باید نظر مثبت انجمن صنفی را جلب کند و اگر موضوع با توافق بین کارفرما و کارگر حل نشود، موضوع به هیات تشخیص روابط کارگر و کارفرما ارجاع می‌شود و بازهم اگر موضوع حل نشد، این بار در هیات حل اختلاف کارگر و کارفرما موضوع طرح و نظر نهایی این هیات، ملاک تصمیم‌گیری خواهد بود. در مدتی که قرار است این مراحل طی شود، کارگر کماکان به فعالیت‌خود در‌‌ همان واحد ادامه داده و مانند سایر کارگران مشغول کار و همچنین انجام وظایف و امور محوله خواهد بود، یعنی هیچ کارفرمایی حق اخراج کارگر قبل از به نتیجه رسیدن موضوع در هیات حل اختلاف کارگر و کارفرما را ندارد.

اگر کارفرما نتواند نظر مثبت مراجع گفته شده را برای اخراج کارگر جلب کند، در این صورت حق فسخ قرارداد کار را ندارد و در صورتیکه بازهم اقدام به فسخ قرارداد و اخراج کارگر کند، این مقررات اخراج کارگران غیرقانونی محسوب می‌شود. البته در موارد دیگری هم در قانون، اخراج کارگر غیرقانونی تلقی شده است.

دلایل غیرموجه برای اخراج کارگر

در مواردی که بر اساس ماده ۱۵ قانون کار، به واسطه حوادث قهری یا حوادث دیگری که غیرقابل پیش‌بینی و پیشگیری هستند، کارگاه برای مدتی تعطیل می‌شود، یا بر اساس ماده ۱۶، کارگر از مرخصی بدون حقوق یا مرخصی تحصیلی تا مدت دو سال استفاده می‌کند یا بر اساس ماده ۱۷، کارگر برای مدتی توقیف یا حبس می‌شود یا بر اساس ماده ۱۹، کارگر به خدمت وظیفه سربازی اعزام می‌شود، در تمام این موارد، قرارداد کاری بین کارگر و کارفرما به حالت تعلیق در می‌آید. حالا اگر پس از رفع مانع و بازگشت کارگر به کارگاه، کارفرما از پذیرش کارگر امتناع کند، بر اساس ماده ۲۰ قانون کار، این اقدام کارفرما در حکم اخراج غیرقانونی بوده و کارفرما باید پذیرای مسئولیت در این خصوص باشد. همچنین اگر کارفرما به هر دلیلی پیش از اتمام قرارداد، کارگر را از کارگاه اخراج کند، بازهم موضوع ز مواردی است که اخراج کارگر غیرقانونی تلقی می‌شود.

ضمانت اجرای اخراج غیر قانونی کارگران

اگر کارفرمایی کارگر را به صورت غیرقانونی و خلاف مقررات اخراج کارگران اخراج کند، بر اساس ماده ۲۰ قانون کار، کارگر باید ظرف مدت ۳۰ روز به هیات تشخیص روابط کارگر و کارفرما مراجعه کند و درخواست بازگشت به کار را ارائه کند؛ هیات تشخیص کارفرما را فراخوانده و در این خصوص از او توضیح می‌خواهد. اگر اخراج کارگر بر اساس دلایل موجه و با طی مراحل قانونی باشد که کارفرما تنها مکلف به پرداخت حق و حقوق قانونی کارگر است اما اگر کارفرمایی دلیل موجهی برای اخراج کارگر نداشته باشد، در این صورت، هیات تشخیص حکم به بازگشت کارگر به محل کار خود را صادر می‌کند.

همچنین اگر کارفرما از پذیرش کارگر امتناع کند و یا کارگر تمایلی به بازگشت به محیط کار را نداشته باشد، در این صورت، کارفرما مکلف است از تاریخ اخراج حقوق کارگر را پرداخت کرده و به ازای هر سال سابقه کار ، معادل ۴۵ روز حقوق به عنوان حق سنوات به وی پرداخت کند. البته باید به این نکته توجه داشت که در حالت عادی، بر اساس ماده ۲۷ قانون کار، حق سنوات به ازای سابقه کار معادل یک ماه آخرین حقوق محاسبه می‌شود و اگر کارگری اخراج شود، حق سنوات به میزان هر سال سابقه معادل ۴۵ روز محاسبه خواهد شد.

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز