یک آسیب‌شناس:

فضای مجازی، جایگزینی برای تامین نیاز عاطفی و ارتباطی افراد/ شبکه‌های اجتماعی مانند چاقویی دو لبه است

۱۳۹۸/۱۱/۲۸ - ۰۴:۳۴:۱۲
کد خبر: ۹۶۴۵۸۱
فضای مجازی، جایگزینی برای تامین نیاز عاطفی و ارتباطی افراد/ شبکه‌های اجتماعی مانند چاقویی دو لبه است
آسیب‌شناسان اجتماعی معتقدند حضور بیش از حد در شبکه های اجتماعی بر روابط خانوادگی و روابط فردی انسان ها تاثیر مخربی می گذارد.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛ سرها در گریبان است. گاهی یکی سرش را بالا می آورد و چیزی می‌گوید. همه دور یک میز نشسته‌اند اما چشمان‌شان دوخته شده به تلفن همراه‌شان.

تا چندسال پیش تلفن‌های همراه تنها برای در دسترس بودن دائمی بود. اما اکنون، یک زندگی در این مکعب مستطیل شکل جریان دارد و توانایی سرگرم کردن صاحبش را از صبح تا هنگام خواب دارد و حتی گاهی خواب را از چشم دارنده‌اش می‌رباید.

دیگر کسی حوصله نشستن در جمع‌های خانوادگی را ندارد و عموما افراد ترجیح می‌دهند به وسیله یک پیام بی‌جان با دیگران ارتباط برقرار کنند. این درحالی است که حتی گپ زدن‌های خانوادگی هم منسوخ شده و خانواده‌ها همواره از اینکه فرزندان‌شان دیگر برای‌شان وقت نمی‌گذارند گلایه می‌کنند.

این شبکه‌های اجتماعی حتی گاهی جای دید و بازدیدهای هفتگی را هم پر می‌کنند. دیگر هر خانواده‌ای یک گروه در یکی از شبکه‌های اجتماعی دارد و از عکس ناهار و شام تا آخرین تغییرات دکوراسیون خانه را از این طریق به نمایش می‌گذارند.

اما این دوستی‌های از راه دور که جای دورهمی‌ها را گرفته چه سود و زیانی برای افراد دارد. این ارتباط‌های مجازی در جامعه پرمشغله کنونی که زمان برای دید و بازدید و احوالپرسی کم است مفید است یا می‌تواند به تنهاتر شدن آنها کمک کند؟

 ارتباطات عاطفی به حداقل رسیده است

امان‌الله قرایی‌مقدم، آسیب‌شناس با بیان این که افزایش ارتباطات عاطفی افراد موجب کاهش گرایش به شبکه‌های اجتماعی می‌شود، گفت: بخشی از نیازهای ارتباطی در خانواده تامین می‌شود درحالی که در خانواده‌های امروزی ارتباطات عاطفی به حداقل رسیده است. خانواده‌ها به لحاظ شکلی محدودتر شده‌اند و از حالت گسترده به هسته‌ای تغییر شکل داده و تعداد فرزندان کمتر شده است.

او ادامه داد: یکی از دلایل عمده سست شدن پایه‌های خانواده این است که افراد اوقات کمتری را در کنار هم می‌گذرانند. از سوی دیگر افزایش مشغله‌های اجتماعی و مشکلات اقتصادی از دیگر دلایلی است که افراد را تشویق به این شکل از ارتباط می‌کند. 

فضای مجازی، جایگزینی برای تامین نیاز عاطفی و ارتباطی افراد

قرایی‌مقدم با اشاره به اینکه با این وضعیت فضاهای مجازی و شبکه‌های اجتماعی که بین جوانان و دیگر اقشار رواج یافته‌اند، جایگزینی برای تامین نیاز عاطفی و ارتباطی افراد می‌شوند، توضیح داد: البته دلیل علاقمندی افراد به حضور در شبکه‌های اجتماعی را می‌توان آرامشی دانست که ممکن است ارتباطات و معاشرت های مجازی به آنها بدهد.

علت پیدایش شبکه‌های اجتماعی، افزایش ارتباط بین افراد در دهکده جهانی

این آسیب‌شناس با بیان اینکه افزایش ارتباط بین افرادی که در دهکده جهانی زندگی می‌کنند، اولین هدف و مهم‌ترین انگیزه تشکیل این شبکه‌ها بود، بیان کرد: البته این هدف تا حدودی موفق بود اما بعضا یک‌سری جدایی‌ها و دوری‌هایی را هم به وجود آورد. اگر این مشکل را بخواهیم در جامعه خودمان بررسی کنیم، می‌بینیم که حضور در شبکه‌های مجازی، باعث ایجاد سوءظن و بدبینی بین برخی زوجین شده است؛ اتفاقی که کم‌کم به طلاق عاطفی و در نهایت به طلاق دائمی می‌انجامد.

رابطه مستقیم فراگیر شدن شبکه‌های اجتماعی و افزایش طلاق

او فراگیر شدن شبکه‌های اجتماعی را بر میزان طلاق موثر دانست و گفت: متاسفانه اکنون با ازدواج‌هایی روبه‌رو هستیم که پایه‌های آشنایی شان در فضای مجازی و در این شبکه های اجتماعی گذاشته شده است. در این شرایط وقتی دختر و پسر زیر یک سقف می‌آیند تازه می‌بینند خیلی از مواردی که فکر می‌کردند درباره هم می‌دانند، دروغ بوده و اختلاف نظرهای زیادی با هم دارند؛ این یکی از دلایل طلاق است.

محیطی که می تواند تنهاتر یا شلوغ‌ترتان کند

این آسیب‌شناس در پایان خاطرنشان کرد: هر پدیده ارتباطی مانند چاقویی دو لبه است که می‌تواند دلیل تازه طلاق ها باشد یا به عنوان یک محیط کسب و کار خانگی از آن استفاده شود. آدم‌ها را تنهاتر کند یا ارتباطات و معاشرت های نوین را رقم بزند و افراد را با وجود فرسنگ‌ها فاصله از هم به هم نزدیک کند و اینکه ما کدام را انتخاب کنیم وابسته به این موضوع است که چه هدفی برای زندگی خود ترسیم کرده‌ایم.

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز