معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش استان کرمان در گفت‌وگو با برنا:

یکی از ورزشی‌ترین مدیرکل‌هایی که دیده ام، دکتر محسن بیگی است / در اکثر شهرستان‌ها با کمبود معلم ورزش مواجه هستیم

۱۳۹۶/۰۷/۲۵ - ۰۸:۳۷:۲۶
کد خبر: ۶۲۵۶۷۴
یکی از ورزشی‌ترین مدیرکل‌هایی که دیده ام، دکتر محسن بیگی است / در اکثر شهرستان‌ها با کمبود معلم ورزش مواجه هستیم

با توجه به این که روزهای آغازین مهر، ماه شروع مدارس را سپری می‌کنیم به سراغ ماشاا... میرزاحسینی، معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش استان کرمان رفتم تا هم از چالش‌هایی که در حوزه ورزش آموزش و پرورش با آن روبه‌رو هستند، بگوید و هم از اقداماتی که برای بهینه سازی تربیت بدنی در فضاهای آموزشی انجام داده‌اند. پس با برنا همراه باشید:

 

**برای شروع از زنگ ورزش در مدارس شروع می‌کنم. در بعضی از مدارس این ساعت در مدرسه بسیار جدی گرفته می‌شود و در در برخی مدارس آن طور که شایسته است، توجهی به آن نمی‌شود. برای مدیریت هرچه بهتر این موضوع در استان وسیعی همچون کرمان چه تدابیری اندیشیده شده است؟

در بعضی مدارس ممکن است امکانات به حد کافی نباشد و یا حتی آن معلم متخصص را هم نداشته باشیم اما در ورزش، هرچه فعالیت ورزشی بیشتر شود، دانش‌آموزان علاقه‌مندتر می‌شوند. با وجود کمبودهایی که بوده باز هم ما برای آموزگاران دوره‌های اول، دوم و سوم ابتدایی گذاشتیم که در مدارسی که معلم ورزش و تربیت‌بدنی نداریم، خود آموزگار بتواند زنگ ورزش را پیش ببرد. سعی کرده‌ایم تمام شرایط را فراهم کنیم که دانش‌آموزان از این ساعت تربیت بدنی و ورزش نهایت لذت را ببرند که یک نسل شاداب و سالم داشته باشیم.

 

**در ورزش آموزش و پرورش چه مسائلی در اولویت قرار دارند؟

ما در بحث تربیت بدنی در آموزش و پرورش به سه مقوله اصلی نگاه می‌کنیم. یکی فضا است، دیگری تجهیزات و سومی هم نیروی انسانی. از لحاظ فضا ما حیاط مدارس را در اختیار داریم و تعدادی سالن ورزشی که متعلق به آموزش و پرورش است که باید کار تربیت بدنی باید در آن‌ها انجام شود. با تلاشی که انجام شده، خوشبختانه یکی دو سالی هست که تقریبا اکثر فضاهای در دسترس داخل مدارس برای ورزش دانش‌آموزی آماده شده‌اند. مثلا حیاط خط کشی شده است. طرح حیاط پویا را خصوصا در مدارس ابتدایی در دست اجرا داریم. اشکالی کف حیاط مدرسه و روی دیوارها کشیده می‌شود که دانش‌‌آموزان در وقت‌های بیکاری و فراغت می‌توانند از این اشکال استفاده کنند. هرسال یک سری تجهیزات بنا به درخواست شهرستان‌ها خریداری می‌شود و به مدارس ارسال می‌شود. بحث ایمنی فضاها و اماکن ورزشی مطرح هست که چندین سال است این موضوع جدی گرفته شده و تمام وسایل بازی و حتی وسایل اطراف زمین‌های ورزشی ایمن سازی شده که اتفاقی برای دانش‌آموزی رخ ندهد. نیروی انسانی متشکل از دبیران و آموزگاران پایه‌های تحصیلی و مدیران و عوامل ستادی مدرسه به اضافه معلمان تربیت‌بدنی است. خوشبختانه حدود 1350 معلم ورزش در سطح استان داریم که کار آموزش را انجام می‌دهند، اما با وجود این 1350 نفر بازهم در اکثر شهرستان‌ها کمبود داریم و این کمبود در شهرستان‌های بزرگ ملموس‌تر است. کلاس‌های بازآموزی، مربیگری و داوری برای معلمین ورزش برگزار کرده‌ایم که روزبه روز توانمند تر شوند. امسال برای تمام معلمین تربیت‌بدنی مرد و زن استان یک بسته تخصصی شغلی، شامل لباس و وسایل مورد نیاز معلم ورزش تهیه کردیم و طی چند روز آینده برایشان ارسال خواهد شد و هر جای استان که بروید معلمین ورزش با یک لباس متحدالشکلی کارشان را انجام می‌دهند. در آموزش و پرورش جدای از آن 23 شهرستانی که درتقسیمات کشوری هست، 32 شهرستان و منطقه آموزشی داریم.

 

**در لابه‌لای صحبت‌های‌تان به از استفاده از حیاط مدرسه در زنگ ورزش گفتید. با توجه به این که زنگ ورزش به دلیل تحرک زیادی که دارد معمولا با سروصدا همراه است، آیا این سروصدا برای سایر کلاس‌های مدرسه که دروس دیگری در آن لحظه دارند، مزاحمت ایجاد نمی‌کند؟

خوشبختانه الان مدارس جوری ساخته می‌شوند که سالن مشترک مدرسه طرف حیاط می‌شود و کلاس‌ها طرف مخالف حیاط قرار می‌گیرند. معمولا مدارس از این لحاظ مشکلی ندارند که سروصدا باعث مزاحمت برای کلاس‌های دیگر شود.

 

**آیا از میزان سرانه فضاهای ورزشی رضایت دارید؟

کرمان؛ یکی از ضعیف‌ترین استان‌ها از لحاظ سرانه فضای ورزشی آموزش‌وپرورش است. ما 7 سانتی‌متر مربع فضای ورزشی به ازای هر دانش‌آموز داریم. تلاش کرده‌ایم در سال‌های اخیر این فضا را افزایش دهیم امام به دلیل طرح‌های نیمه‌تمامی که بوده به ما اجازه شروع پروژه جدید را نمی‌دهند و فقط پروژه‌های نیمه تمام باید تکمیل شوند. امسال رقمی در حدود 5 میلیارد تومان به اماکن ورزشی تخصیص داده‌ایم به اماکن ورزشی نیمه‌تمام. پیش‌بینی می‌کنیم با تزریقر این میزان اعتبار در صورت تخصیص صددرصدی هشت استخر متعلق به آموزش‌وپرورش است که می‌توانیم آن‌ها را به بهره‌برداری برسانیم. وگرنه با وجود حدود 580 هزار دانش‌‌آموز در استان و با حدود 7 هزار مدرسه دولتی و غیر دولتی در استان سرانه ما اصلا عددی نیست.

 

**در مدارس غیر دولتی یا غیرانتفاعی برای جدی گرفته شدن زنگ ورزش و فعالیت‌های تربیت‌بدنی چه اقداماتی انجام داده‌اید؟

طی هماهنگی‌هایی که با اداره مدارس غیر دولتی و مشارکتهای مردمی داشتیم به این نتیجه رسیدیم که مدارسی که فضا دارند که مدارسی که فضا ندارند ملزم می‌شوند که حتما از فضاهای ورزشی استاندارد مثل سالن‌های ورزشی اطراف‌شان استفاده کنند. الان هم بازدیدها و نظارت‌هایی انجام می‌شود که مدارسی که کوتاهی کردند و ساعت ورزش به مکان مناسب نمی‌روند به آن هیئت نظارت مربوطه معرفی می‌شوند تا در سال آینده برای ادامه فعالیت‌شان تجدیدنظر شود چون بخشی از دانش آموزان در مدارس غیرانتفاعی هستند به جد دنبال این ماجرا هستیم.

 

**با نهادهایی مثل فدراسیون فوتبال مدارس یا هیئت‌های ورزشی استان که عمدتا کمیته استعادیابی هم دارند، چگونه تعامل می‌کنید؟

الان دو سالی هست که هیئت ورزش دانش‌آموزی تشکیل شده و قرار است به زودی انتخابات این هیئت ورزشی در بین معلمین ورزش علاقه‌مند برگزار شود. روالی مثل بقیه هیئت‌های ورزشی برای انتخابات رئیس دارد و کار مسابقات و استعدادیابی ورزش در آموزش و پرورش را ابن هیئت برعهده خواهد گرفت. همکاری با هیئت‌های مختلف و اداره کل ورزش و جوانان از قبل یعنی در زمان مدیریت آقای محمودی‌نیا آغاز شد. هرفعالیتی را که در قالب طرح توسعه بود و از عهده ما برمی‌آمد، انجام دادیم و  از زمان تصدی آقای دکتر امیری‌خراسانی هم با تفاهمی که صورت گرفته و کار استعدادیابی طرح توسعه ورزش استان هم به آموزش و پرورش واگذار شده، آماده همکاری با تمام هیئت‌ها و مجموعه‌های ورزشی هستیم. همین الان هم امکاناتی که در اختیار داریم مثل خوابگاه یا سالن ورزشی، زمانی که برنامه‌ای دارند در خدمتشان بوده‌ایم.

 

**در چند وقت اخیر با افتخار آفرینی، دانش‌آموزان ورزشکار مواجه بودیم که می‌توان به مدال کسب شده توسط خانم اسدی در این زمینه اشاره کرد. برای تداوم این افتخارآفرینی‌ها و همچنین افزایش‌شان چه برنامه‌ای در دستور کار دارید؟

سه سال پیش تعداد مدال‌های دانش‌آموزان ما به تعداد انگشت‌هاتی دست هم نمی‌رسید. یک برنامه‌ریزی صورت گرفت و با شهرستان‌های که دانش‌آموزان مستعد در رشته‌های مختلف داشتند مذاکراتی شد و کانون‌های درون مدرسه‌ای و برون مدرسه‌ای فعالیت‌شان بیشتر شد و خداراشکر روزبه روز به تعداد این دانش آموزان مدال‌آور افزوده می‌شود. سال گذشته تعداد دانش‌آموزانی که توانستند مدال بیاورند به 41 نفر رسید و امسال یعنی در سال تحصیلی 95 – 96 حدودا 80 نفر از دانش‌آموزان استان کرمان توانستند مدال‌های رنگی کسب کنند. از دانش‌آموزان مدارس استثنایی نیز غافل نشدیم و برای آن عزیزان هم برنامه‌ریزی‌هایی صورت گرفت و آن دانش‌آموزان نیز صاحب 41 مدال در سال جاری شده‌اند. در مساقبات جهانی هم خانم اسدی صاحب رتبه شد که اشاره کردید. حتی معلمین ما هم مدال‌های خوش رنگی در رقابت‌های ورزشی کسب کرده اند.

این روند را با همکاری هیئت ورزش‌های دانش آموزی و سایر هیئت‌های ورزشی پیش خواهیم برد.

 

**به کمبود معلم ورزش اشاره کردید. مایلم بدانم آیا دانشگاه فرهنگیان در این حوزه کمکی نمی‌کند؟

هرسال یک سری وورودی به اموزش و پرورش در رشته‌های مختلف داریم که تربیت‌بدنی یکی از آن‌هاست. از دانشگاه فرهنگیان حدود 10 الی 25 نفر وارد سیستم می‌شوند و تعدادی هم از طریق استخدام‌های دولتی و با برگزاری آزمون سراسری جذب می‌شود و این روند هرسال تکرار می‌شود. تعداد وورودی ما معمولا کمتر از خروجی است و این کمبود همچنان ادامه دارد.

 

**کشورهای پیشرفته تاکید زیادی دارند بر گسترش ورزش شهروندی و همگانی. آیا به این حوزه وورود کرده اید؟

کاری که ما در مدارس انجام می‌دهیم عین ورزش همگانی است، چون هیچ وقت به طور تخصصی یک رشته را اموزش نمی‌دهیم. هدف ما از ورزش در مدارس همان هدفی است که ورزش همگانی دنبال می‌کند به جز دانش‌آموزان مستعدی که به طور تخصصی وارد کانون‌ها می‌شوند و  یک ورزش خاص را دنبال می‌کنند. با هیئت ورزش‌های همگانی هم تفاهمی امضا کرده‌ایم که آن‌ها هم در جایی که نیاز باشد وورود کنند و در بین خانواده‌ها هم ورزش را گسترش دهیم.

 

**آیا استفاده از مواد نیروزا غیر مجاز در بین دانش‌آموزان رایج است؟

در مدارس چنین چیزی نداریم و حتی توسط معلمین ورزش هم توصیه نمی‌شود. استفاده از این مواد در بعضی از رشته‌های خاص است که ما آن‌ها را در آموزش و پرورش به عنوان رشته مجاز نداریم. با این حال معلمین ما مرتبا به دانش‌آموزان اعلام می‌کنند که استفاده نشود و تا کنون در آموزش و پرورش با این مشکل مواجه نشده‌ایم که دانش‌آموزی به سمت این مواد رفته باشد ولی در خارج از محیط مدرسه ممکن است این اتفاق رخ دهد.

 

**با توجه به این که در اداره کل آموزش و پرورش با چندین معاونت روبه‌رو هستیم، مدیرکل این دستگاه بزرگ تا چه میزان دید ورزشی دارد و به تربیت بدنی در آموزش و پرورش بها می‌دهد؟

خوشبختانه مدیرکل محترم جدای از رسالت اصلی‌شان که معلم هستند، پزشکی خوانده‌اند و به همین سبب به مقوله سلامت دانش‌آموزان خیلی اهمیت می‌دهند و همیشه پشتیبان حوزه معاونت تربیا بدنی و سلامت بوده‌اند. ایشان نگاهی که به حوزه سلامت و تربیت بدنی دارند به جرئت می‌توانم بگویم بیشتر از نگاهی است که به سایر حوزه‌ها دارند. یکی از ورزشی‌ترین مدیرکل‌هایی که دیده ام جناب اقای دکتر محسن بیگی است.

 

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز