خبرگزاری برنا گزارش می‌دهد:

تابلوی تمام نمای مطالبه‌گری مردم اصفهان رقم خورد

۱۴۰۰/۰۸/۲۹ - ۰۷:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۶۳۲۶۰
تابلوی تمام نمای مطالبه‌گری مردم اصفهان رقم خورد
مردم اصفهان روز جمعه در پل خواجو اصفهان در کنار کشاورزان حاضر شدند تا مطالبه چندین ساله خود را در بستر زاینده رود، جاری کنند.

به گزارش خبرگزاری برنا در اصفهان؛ کشاورزان شرق و غرب اصفهان بیشتر از 10 روز  است که دربستر زاینده رود چادر زده‌ و با اعتراضی مدنی خواستار حق آبه خود شده‌اند، صبح جمعه مردم اصفهان در کنار  کشاورزان، فرهنگ مطالبه‌گری و حق خواهی را نشان دادند و با حضور در زاینده رود بی‌جان گردهم آمدند و با سرود مرثیه‌ای برای رودخانه خواستار جاری شدن دائمی زاینده رود شدند.

 معاون اول رئیس جمهوری ساعاتی بعد از حضور مردم در رودخانه در شبکه خبر در گفت و گویی با مردم اصفهان از وفاداری مردم استان اصفهان در جنگ و در همه صحنه های انقلاب تشکر کرد و افزود: مردم اصفهان همواره در همه شرایط در صحنه دفاع از انقلاب حضور داشتند.

وی تصریح کرد: امسال خشکسالی وضعیتی پیش آورده که در اکثر استان های کشور دچار مشکل هستیم به شکلی که رییس جمهوری در طول همین یک ماه گذشته دو بار شورای عالی آب را برگزار کرد. آیت الله رئیسی در دو ماه گذشته هم مرتب شرایط آب کشور را دنبال می کرد و امروز هم به شدت پیگیر وضعیت آبی در استان اصفهان بود.

SH2A3252

دستور ویژه به وزیران نیرو و جهاد کشاورزی

معاون اول رییس جمهوری گفت: به وزیر نیرو و جهاد کشاورزی دستور دادم که به سرعت مشکل آبریز زاینده‌رود در هر سه استان چهارمحال‌و بختیاری، اصفهان و یزد را تدبیر و این مساله را به هر نحوی که می شود، مدیریت کنند تا بتوانیم این دوره سخت را پشت سر بگذاریم.

مخبر با بیان اینکه واقعا دنبال حل مشکل هستیم، افزود: من شرایط مردم اصفهان را درک می کنم و خودم در بین این عزیزان در شرق اصفهان حضور داشتم و شرایط سخت آنجا را دیده ام. این سه استان دچار مشکل هستند. ما هم به جد دنبال این هستیم که انشالله با هر وسیله ای که هست مشکل این استان ها به ویژه مردم اصفهان حل شود.

وی گفت: انشاالله جلساتی فردا(شنبه) برگزار می شود و نتایج این جلسات را به اطلاع مردم خواهیم رساند. وزیران هم دارند روی موضوع کار می کنند و طرح های مختلفی را بررسی کرده اند و پیشنهادهایی دارند که بعد از اتمام بررسی‌ها، اقدام خواهیم کرد.

معاون اول رئیس جمهور در یک دستور ویژه به وزیران نیرو و جهاد کشاورزی خواستار رسیدگی فوری به حل مشکل آبریز زاینده‌رود در هر سه استان چهارمحال‌و بختیاری، اصفهان و یزد شد.

مخبر به وزیران نیرو و جهادکشاورزی دستور داد در اسرع وقت برای حل مشکل آبریز زاینده‌رود در هر سه استان چهارمحال و بختیاری، اصفهان و یزد اقدام کنند.

علی‌اکبر محرابیان، وزیر نیرو نیز در گفت‌وگویی تلویزیونی بابیان اینکه برای مدیریت حوضه زاینده‌رود با دستور معاون اول قرار بر این شد که هرچه سریع‌تر جلسه ستاد احیای زاینده‌رود برگزار شود، اظهار داشت: امیدواریم تصمیمات مناسبی را با پیشنهاداتی که به این جلسه می‌بریم اتخاذ شود و مردم این حوضه را در مناطق مختلف مطلع و خوشحال کنیم.

2V3A0048

وی عنوان کرد: قرار بر این شد که وزارت‌خانه‌های جهادکشاورزی و صمت در کنار وزارت نیرو به‌صورت فعال وارد شوند تا شرایط را مدیریت کنیم تا آسیبی که به برخی کشاورزان وارد شده به حدأقل برسانیم.

محرابیان در پایان یادآور شد: شرمنده کشاورزان هستیم و نمی‌توانیم مقداری که برای کشت آن‌ها لازم است را تأمین کنیم و امیدواریم با فضل و عنایت الهی در ماه‌های آینده این کمبودها را جبران کنیم.

همه ما مردم اصفهان از اینکه آب برای کشاورزی نباشد نگران هستیم

مرد و زن، پیر جوان، هنرمند و ورزشکار، کشاورز و کارگر و بیش از 100هزار نفر از مطالبه‌گران اصفهانی نجیبانه گردهم آمدند و دست‌ها گره زده خود را هماهنگ و یکصدا بالا برده و با فریاد «زاینده رود من کو؟» جان شهر خود را طلب کردند.

امام جمعه اصفهان در خطبه‌های نماز جمعه اصفهان گفت: اولاً خدمت کشاورزان عرض کنم، کشاورزی و دامداری یکی از مهم‌ترین و بهترین صنعت‌ها برای اشتغال است و در روایات ما نیز در خصوص کشاورزی تاکید شده است؛ اگر کسی درختی بنشاند، هر کس از آن استفاده کند یک صدقه برای کشاورز نوشته می‌شود. امام صادق (ع) می‌فرماید: «کشاورز گنج مردم است.» اگر کشاورز نباشد مردم چگونه ارتزاق کنند؟ این کشاورزان هستند که مقدمات زرع را فراهم می‌کنند، البته این باید برای خدا باشد و کار درستی صورت بگیرد.

وی افزود: همه ما مردم اصفهان از اینکه آب برای کشاورزی نباشد نگران هستیم، نگرانی این است که اصلاً کشاورزی نمی‌شود. اصفهان پیش‌تر در این صنعت خودکفا بود. کشاورزان راه دیگری برای امرار معاش ندارند؛ علاوه بر آن زمین دچار مسئله فرو نشست شده است و این خطرناک است، بنابراین هیچ عاقلی نیست که غصه نخورد و نگران نباشد.

امام جمعه اصفهان گفت: متأسفانه آب به اندازه لزوم نیست و از این آبی که وجود دارد، دو مترمکعب در ثانیه به یزد داده‌اند و در صنعت هم همین میزان بوده است؛ البته میزان صنعت اخیراً نصف شده است. ۱۲ مترمکعب بر ثانیه هم مربوط به آب شرب مردم است. آب از تصفیه خانه باباشیخ‌علی به مردم شهرها و روستاهای زیادی داده می‌شود. همین قسمت‌هایی که حقابه می‌خواهند و البته حقشان است، شهر ورزنه، اجلیه و زیار همین آب تصفیه شده را می‌گیرند. ۹۹ روستا نیز در همین محدوده هستند. شرق اصفهان از کوهپایه، هرند، نیک‌آباد، محمدآباد تا رامشه آب تصفیه شده دریافت می‌کنند. این نیز مقدار آب اصلی را کم کرده‌اند. من این را غلط می دانم که آب به جای دیگری می‌دادند اما این مربوط به ۲۹ سال قبل است، مربوط به دوران من و یا فلان مسئول نیست.

وی افزود: در خصوص صنعت هم نه ذوب‌آهن و نه فولاد مبارکه به نظر بنده نباید کنار زاینده‌رود احداث می‌شدند، اما این اتفاقات رقم خورده است. مجموع آب آشامیدنی که در استان اصفهان مصرف می‌شود ۱۲ متر بر ثانیه است و این میزان کم است. در خصوص برگشت دو متر مکعب بر ثانیه از یزد نیز گفته می‌شود اگر می‌توان این دو متر را برگردانند، اما این شدنی نیست. ۳۰ سال است هزاران نفر بر مبنای این آب زندگی می‌کنند. این میزان آب ته رودخانه را هم خیس نمی‌کند. باور کنید این مسائل را که مطرح می‌کنم نمی‌خواهم از کسی یا شهری طرفداری کنم. مسئله مهم این است که بارندگی نشده و حتی در تابستان آب برخی شهرستان‌ها قطع شد، در حالی که پشت سد حداقل باید ۱۴۰۰ میلیون متر مکعب آب باشد در حال حاضر زیر ۶۰۰ میلیون است. من با کشاورزان نیز صحبت کرده‌ام، اما باید این را یادآور شوم که نمی‌شود آب شرب یا آب صنعت را قطع کنیم و این مسائل شدنی نیست.

طباطبایی‌نژاد اظهار کرد: اگر کسی بگوید یک سال دیگر آب می‌آوریم بیخود می‌گوید، اصفهان که خودش آبی ندارد، قسمتی از این آب در چهارمحال بختیاری است که دولت باید موارد را درست کند که سهم بیشتری برده نشود. حتی این بهشت‌آباد که می‌گویند من در جلسات بوده‌ام و بهتر از بقیه نیز صحبت می‌کنم. بنده نیز همراه کشاورزان هستم.

امام جمعه اصفهان خطاب به کشاورزان شهر تصریح کرد: ما زبان شما هستیم و در گفتارمان صداقت داریم. اگر بخواهند آب بهشت‌آباد را بیاورند حداقل ۱۰ سال طول می‌کشد. اگر بخواهند آب را از خلیج فارس بیاورند حداقل ۲۰ مکان باید این آب پمپاژ شود و در هر متر مربعی باید بیش از ۱۰۰ هزار تومان هزینه شود، در واقع هزینه گزافی را باید دولت متحمل شود. نظر من این است تا وقتی که بتوانند از جایی آب بیاورند به عزیزان کشاورزی که راه دیگری برای امرار معاش ندارند کمک مالی بلاعوض دهند، ثانیاً تسهیلات بانکی به آنها داده شود تا بتوانند کاری را شروع کنند، ثالثاً باید صحبتی شود و هماهنگی‌هایی صورت بگیرد تا اگر می‌خواهند زمینشان را به مغازه یا کارگاهی تبدیل و شغل دیگری اختیار کنند به‌سرعت انجام شود، بدون آنکه دولت سهمی بگیرد.

صدای کشاورزان از طریق رسانه‌های اجتماعی و صدا  سیما به گوش جهانیان رسید و مسئولین استانی و کشوری را وادار به پیگیری کرد. سیدرضا مرتضوی، استاندار اصفهان در گفت‌وگویی اظهار داشت: مشکلات زاینده‌رود از سال‌های گذشته و در قالب مجموعه مشکلات چند وجهی ایجاد شده که عوامل مختلفی هم دارد، بخشی از آن ناشی از افزایش مصرف است که به تبع افزایش جمعیت به وجود آمده است.

وی ادامه داد: بخش دیگر آن ناشی از کاهش نزولات آسمانی است و بخشی نیز ناشی از بارگذاری اضافی است که بیش از میزان ظرفیت زاینده‌رود بر این حوضه تحمیل شده است.

SH2A3347

دولت در پی حل مشکل زاینده رود است

مرتضوی تصریح کرد: از ابتدای دولت سیزدهم به دستور شخص رییس جمهور ارتباط نزدیک با مردم برقرار کردیم و ده‌ها جلسه در این باره داشتیم تا بتوان تصمیماتی گرفت که منجر به یک نگاه بلندمدت و پایدار شود به همین دلیل هفته گذشته میزبان وزیر نیرو که به دستور رییس جمهور به اصفهان آمده بود، بودیم و وی حرف مردم را در مناطق مختلف اصفهان شنید.

استاندار اصفهان عنوان کرد: به نظر می‌رسد نگاهی که منجر به احیای زاینده‌رود شود برای وزارت نیرو شکل گرفت و مردم متوجه شدند که دولت در پی حل مشکل است.

وی افزود: وزیر هم در زمینه مباحث حقوقی و قانونی و مصوبات گذشته که شورای عالی آب داشته تعهداتی را قبول کرد که دنبال کند و هم تاکید کردند که با تشکیل ستاد احیای زاینده‌رود برنامه‌ریزی بلندمدت کنند تا همه استان‌های این حوضه بهره کافی ببرند.

مرتضوی با بیان اینکه وضعیت سد محدود است، گفت: باید با نگاه عالمانه و اولویت تامین آب شرب تدبیری کنیم که از خط قرمز تامین آب شرب عبور نکنیم و در ادامه کار درنتیجه جلسه با وزیر نیرو کارگروهی تهیه شود که ببینیم می‌توان شرایطی داشت که برای کشت پاییزه آبی در رودخانه جاری شود، اما به تصمیم نهایی نرسیدیم.

همچنین محمد نورصالحی، رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان در گفت‌وگو با رسانه‌ها با بیان اینکه موضوع آب، مشکل کمبود آب و خشک شدن زاینده‌رود مشکلی است که سال‌هاست گریبان‌گیر مردم شده است اظهار داشت: اعتقادمان این است که بخشی از مسائل مربوط به موضوع خشکسالی و کم بودن بارش‌ها است که مربوط به کل کشور است و بخشی دیگر از آن مربوط به سو مدیریت مسؤولان ملی است که آثار خود را در شهر به‌صورت خشک شدن تقریباً دائمی زاینده‌رود نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: در این رابطه مردم، مسؤولان، نمایندگان، کشاورزان، حقابه داران طی سال‌ها به‌صورت مسالمت آمیز اعلام نظر می‌کردند و مطالبه حق و حقوق‌شان را داشتند اما در دولت قبل کم‌تر مورد توجه قرار گرفتند و این موضوع باعث شد بی‌توجهی‌ها برخلاف انتظار همه مردم و خصوصاً افرادی که زندگی‌آن وابسته به آب زاینده‌رود بوده است باشد و تجمعاتی داشته باشند.

نورصالحی تأکید کرد: همه مسؤولان به این تجمعات احترام گذاشته و می‌گذارند، حق آن‌ها را محترم می‌شمارند و مطالبه‌گری‌شان را به حق می‌دانند.

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به این نکته که اخیراً با مداخله‌گری شخص رئیس جمهور دستور داده شد که کارگروهی کار مطالعه بر زاینده‌رود را آغاز کند تصریح کرد: همچنین وزیر نیرو با دستور رئیس جمهور به اصفهان سفر کرد و با مجموعه مردم، کشاورزان، مسؤولان و نمایندگان جلساتی برگزار شد.

وی یادآور شد: به نظر می‌رسد نیاز است که فرصتی به دولت‌مردان و دولت مردمی داده شود؛ این دولت در شروع کار با انبوهی از مشکلات گذشته از جمله گرانی، کرونا و... روبرو بود و اینگونه کار خود را آغاز کرد.

مطالبه کشاورزان را نباید ضد انقلاب دانست

همچنین فرماندار اصفهان اظهار کرد: دغدغه کشاورزان باید مورد توجه قرار گیرد. نباید آنان را ضد انقلاب نامید و اجازه نمی دهند که جریانی انحرافی بین آنان نفوذ کند و مانع از مطالبه گری آنان بشود.

وی ادامه داد: دولت و مدیریت ارشد استان مطالبات کشاورزان و دغدغه آب استان را پیگیری می کنند و با همکاری نمانیدگان مجلس شورای اسلامی کار دنبال می شود.

نورصالحی تضیح داد: فکر می‌کنم با روندی که دولت آغاز کرده است به مشکل مردم اصفهان و زاینده‌رود هم به نحوی مطلوب رسیدگی خواهد شد و حق و حقوق پایمال شده اصفهان، مردم، محیط‌زیست و کشاورزان شرق و غرب رسیدگی خواهد شد.

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان در پایان تأکید کرد: انتظارمان به‌عنوان منتخبان مردم این است که مردم به دولت فرصت بیش‌تری بدهند تا بتوانند به مشکلات فائق بیایند.

گردهمایی صبح جمعه مردم اصفهان بازخورد خوبی در رسانه‌های دنیا داشت و فرهنگ مطالبه‌گری مسالمت آمیز را در تاریخ به ثبت رساند. پس از گذشت این گردهمایی و پیگیری مسئولین استانی و دولتی، کشاورزان با راه اندازی  چادرهای خود به استقبال شب یازدهم اعتراضات خود رفتند.

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز