در گفت و گو با برنا مطرح شد

پیشنهاد جایگزینی پگ شدن نرخ خوراک گازی پتروشیمی‌ها به قیمت صادراتی به جای فرمول وزارت نفت

۱۴۰۱/۱۱/۱۴ - ۰۹:۱۷:۵۷
کد خبر: ۱۴۳۰۵۵۲
پیشنهاد جایگزینی پگ شدن نرخ خوراک گازی پتروشیمی‌ها به قیمت صادراتی به جای فرمول وزارت نفت
قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه گفت: مشخص کردن یک قیمت ثابت ریالی برای خوراک پتروشیمی ها کار درستی نیست و باید قیمت ها بر اساس یک فرمول سیال و مناسب مشخص شود و پیشنهاد جایگزین برای خوراک گازی شناور به جای فرمول مصوب وزارت نفت، پگ شدن قیمت خوراک گاز به قیمت گاز صادراتی است که نرخ خوراک پیشنهادی معادل 80 درصد نرخ صادراتی گاز شود تا منافع کشور تأمین شود.

به گزارش خبرگزاری برنا، اعمال سقف 5 هزار تومانی نرخ خوراک تنها در سال 1401 باعث عدم النفع بیش از 166 هزار میلیارد تومانی دولت در سال جاری و در نتیجه کسری بودجه و به تبع آن افزایش تورم شده است. به عبارت دیگر، تلاش سرمایه داران و شرکت های پتروشیمی برای متقاعد کردن دولتمردان به اعطای رانت خوراک و سوخت ارزان قیمت به معنای خلق پول و ایجاد تورم در مقابل سود سرشار شرکت های پتروشیمی دارای رانت گازی است. در حالی که دولت به خاطر اعطای رانت گازی و سوخت بسیار ارزان بیش از پیش با کسری بودجه ی حداقل 75 هزار میلیارد تومانی مواجه است. این شرایط ضرورت واقعی سازی قیمت خوراک و سوخت صنایع را بیش از پیش مطرح کرده است. به طوری که از یک سو شرکت های پتروشیمی بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند و از سوی دیگر، دولت دچار کسری بودجه نشود و  از محل فروش گاز با قیمت مناسب به درآمدهای معقولی دست یابد.

با وجود مخالفت های کارشناسان، دولت در تلاش است در بودجه ی 1402 نیز سقف قیمتی 7 هزار تومانی را برای خوراک پتروشیمی ها در نظر بگیرد. در حالی گاز تقریباً به صورت رایگان در اختیار پتروشیمی ها قرار می گیرد که آن ها به تولید محصولات اولیه مانند متانول می پردازند و آن را با قیمت های پایینی در بازارهای جهانی به فروش می رسانند. با توجه به قیمت های پایین متانول در بازارهای جهانی و افزایش قیمت گاز به نظر می رسد، تولید این محصول برایمان هیچ توجیه منطقی ندارد. در ادامه نظرات جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس را در این خصوص می خوانید.

قادری ضمن تأیید توسعه نیافتن زنجیره ی ارزش صنعت پتروشیمی در کشورمان تصریح کرد: دلایل متعددی در این امر دخیل بوده اند. اولین موضوع این است که توسعه ی زنجیره ی ارزش صنایع نیاز به منابع مالی دارد و شرایط کشور به ما این اجازه را نداده است که به این کار مبادرت کنیم. از طرف دیگر، ما به لحاظ دسترسی به دانش مورد نیاز در بخش های میان دستی و پایین دستی پتروشیمی با مشکل مواجه بوده ایم. به همین دلیل از کشورهایی مانند کره جنوبی، چین، عربستان و... عقب مانده ایم. وزارت نفت باید ترتیبی بدهد که وقتی ما به دانشی دست پیدا می کنیم، بتوانیم در مرتبه های بعدی از آن استفاده کنیم و نیازی به وارد کردنش از خارج از کشور نداشته باشیم. متاسفانه طی سال های گذشته پژوهشکده هایی که در زمینه ی نفت و گاز فعال هستند نیز در حوزه ی توسعه ی زنجیره ی ارزش صنعت پتروشیمی به خوبی عمل نکرده اند. از همه ی این موارد که بگذریم باید بگوییم که ارائه ی رانت خوراک نیز در عدم انگیزه ی پتروشیمی ها برای توسعه ی زنجیره ی ارزش شان موثر بوده است.

وی در ادامه گفت: ما برای توسعه ی شرکت های پتروشیمی هزینه ی زیادی کرده ایم و نمی توانیم آن ها را تعطیل کنیم. اما با توجه به این که الان قیمت متانول در بازارهای جهانی کاهش یافته است و تولید این ماده برایمان صرفه ی اقتصادی ندارد، باید به سمت توسعه ی زنجیره ی ارزشش حرکت کنیم و آن را تبدیل به مواد دیگری مانند پلی اتیلن و پلی پروپیلن کنیم. این مواد با ارزش هستند و مشتریان خوبی در بازارهای جهانی برایشان وجود دارد. به این ترتیب، می توانیم مشکل عدم سودآوری متانول را حل کنیم.

قادری در خصوص این پیشنهاد که در ماه های سرد سال پتروشیمی ها به اورهال کردن و تعمیرات اساسی مشغول شوند و گاز را در اختیار نیروگاه ها قرار دهیم و با آزاد کردن گازوئیل و صادراتش از مزیت های مالی آن بهره مند شویم، گفت: ما باید بررسی های لازم را در این زمینه داشته باشیم و با اولویت بندی پیش برویم. در این زمینه باید منافع کشور را در نظر بگیریم و به حیات پتروشیمی ها هم توجه کنیم. با تمام این ملاحظات باید تصمیم درستی برای افزایش سودآوری برای کشور اتخاذ کنیم.

وی در پایان خاطرنشان کرد: مشخص کردن یک قیمت ثابت ریالی برای خوراک پتروشیمی ها کار درستی نیست و باید قیمت ها بر اساس یک فرمول سیال و مناسب مشخص شود. همان طور که میعانات گازی را در حدود 95 درصد از قیمت صادراتی اش مشخص می کنیم، قیمت گاز نیز باید به میزانی از قیمت صادراتی اش در نظر گرفته شود. پیشنهاد جایگزین برای خوراک گازی شناور به جای فرمول مصوب وزارت نفت، پگ شدن قیمت خوراک گاز به قیمت گاز صادراتی است که نرخ خوراک پیشنهادی معادل 80 درصد نرخ صادراتی گاز شود تا منافع کشور تأمین شود

انتهای پیام/

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز