در نشست شورای هماهنگی نظام پزشکی های خراسان بزرگ مطرح شد؛

معضل مهاجرت پزشکان باید جدی گرفته شود

۱۴۰۰/۰۹/۲۷ - ۱۱:۴۵:۲۳
کد خبر: ۱۲۷۵۲۳۰
معضل مهاجرت پزشکان باید جدی گرفته شود
نشست شورای هماهنگی نظام پزشکی های خراسان بزرگ با حضور ویژه رئیس کل سازمان نظام پزشکی کشور، رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد، نائب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و روسای نظام پزشکی های خراسان بزرگ به میزبانی سازمان نظام پزشکی مشهد برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری برنا از مشهد، در این نشست رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد با اشاره به رشادت های فراوان کادر بهداشت و درمان و از خودگذشتگی‌های بسیاری که در پاندمی کرونا شاهد آن بودیم؛ بیان کرد: پاندمی کرونا همچنان ادامه دارد و متاسفانه باید بگویم علی رغم اینکه ما هنوز شاهد از خودگذشتگی‌ها و جانفشانی‌های جامعه پزشکی و کادر بهداشت و درمان هستیم؛ همین که  آتش کرونا کمی آرام گرفت با انواع هجمه ها روبرو شدیم.

دکتر علیرضا صداقت افزود: متاسفانه باید بگویم خیلی زود رشادت‌ها و از خودگذشتگی و ایثار جامعه پزشکی فراموش شد و این جامعه متهم به انحصارطلبی  شد. حقیقت این است که این روزها در بسیاری از رسانه ها ، موضوعاتی چون افزایش ظرفیت های پذیرش پزشکی طوری بیان شده که جامعه پزشکی به نوعی به عنوان انحصار طلب در مظان اتهام است در حالیکه تمام دغدغه جامعه پزشکی چیزی جز سلامت جامعه  نبوده و نیست.

صداقت

وی در ادامه افزود: با وجود تمام این مشکلات وظیفه من و دوستانم کمک کردن به مردم و حفظ سلامت جامعه بوده، هست و خواهد بود و ما هیچ گاه برای خود رسالتی بالاتر از حفظ سلامت مردم متصور نبوده‌ایم.

وی در ادامه ضمن تقدیر از تلاش های رئیس کل سازمان نظام پزشکی کشور در حوزه احقاق حقوق جامعه پزشکی افزود: اگر چه معتقدم پایانی برای چالشهای حوزه  سلامت جامعه وجود ندارد اما حداقل انتظارمان این است که شرایط کادر درمان و جامعه پزشکی به گونه ای باشد که بتوانیم با حمایت های مداوم  وزارت بهداشت و درمان و سازمان نظام پزشکی ، جامعه و مردم را از این مهلکه خطرناک کرونا تا جایی که در توان داریم به سلامت عبور دهیم.

در ادامه این جلسه دکتر فاضل عضو شورای عالی و رئیس سازمان نظام پزشکی سبزوار نیز ایراد سخن کرد. وی با اشاره به شکل گیری شورای هماهنگی نظام پزشکی های استان و نقش موثر آن در هم افزایی جامعه پزشکی و ارتقاء سلامت جامعه گفت:  امیدوارم که این جلسات منجر به ایجاد هماهنگی های بیشتر در حوزه تعرفه، مسائل حوزه انتظامی و ... باشد.

حفظ  سلامت مردم در گرو ایجاد هم‌افزایی در میان جامعه پزشکی است

رئیس مجمع عمومی سازمان های نظام پزشکی کشور نیز در این جلسه بیان کرد: حفظ سلامت مردم در گرو ایجاد هم افزایی در میان جامعه پزشکی است.

 دکتر محمد حسین انصاری مود افزود: ما بایستی جلساتی اینچنینی را بیشتر از پیش داشته باشیم تا بتوانیم با هدف تامین سلامت جامعه و احقاق حقوق جامعه پزشکی با ایجاد هم افزایی راهکارهای روشن و موثر ارائه کرده و پیگیر اجرایی شدن آن ها باشیم.

انصاری مود

وی با اشاره به اینکه جامعه پزشکی باید به جایگاه واقعی خو در تاریخ رجوع کند؛ گفت: چه در گذشته و چه امروز دغدغه پزشکان ما چیزی جز سلامت مردم و عمل به سوگند و تعهد حرفه ای و اخلاقی نبوده و نیست. پزشکی ما ادامه مسیر و ثمره و برجای مانده مسیر و راه و روش  ابوعلی سیناها و زکریاهای رازی است. استدعا دارم در راستای تعالی سلامت جامعه و جایگاه جامعه پزشکی تشکیل این جلسات را به فال نیک بگیریم و با قدرت و حدت بیشتری به انسجام خود بندیشیم.

وی با اشاره به سخنان دکتررئیس زاده در خصوص ایجاد هم افزایی در میان جامعه پزشکی گفت: در  طول قریب 85 روز که از دور جدید فعالیت نظام پزشکی کشور می گذرد  ما شاید به طور متوسط روزی یک و ونیم جلسه داشتیم. جلسات سنگین برای حفظ اقتدار جامعه پزشکی با نگاه به حفظ کرامت و شان پزشکان اما این نگرش یک نگرش صنفی نبوده است. در حقیقت ما در پی این مواردی که عرض کردم در پی حفظ جایگاه والای مردم و حفظ حقوق مردم در حوزه سلامت هستیم.

وی بیان کرد: جایگاه سلامت در تمام حکومتها تعریف شده در کشور ما هم این موضوع به طریق اولی حائز اهمیت است؛  مسلم که جایگاه بهداشت و درمان بسیار رفیع است و سازمان‌های نظام پزشکی به عنوان بازوان توانای وزارتخانه باید به حفظ این جایگاه رفیع کمک نمایند.

دکتر انصاری مود ادامه داد: حفظ این جایگاه رفیع با خواسته های منطقی و مستدل جامعه پزشکی هیچ منافاتی ندارد و ما باید این را به قاطبه ی مردم منتقل کنیم. آن گاه که می‌خواهیم در خصوص ظرفیت پزشکی منطقی و مستدل حرکت شود باید برای جامعه روشن کنیم که هدفمان چیست؛ چرا  اعضای جامعه پزشکی بایستی مورد شماتت قراربگیرند وقتی هدفشان تامین سلامت جامعه است. امروز در نقاط محروم استان و کشور ، پزشکان ما حضور دارند.  در جرگلان، در سفی‌آباد در روستاها و مناطق محروم ما چه می‌گذرد؛ چرا خدمات پزشکان ما در این مناطق دیده نمی شود. از جرگلان تا نهبندان 1000 کیلومتر است چه کسانی در این پهنه گسترده مردم را از  گزند بیماریها به ویژه در بحران کرونا نجات داند؟ چرا این رشادت ها به این سرعت در حال فراموشی است.

وی با انتقاد از عملکرد ضعیف در حوزه تعامل با رسانه ها از سوی جامعه پزشکی و سازمان های نظام پزشکی گفت: ما باید در بحث رسانه قوی ظاهر بشویم. متاسفانه اطلاع‌ر سانی حتی در درون جامعه پزشکی هم ضعیف است. بدنید از زمانی که ما اراده کنیم قطع به یقین مردم با ما خواهند بود.

وی در پایان گفت:  تعامل با رسانه باید طوری شکل بگیرد که حقایق روشن شود. مردم و مسئولین باید بدانند و مطلع شوند که تن دادن جامعه پزشکی به تعرفه های ناعادلانه سلامت نوعی ایثار است.

معضل مهاجرت پزشکان باید جدی گرفته شود

رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد، نیز گفت: معضل مهاجرت پزشکان باید جدی گرفته شود.بالغ بر 30 هزار پزشک در کشور داریم که  طبابت نمی کنند؛ چرا که عملا درآمد و سختی های اشتغال به این حرفه به لحاظ هزینه- منفعت توجیه ندارد.

دکتر محمدعلی کیانی با اشاره به طرح افزایش ظرفیت پذیرش در رشته های پزشکی گفت: این پاک کردن صورت مسئله است که فکر کنیم با افزایش ظرفیت ها همه کمبودها مرتفع می شود. در همین سال گذشته چند هزار پزشک از کشور مهاجرت کردند؛ آیا ما باید نیروی متخصص باهزینه فراوان برای سایر کشورهای تربیت کنیم!؟ چرا ما دانشجو و پزشک برای خودمان تربیت نکنیم؟!

کیانی

وی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار با پرستاران به مناسبت ولادت حضرت زینب (س) ، بیان کرد: ایشان در این دیدار بسیار روشن و حکیمانه بیان کردند که در خصوص مسائل مطروحه در زمینه افزایش ظرفیت پزشکی و ... کار به اهلش سپرده شود. خوشبختانه همین هم شد در شورای عالی انقلاب فرهنگی کلیات طرح تصویب شد اما جزئیات به جامعه پزشکی سپرده شد.

وی با اشاره به اینکه ماندگاری جامعه پزشکی در کشور کاهش پیدا کرده است؛ گفت: باید معضلات و مشکلات جامعه پزشکی را مرتفع کنیم، ما اساتید برجسته ای داریم که با طرح سقف درآمدی ، خارج از سقف قرار خواهند گرفت. اساتیدی که بعضا بالای 20 و 30 سال سابقه کار دارند. شخصیت های برجسته علمی محسوب می شوند و بعد از این همه سال کار و تلاش استحقاق بیش از اینها را دارند اما بااین محدودیت ها قطعا بخشی از این افراد برجسته را دیگر در دانشگاه نخواهیم داشت؛ در حال حاضر هم تقاضای بازنشستگی از سوی تعداد قابل توجهی از این اساتید را داریم؛ کسانی که فقط به عشق مردم در کشور مانده اند و وقتی حداقل ها برایشان فراهم نیست ترجیح می دهند که بیش از مدت قانونی خدمت نداشته باشند. مگر ما چند استاد پایه 40 داریم که اینطور در دوران طلائی که به دانش این افراد نیاز مبرم داریم از دستشان بدهیم؟!

وی با انتقاد از جوسازی های رسانه ای به ویژه از سوی برخی افراد ضد پزشک بیان کرد: خوشبختانه در استان، تعاملات خوبی با صدا و سیما داشته و داریم و همیشه مسائل علمی در حوزه سلامت با حضور متخصصان فن ارائه شده است. اما در موارد بسیاری در رسانه ملی شاهد بودیم که تریبون در اختیار افرادی قرار گرفته که نه تنها تخصص لازم و کافی را برای اظهار نظر در حوزه مسائل سلامت را نداشته‌اند بلکه با تکیه بر اطلاعات غلط و فرضیات نادرست افکار عمومی را در جهت مقابله با خدمتگزاران سلامت و جامعه پزشکی سوق داده‌اند. تا کی ما باید شاهد این باشیم که یک کارشناس علوم سیاسی یا اقتصادی بیاید و خیلی راحت بر علیه جامعه پزشکی حرف بزند؛ در همین موضوع افزایش ظرفیت‌ها همین کارشناسان مدام از تعارض منافع گفتند و اما دریغ از ارائه فرصت برای پاسخگویی جامعه پزشکی!

وی ادامه داد: امیدوارم با پیگیری مسئولان امر و جامعه پزشکی رویه‌های اینچنینی در رسانه ملی تغییر کند و قضاوت ها عادلانه تر و جامع نگر تر صورت پذیرد.

پیگیر رفع مشکلات حوزه سلامت و مسائل صنفی جامعه پزشکی هستیم

نائب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز در گردهمایی گفت: تعاملات خوبی بین جامعه پزشکی و کمیسیون بهداشت و درمان مجلس وجود دارد و ما در مجلس پیگیر رفع مشکلات حوزه سلامت و مسائل صنفی جامعه پزشکی هستیم.

 سید محمد پاک مهر برگزاری نشست هماهنگی های نظام پزشکی خراسان بزرگ را اقدام موثر و مفیدی در ایجاد هم افزایی جامعه پزشکی دانست و گفت:  خوشحال هستم این نشستِ هم‌اندیشی در این زمان حساس برگزار شده است.

پاک مهر

وی در ادامه به ملاقات و برگزاری جلسه با نمایندگان سازمان بهداشت جهانی (WHO) اشاره کرد و گفت: به نمایندگی از مجلس در جلسات مشترکی با این نمایندگان حاضر بودم. در این جلسات در خصوص شرایط پسا کرونا تحلیل و بررسی داشتیم. بخشی از این هجمه هایی که امروز با آن روبرو هستیم پایه و اساس آن در دوران اوج کرونا شکل گرفته است. به هر حال ما کمبودهایی داریم. در حالی که طبق استانداردها انتظار می رفت 40 درصد تختهای ما به بیماران کرونایی اختصاص یابد ما در اغلب موارد با اشغال 100 درصدی تخت ها توسط بیماران کرونایی روبرو بودیم.

وی افزود: بر مبنای آمار و اطلاعات بانک جهانی، طی سال‌های اخیر کشور ما از لحاظ برخورداری از تخت بیمارستانی پایین‌تر از میانگین جهانی قرار داشته و تعداد نفر نیروی کادر پرستار به ازاء هرتخت بیمارستانی در کشور ما کمتر از 1/5 نفر بوده که حداقل استاندارد 2/5 نفر می باشد که 1/8 آن جزء حرفه ای یعنی پرستار و 0/7 آن جزء غیر حرفه ای شامل کمک پرستار و بهیار و هوشبری و اطاق عمل می باشد. به هر روی این کمبودها احساس می شود اما اینکه مسیر درست برای رفع این کمبودها چیست ؟! را باید دست اندرکاران حوزه سلامت و جامعه پزشکی تدبیر کنند.

وی ادامه داد: معتقدم هجمه های اخیر به خصوص بعد از پیک پنجم بر مبنای یک  احساس کمبود و نیاز شکل گرفته که شکل گیریش نیز دور از انتظار نبود.

دکتر پاک مهر ادامه داد: اگر چه کرونا هنوز تمام نشده؛ اما ما باید برای دوران پسا کرونا آماده باشیم اینکه احساس نیاز در حوزه آموزشی دراین دوران شکل تازه ای به خود گرفته است بدیهی است اما این ما هستیم که باید به بهترین روش و شیوه این نیاز را هدایت کرده و پاسخ دهیم به نحوی که کیفیت ارائه خدمات سلامت در سطح کشور  حفظ شده و شرایط نیز رو به پیشرفت باشد.

وی با اشاره به اینکه مسیر درست رفع کمبودها اضافه شدن 3 تا 5 هزار دانشجوی پزشکی به گردونه آموزشی نبوده و نیست؛ گفت: خوشبختانه نظام پزشکی و جناب آقای رئیس زاده در این رابطه هشمندانه وارد عمل شدند و با هم اندیشی و همفکری و پرهیز از تکروی کار را جلو بردند.و معتقدیم هرگونه افزایش ظرفیت در رشته پزشکی و دستیاری بر اساس کارشناسی و نیاز سنجی بویژه کمبودها در مناطق محروم و کم برخورداردر راستای تامین عدالت  درخدمات سلامت به مردم صورت  گیرد

وی افزود: ضعف بزرگی که احساس می شود در حوزه اطلاع رسانی و آگاهی دهی به عموم مردم است که باید برای آن تدبیری اندیشیده شود؛ باید قبل از اینکه هجمه ای بر علیه نظام سلامت و جامعه پزشکی روی دهد آن را شناسایی کرده و برای رفع علل ایجاد هجمه و همچنین هجمه های غیر معقول برنامه وجود داشته باشد. قبل از بروز مسائل باید تدبیر لازم صورت پذیرد تا اقناع افکار عمومی نیز راحت تر صورت پذیرد.

دکتر پاک مهر  همچنین افزود: به هر حال نگاه ها با اطلاع رسانی به مردم تغییر خواهد کرد.  خدمات ارائه شده از سوی نظام سلامت و جامعه پزشکی باید بیان شود؛  با کنار مردم بودن دید مردم هم تغییر پیدا می کند. مردن باید بدانند پزشکی که در اوج بحران کرونا به قیمت جانش پای سلامت مردم ایستاد به دنبال پول نیست. ما در انتقال این فداکاریها چه در حوزه پزشکی و چه در سایر خدمات حوزه سلامت نیاز به کار فراوان داریم.

وی در پایان با اشاره به افزایش آمار مهاجرت پزشکان از کشور گفت: کار ما صرفا تربیت نیرو نیست باید شرایط ماندگاری نیروی تربیت شده و دریافت خدمت از سرمایه‌گذاریِ انسانی که صورت گرفته را نیز مهیا کنیم. حتی همین روزها هم که کمی آتش کرونا فروکش کرده از کشورهای همسایه با پزشکان عمومی ما تماس می گیرند و پیشنهاد کار با شرایط ایده‌آل ارائه می کنند...

وی در پایان گفت: برگزاری این جلسات باید ادامه یابد پیشنهاد می کنم اعضای شورایعالی و اعضای مجمع عمومی نظام پزشکی کشور با  کمیسیون بهداشت مجلس جلسات مشترک داشته و چالش ها و معضلات جامعه پزشکی را بیان کنند.

برای رفع چالش های موجود در جامعه پزشکی نیاز به مشارکت گسترده پزشکان داریم                                

رئیس سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران نیز در این نشست گفت: جامعه پزشکی با 5 چالش بزرگ روبرو است که برای رفع آنها به مشارکت حداکثری پزشکان و سازمان های نظام پزشکی سراسر کشور نیاز داریم.

 دکتر محمد رئیس زاده بیان کرد: یکی از بزرگترین چالش ها هجمه‌هایی است که بر علیه جامعه پزشکی ایجاد شده و می شود. هجمه هایی که هر روز به نحوی بروز و ظهور پیدا می کند؛ اخیرا هم که بیشتر روی موضوع افزایش ظرفیت ها تمرکز شد و از این طریق بر جامعه پزشکی تاختند. باید بگویم این هجمه ها خستگی را بر تن پزشکان ما باقی گذارد. گلایه من این است که می گذاشتید حالا که کمی آتش کرونا فروکش کرده خستگی 20 ماه مبارزه با این پاندمی نفس‌گیر از تن کادر درمان بیرون می‌رفت و بعد این موارد را طرح می‌کردید. در کجای دنیا تنها با تکیه بر یک آمار و بدون در نظر گرفتن زیر ساخت‌ها اقدام به تغییر اساسی در نظام آموزشی سلامت می‌گیرند. آیا تعداد پزشک به بیمار تنها  ملاک تشخیص کمبود است؟! که اگر باشد باز این سوال مطرح است که چرا فقط برای جبران این کمبود تنها افزایش ظرفیت ها راه علاج در نظر گرفته شد. ما 30  هزار پزشک در کشور داریم که طبابت نمی‌کنند چرا که عملا درآمد و سختی های اشتغال به این حرفه به لحاظ هزینه- منفعت توجیه ندارد. چرا سراغ رفع موانع فعالیت این پزشکان نمی رویم؟! چرا موضوع مهاجرت پزشکان را جدی نمی گیریم؟! کسانی که افزایش ظرفیت ها را طرح کردند چرا در این موارد پاسخگو نیستند؟!

رئیس زاده

وی به مشکلات معیشتی و تعرفه های ناعادلانه خدمات سلامت به عنوان چالش دوم فراوری جامعه پزشکی اشاره کرد و گفت: هجمه زیادی به پزشکان از این طریق وارد شده و پزشکان را زیاده خواه معرفی کردند. حقایق را نمی شود کتمان کرد پزشکانی هستند که واقعا در رابطه معیشتشان مشکل دارند طیف وسیعی از جامعه پزشکی به خصوص فارغ التحصیلان جوان مشکلات جدی معیشتی دارند. متاسفانه در این رابطه قیاس های اشتباهی صورت گرفته و به عنوان استدلال بیان می‌شود. پزشکی که سالها درس خوانده و عمر و جوانی خود را صرف تحصیل و کشیک های سخت و بیدار ماندنهای شبانه کرده در تهران بزرگ با حقوق پایه کارگری می‌تواند زندگی کند؟!

وی چالش مهم دیگر در حوزه پزشکی را چالش اخلاق حرفه ای و اخلاق پزشکی دانست و گفت: همه پزشکان در معرفی چهره مناسب از جامعه پزشکی  نقش دارند و این نقش در در مواجهه با تک تک بیماران شکل می گیرد. وی ادامه داد: تک تک ما در برابر تصویری که مردم در ذهن خود از پزشکان و کلیت جامعه پزشکی می سازند و ارائه می شود مسئول هستیم. جامعه پزشکی کشور 80 میلیون خدمت در ماه ارائه می کند. ممکن است در ارائه این حجم از خدمات سلامت، کاستی هایی در حوزه اخلاق حرفه ای و پزشکی وجود داشته باشد اما مسئله این است که همین موارد اندک  در چشم رسانه و جامعه بزرگ دیده می شود. خود ما باید مانع باشیم و نگذاریم که ناهنجاری هایی حتی محدود بروز و ظهور پیدا کند. ما همه در قبال اعتماد، اقبال و مورد وثوق بودن از سوی مردم مسئولیم. نباید حتی کوچکترین مشکلی در اخلاق حرفه ای و پزشکی ما باعث صدمه زدن به این اعتماد و اقبال شود. در این رابطه نظام پزشکی های سراسر کشور مسئولیت دارند. باید فرهیختگی جامعه پزشکی اولویت همه پزشکان باشد و در این مسیر نقش ارشادی نظام پزشکی ها بسیار اثرگذار است. نظام پزشکی ها در سراسر کشور باید با رصد و نظارت مستمر و استفاده از ابزار امر به معروف و نهی از منکر قبل از بروز مشکلات و مسائل جدی نسبت به رفع نواقص و ایرادات در حوزه مسائل اخلاق حرفه ای اقدام کنند.

دکتر رئیس زاده همچنین گفت: تعامل و ارتباط اعضای جامعه پزشکی با یکدیگر عامل موفقیت در امور صنفی و همچنین عامل توفیق در ارائه خدمات سلامت محور به مردم است.  نظام پزشکی های شهرها باید خودشان پیگیر اعضا باشند در شهرستان ها ارتباطات گسترده تر شود و با اعضا ارتباط موثر و سازند داشته باشند.  هیچ چیزی به اندازه این ارتباطات راهگشای ما نیست.

وی تعارضات بین رشته ای را چالش مهم دیگر جامعه پزشکی خواند و بیان کرد: تعارضات  و همپوشانیهای بین رشته ای به هر روی وجود دارد در مواردی دستورالعمل ها تغییر پیدا کرده و ممکن است بر تعارضات بیفزاید این موارد را باید با پیگیریهایی در داخل جامعه پزشکی و از طریق کمیسیون صلاحیت حرفه‌ای حل و فصل شود و حل این تعارضات را نباید به خارج از خانواده کشانید.

وی به توانمندسازی جامعه پزشکی و ارتقاء سطح علمی خدمات در این رابطه به عنوان چالش مهم دیگر فراروی جامعه پزشکی اشاره کرد و در این رابطه نقش سازمان های نظام پزشکی را موثر و پر رنگ دانست و گفت: باید توانمندی های پزشکانمان را به روز کنیم و در این مسیر با برنامه و هدفمند حرکت کنیم.

وی با اشاره به اینکه باید حفظ کرامت جامعه پزشکی را در اولویت قرار دهیم، گفت: برقرای تعامل سازنده با قاطبه‌ ی مردم راه اصلی و مسیر درست حفظ این کرامت است. پزشکان زیادی در سطح کشور هستند که به صورت پراکنده خدمات داوطلبانه در مناطق محروم ارائه می کنند. در حوزه امور خیریه فعال هستند و یا در مطب های شخصی خود حامی نیازمندان هستند. سازمان های نظام پزشکی در سراسر کشور باید این ظرفیت ها شناسایی و سازماندهی کنند تا با هم افزایی بیشتر، هم ارتباطات جامعه پزشکی با بدنه جامعه مستحکم تر شود و هم اینکه این خدمات به طور موثر و هدفمند و با توزیع مناسب در اختیار افرادی که نیاز واقعی دارند؛ قرار گیرد. در این رابطه پیشنهاد مشخص ما برگزاری اردوهای جهادی در مناطق محروم به طور ماهانه و مستمر است خیلی دور از دسترس نیست اگر  سازمان های  نظام پزشکی در کشور همراهی و همکاری لازم را اعمال کنند . با راه اندازی چندگروه در هر شهر به طور ماهانه می توانیم حجم وسعیعی از نیازهای درمانی مردم مناطق کم برخوردار را پاسخگو باشیم. اقدامی که به طور قطع رضایتمندی پزشکان داوطلب و مردم مناطق کم برخوردار را به دنبال خواهد داشت. انتهای پیام

 

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز