سرباز‌ها پولدار می‌شوند

۱۳۹۹/۱۱/۰۶ - ۰۹:۲۴:۲۳
کد خبر: ۱۱۲۶۰۰۹
سرباز‌ها پولدار می‌شوند
نایب رئیس کمیسیون تلفیق، حقوق سرباز صفر متاهل را ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان اعلام کرد و رئیس اداره سرمایه انسانی سرباز ستادکل نیرو‌های مسلح گفت با این افزایش حقوق، سربازی خوشایند می‌شود.

به گزارش گروه روی خط رسانه‌های برنا، مصطفی عبدالهی- کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۰، حداقل حقوق سربازان را ۱.۸ میلیون تومان تعیین کرد تا در صورت تصویب آن در صحن علنی مجلس، حقوق سربازان‌وظیفه دچار تحولی اساسی شود.

روز گذشته که همچنان افکارعمومی در تب و تاب ماجرای درگیری فیزیکی یک نماینده مجلس با سرباز راهنمایی و رانندگی بود، خبری از مصوبات کمیسیون تلفیق منتشر شد که در نوع خودش متفاوت بود.

«سیدمحسن دهنوی» عضو هیئت رئیسه مجلس در توئیتی اعلام کرد: «حداقل حقوق ماهیانه سرباز، ۱.۸ میلیون تومان خواهد شد و مزایایی نظیر حق ماموریت، تاهل، بدی آب‌وهوا، مناطق مرزی و... نیز علاوه بر مبلغ فوق محاسبه و به حساب‌شان واریز می‌شود». در شرایطی که بر اساس اعلام ستادکل نیرو‌های مسلح، میانگین حقوق فعلی سربازان ۴۸۰ هزار تومان است، این افزایش حدود ۳.۷ برابری، تحولی اساسی در میزان دریافتی سربازان ایجاد خواهد کرد.

واکنش‌های قابل پیش‌بینی
همزمانی این مصوبه با اتفاق تلخ سیلی‌خوردن یک سرباز، واکنش‌هایی به همراه داشت. برخی نگاهی مثبت داشتند و گفتند: «خدا خیرتان بده، واقعا حقوق ۳۰۰ تومنی به هیچ‌جا نمی‌رسه»، «تشکر از اقدام مفید و لازم عزیزان، البته قابل‌توجه باشه که اگر دولت این قانون را اجرا نکند، این تصمیم در حد همین توئیت ارزش دارد». برخی هم این مصوبه را با آن اتفاق تلخ مرتبط دانستند؛ مثل کاربری که نوشت: «شما همکارانتان را کنترل کنید که سیلی به سرباز نزنند، حقوق اضافه بماند».

طرح تحول اساسی
اما مروری بر خبر‌های چندماه گذشته، نشان می‌دهد که تغییر ساز و کار سربازی در کشور، حرف همین یکی دو روز اخیر نیست و نمی‌توان طرح آن را به ماجرای نماینده و این سرباز ربط داد؛ هرچندکه شاید این اتفاق، در جدی‌ترشدن عزم اعضای کمیسیون تلفیق برای توجه بیشتر به سربازان اثر داشته است. اواخر مهرماه بود که «ابوالفضل ابوترابی» عضو کمیسیون امور داخلی و شوراها، از طرح «مالیات بر تامین امنیت» سخن گفت؛ طرحی که هنوز تکمیل و تصویب نشده، اما اصل موضوعش این است: «با اجرای طرح «مالیات بر تامین امنیت» افراد بین ۲۸ تا ۵۰ سال که به سربازی نمی‌روند، باید در طول این ۲۲ سال برای دریافت خدماتی مثل دریافت گواهی‌نامه، گذرنامه، خرید رسمی خودرو و منزل و… مبلغی به عنوان مالیات بر تامین امنیت پرداخت کنند که از آن برای تامین مالی حقوق سربازان استفاده خواهد شد».

آمار سربازان غایب
نکته مهم درباره این طرح، اطلاع از تعداد مشمولان غایب یا همان سرباز فراری‌هاست؛ افرادی که با تصویب طرح مالیات بر تامین امنیت، باید تا ۵۰ سالگی به ازای دریافت برخی خدمات اساسی، مالیات پرداخت کنند. خبر‌های رسمی منتشرشده در این‌باره حاکی است که حدود ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار مشمول غایب در کشور داریم که به دلایل متعدد، ترجیح داده‌اند به سربازی نروند، در حالی که اکثر جوانان هم‌سن و سال آن‌ها از قانون اساسی کشور تبعیت کرده‌اند.

مدت سربازی چقدر است؟
این هم مهم است که بدانیم هم‌اکنون مدت سربازی در کشور چند ماه است؟ ستادکل نیرو‌های مسلح، آخرین تغییرات در این خصوص را مهرماه امسال اعمال کرد:
- مناطق امنیتی درگیر و جزایر طرح نازعات: ۱۷ ماه
- مناطق عملیاتی و امنیتی غیردرگیر، محروم و بد آب و هوا، مرزی و سایر جزایر خلیج‌فارس: ۱۸ ماه برای سربازان غیربومی، ۲۱ ماه برای سربازان بومی
- مناطق عادی: ۲۱ ماه برای سربازان غیربومی، ۲۴ ماه برای سربازان بومی

وضعیت سربازی در کشور‌های مختلف
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید وضعیت سربازی در کشور‌های مختلف جهان چگونه است. فصلنامه مطالعات راهبردی سیاست‌گذاری عمومی، وابسته به مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری در شماره ۲۷ خود که تابستان ۹۷ منتشر شده، به این سوال پاسخ داده است: ۶۱ درصد کشور‌های جهان (۱۲۳ کشور) سربازی اجباری ندارند، ۱۱ درصد (۲۴ کشور) به مدت یک‌سال و کمتر سربازی دارند، ۴ درصد (۷ کشور) صرفا در امور مدنی یا به صورت نظامی غیرمسلح سربازی دارند، ۷ درصد (۱۴ کشور) از سربازی انتخابی بهره می‌برند، ۸ درصد (۱۵ کشور) از ترکیب نیرو‌های داوطلب و اجباری استفاده می‌کنند و ۹ درصد (ایران و ۱۶ کشور دیگر) سربازی اجباری بیش از یک‌سال و غیرانتخابی را به اجرا می‌گذارند.

این موضوع هم در طرح مالیات بر تامین امنیت موردتوجه بوده است و طراحان آن در مجلس، گفته‌اند: «سربازی باید از سرباز یک عاشق وطن بسازد، بر همین اساس فداکاری و جانفشانی برای سرزمین با اجبار معنا ندارد؛ عشق به وطن، سرباز دلسوز و فداکار می‌خواهد برای این‌که بتوانیم نیرو‌های مسلح را از این جهت تقویت کنیم باید نام اجباری را از سربازی حذف کنیم و شاید افزایش حقوق سربازان کوچک‌ترین اقدام در راستای فداکاری این عزیزان باشد».

پاسخ رئیس اداره سرمایه انسانی سرباز ستاد کل:حمایت مجلس موجب خوشایند شدن سربازی می‌شود
رئیس اداره سرمایه انسانی سرباز ستادکل نیرو‌های مسلح، نگاه مثبتی به این مصوبه کمیسیون تلفیق دارد و معتقد است در صورت تصویب نهایی، نتایج خوبی از آن حاصل خواهد شد. «امیردریاداردوم غلامرضا رحیمی‌پور» در گفتگو با خراسان می‌گوید: «این فرایند با حمایت مجلس موجب خوشایندشدن سربازی می‌شود».

وی ارائه توضیحات بیشتر در این‌باره را به بعد از تصویب نهایی آن در صحن علنی مجلس موکول می‌کند و می‌افزاید: «ان‌شاءا... زمانی که بودجه توسط مجلس به تصویب برسد، ستادکل نیرو‌های مسلح جزئیات اجرایی‌شدن این مصوبه و برنامه‌های خود را در این خصوص اعلام خواهد کرد». با امیر رحیمی‌پور درباره برخی نگاه‌های منفی به دوره سربازی صحبت و این نکته را مطرح می‌کنم که برخی از جوانان، دوره دوساله سربازی را به نوعی اتلاف وقت و سپری‌شدن بهترین روز‌های جوانی می‌دانند.

او در این‌باره به طرح مهارت‌آموزی سربازان اشاره و تصریح می‌کند: «مهارت‌آموزی جزو برنامه‌های سال ستاد کل نیرو‌های مسلح است و ان‌شاءا... بودجه آن نیز تخصیص داده می‌شود». اشاره امیر رحیمی‌پور به طرحی است که طبق آن، هر سرباز باید یک مهارت تخصصی و ۵ مهارت عمومی (از جمله امداد و نجات، سبک زندگی، کسب و کار، مهارت‌های مالی و حقوقی) را بعد از اتمام دوره سربازی فراگرفته باشد.

نایب‌رئیس کمیسیون تلفیق: منابع لازم بودجه‌ای برای اجرای افزایش حقوق سربازان پیش‌بینی شده است
محمداکبری- نایب‌رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۰ از مصوبه این کمیسیون از محل تبصره ۱۴ برای تعیین حقوق سربازان خبر داد و گفت: با این مصوبه، حقوق سربازان در سال آینده یک‌میلیون و ۸۰۰ هزار تومان خواهد بود.

سید محسن دهنوی در تشریح این مصوبه به خبرنگار پارلمانی خراسان گفت: طبق این مصوبه حقوق سربازان در سال آینده ۷۵ درصد حقوق پایور یعنی کمترین حقوق پایه در نیرو‌های مسلح تعیین شده است. براین اساس حداقل حقوق سربازان در سال آینده یک‌میلیون و ۸۰۰ هزار تومان خواهد بود که در موارد مختلف، مزایای سربازان از جمله حق تاهل، حق ماموریت، حضور در مناطق مرزی و مناطق بد آب و هوا و... به آن افزوده خواهد شد.

این حقوق پایین‌ترین پایه تعیین شده و به عنوان مثال حقوق سربازصفر با داشتن حق تاهل به ۲میلیون و ۴۰۰ هزار تومان افزایش می‌یابد. وی درباره منابع تامین بودجه این مصوبه گفت: براساس گفتگو و تعامل با ستادکل نیرو‌های مسلح منابع لازم برای این افزایش حقوق از محل تبصره ۱۴ بودجه درنظر گرفته شده و در صورت نهایی شدن آن در صحن علنی، سال آینده اجرایی می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: بحث افزایش حقوق سربازان قانون تازه‌ای نیست و سال‌هاست که وجود داشته است؛ منتها امسال با توافقات صورت‌گرفته میان مجلس و ستادکل نیرو‌های مسلح برای تامین بودجه لازم آن، زمینه‌های اجرای آن برای سال آینده مهیا شده است. دهنوی تاکیدکرد: حق سرباز را باید بدون منت به او داد و سپاسگزارش بود و امیدواریم این مصوبه مقدمه‌ای برای ایجاد سازوکار‌های سربازی حرفه‌ای باشد.

منبع: روزنامه خراسان

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز