یک کارشناس روابط بین‌الملل:

باب احیای رابطه با کانادا بسته نشده است/ باید به سمت دیپلماسی محرمانه برویم

۱۳۹۷/۰۳/۲۸ - ۰۵:۲۷:۲۰
کد خبر: ۷۱۸۷۱۴
باب احیای رابطه با کانادا بسته نشده است/ باید به سمت دیپلماسی محرمانه برویم
چندی پیش قانونگذاران کانادا با حمایت نخست‌وزیر این کشور طرحی را تصویب کردند که در آن خواستار عدم احیای روابط این کشور با ایران شدند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری برنا، «جاستین ترودو» لیبرال پس از رسیدن به مقام نخست‌وزیری در کانادا از بهبود روابط دو کشور ایران و کانادا حمایت کرده و بسیاری از ناظران سیاسی معتقد بودند، روی کار آمدن وی فصل جدیدی در روابط دو کشور آغاز می‌کند.

همه چیز خوب پیش می‌رفت تا اینکه کابینه لیبرال کانادا با حضور در پارلمان به طرح قانونگذاران برای عدم احیای روابط با ایران رای مثبت داد.

«جاستین ترودو»، نخست‌وزیر کانادا، اولین فردی بود که در حمایت از این طرح ایستاد. سپس دیگر اعضای کابینه به طرح «گارنت جنیوس»، نماینده محافظه‌کار پارلمان کانادا، علیه روابط کشورش با ایران رای مثبت دادند.

پس از این اتفاق روزنامه کانادایی تورنتوسان نوشت: «درک این تناقض سخت است. ترودو پیش از این از بازگرداندن روابط دیپلماتیک با ایران حمایت کرده بود اما این طرح از دولت می‌خواهد تا برنامه‌های کنونی خود برای بهبود روابط را متوقف کند و همه مذاکرات یا رایزنی‌ها با جمهوری اسلامی ایران درباره بازگرداندن روابط دیپلماتیک را کنار بگذارد. از این رو نمی‌توان درک کرد که چرا ترودو در حمایت از این طرح ایستاد تا نشان دهنده یک تغییر کامل در سیاست دولت کانادا در قبال ایران باشد.»

نکته مهم دیگری که در این طرح وجود دارد این است که نام سپاه پاسداران را در فهرست کانادا از نهادهایی که تروریستی شناخته می‌شوند، قرار می‌دهد. اما دفتر نخست‌وزیر کانادا در پاسخ به این سوال که آیا نام سپاه پاسداران ایران در فهرست نهادهای تروریستی قرار خواهد گرفت، به طور تلویحی اعلام کرد که جنبه‌های خاصی از این طرح در واقع اجرا نخواهند شد.

«علی بیگدلی»، استاد دانشگاه و کارشناس روابط بین‌الملل به برنا می‌گوید: «در این طرح پارلمان کانادا به دولت تذکر داده و یک قطعنامه الزام آور تصویب نشده است. از این رو باب احیای روابط همچنان باز است و تنها منوط به این است که دو طرف چه سیاستی را در شرایط موجود در پیش گیرند.»

اینکه چرا دولت کانادا ولو نمایشی به توقف مذاکرات احیای روابط تن داد محل پرسشی است که این کارشناس روابط بین‌الملل آن را اینگونه پاسخ می‌دهد: «همه حیات و ممات کانادا وابسته به آمریکا است. به قول معروف کاناداد و آمریکا سر بر بالین یکدیگر دارند و همه اقتصاد این کشور در عمل تحت نفوذ آمریکایی‌هاست. دیدیم که ترودو در ابتدا می خواست روابط را احیا کند اما از دو سو به او فشار آمد. اولی در ملاقاتش با رئیس جمهور آمریکا بر توقف طرح احیای رابطه کانادا و ایران تأکید کرد. فشار دوم از سوی لابی یهودیان طرفدار اسرائیل وارد شده است. فراموش نکنیم که لابی یهودیان در کانادا دومین لابی قدرتمند یهود در دنیا، پس از آمریکاست. این فشارها در نهایت ترودو را دست کم در ظاهر تسلیم کرده است.»

بیگدلی در پاسخ به این پرسش که ایران چه سیاستی را می‌تواند در شرایط جدید در پیش گیرد، گفت: «من اعتقاد دارم باید به سمت دیپلماسی محرمانه با کانادا برویم و نخست‌وزیر فعلی پتانسیل آن را دارد. از طرف دیگر باید از سر دادن برخی شعارها در منطقه پرهیز کنیم. در واقع چه کانادا، چه حتی آمریکا و چه کشورهای اروپایی مشکل بنیادین و جدی با ما ندارند اما مسئله اصلی بر سر اسرائیل است. اسرائیل مشکل دارد و سایر کشورها را نیز با لابی و فشار به سمت خصومت با ایران پیش می‌برد.»

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز