ظریف درجمع دانشجویان دانشگاه پکن:

حس تنفر و ناامیدی باعث ایجاد تروریسم می شود/ دوران سلطه‌گری ابرقدرت‌ها سپری شده است

۱۳۹۵/۰۹/۱۶ - ۰۹:۰۸:۴۲
کد خبر: ۴۹۰۲۶۷
حس تنفر و ناامیدی باعث ایجاد تروریسم می شود/ دوران سلطه‌گری ابرقدرت‌ها سپری شده است
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: اگر بخواهیم توضیح دهیم علت افراط‌گرایی و تروریسم در کشورها چیست دلایل فراوانی دارد اما دلیل اصلی آن‌ها حس تنفر، ناامیدی و نارضایتی است که اشغالگری برای ملت‌ها به همراه داشته است.

به گزارش گروه خبر خبرگزاری برنا، محمدجواد ظریف در ابتدای سخنانش دردرجمع دانشجویان و اساتید دانشگاه پکن گفت: از این که در چین هستیم خوشحالم، کشوری که اکنون ما با آنها همکاری راهبردی مشترک داریم همان‌طور که روسای دو کشور در تهران بر آن تاکید کردند، تاریخ مشترک و عمیقی داریم و اکنون نیز به سمت نزدیکی بیشتر پیش می‌رویم.

ظریف با بیان اینکه "قصد دارم درباره اینکه چگونه آینده را بسازیم صحبت کنم" گفت: می‌خواهم درباره  مرحله گذاری صحبت کنم  که  امروز در دنیا در حال اتفاق است، تغییرات جاری است و به همین دلیل ما اسم آن را مرحله گذار گذاشته‌ایم؛  چراکه دیگر دوران قدیم گذشته است.

او تاکید کرد: چالش‌های فراوانی مقابل ماست؛ از محیط زیست گرفته تا افراط‌گرایی و تروریسم و چین به‌عنوان یک بازیگر مهم، نقش فعالی در این دوران گذار دارد.

وزیر امورخارجه کشورمان تصریح کرد: بعد از فروپاشی شوروی تصور اشتباهی در غربی‌ها وجود داشت  که این یک پیروزی برای غرب بود و طبق این برداشت آمریکا تلاش داشت که خود را به عنوان تنها ابرقدرت جهانی مطرح سازد آن‌ها در این راستا در اشغال کشورهایی مانند عراق و افغانستان تلاش کردند که این ابرقدرتی را در میان جهانیان نهادینه سازند. من این را به‌عنوان شعار نمی‌گویم اما دوران سلطه‌گرایی برگرفته از این برداشت اشتباه سپری شده است.

ظریف گفت: کشورها عادت به انحصاری کردن قدرت داشتند اما در اوایل قرن بیست و یکم این وضعیت تغییر کردو دولت‌ها این انحصارها را بخصوص در زمینه اقتصادی و بعد از آن در دیگر زمینه‌های آموزشی از دست دادند و ما امروز شاهد هستیم که بازیگران غیردولتی نقش‌های دولت‌ها را به نوعی گرفته‌اند.  

وزیر امور خارجه کشورمان در بخشی دیگر از سخنانش افزود: اگر بخواهیم توضیح دهیم علت افراط‌گرایی و تروریسم در کشورها چیست دلایل فراوانی دارد اما دلیل اصلی آن‌ها حس تنفر، ناامیدی و نارضایتی است که اشغالگری برای ملت‌ها به همراه داشته است.

وی تاکید کرد: به اعتقاد من این برداشت سلطه‌گرایی بر فرضیات غلطی استوار است که یکی از آن‌ها این است که شما می‌توانید برنده باشید در صورتی که دیگران بازنده باشد یا این که شما می توانید همه چیز را به دست آورید اگر دیگران همه چیز را از دست بدهند.

ظریف ادامه داد: این برداشت غلط می‌تواند به نتایج غلط منجر شود. بزودی مردم جهان به این درک می رسند که این تصورات غلط به هیچ جا نخواهد رسید.

رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان ادامه داد: آیا می‌توان گفت که آمریکا اکنون به‌خاطر اشغال افغانستان عراق امن‌تر است؟ آیا ناامنی در یک منطقه و یک کشور به امنیت در کشور دیگر ختم شود؟ شاهد هستیم که این‌گونه نیست. درباره محیط زیست نیز وضع همین‌طور است. باید جور دیگر فکر کرد باید به این نتیجه رسید که به قیمت ناامنی جای دیگر نمی‌توان به امنیت رسید.

او افزود: نگاهی به سوریه و جنگ گروه‌های تروریستی نشان می‌دهد که مسایل می‌تواند به دیگر مناطق سرایت کند درست مانند بیماری واگیری است که مثلا در مالزی اتفاق می‌افتد و نمی‌توان جلوی انتقال آن را به دیگر جاها گرفت؛ بنابراین در این وضعیت بیماری تروریسم و افراط‌گرایی به جاهای دیگر سرایت خواهد کرد.

ظریف خاطرنشان کرد: اگر می‌خواهیم که مسایل جهانی را حل کنیم باید بدانیم که نمی‌توانیم این کار را به قیمت و هزینه دیگران انجام دهیم. ما این کار را در مساله هسته‌ای و مذاکرات هسته‌ای انجام دادیم وقتی که مذاکره‌ را آغاز کردیم دنیا به ماهیت کار پی برد.

وزیرامورخارجه کشورمان تصریح کرد: در مساله سوریه نیز وضع همین‌گونه است؛ نمی‌توان با رویکرد برد و باخت به آن نگاه کرد اگر تاکید بر رفتن یک نفر از ریاست کشور باشد او نیز هواداران خود را دارد برای مخالفان نیز وضع همینگونه است. اما راهکارهایی که  در آن همه طرف‌ها در نظر گرفته شوند می‌تواند راهگشا باشد. برای وضعیت جهانی نیز همینطور است. همه ما در یک قایق هستیم و دریا متلاطم ماست؛ زیرا ما اکنون بازیگران متعددی داریم و دیگر مثل قبل یک نفر بازیگر نیست که اسم این بازی را "دربرگیری و نه حذف" inclusion not exclusion می گذاریم این نظری است که ایران و چین دارند و در راستای تحقق آن تلاش می کنند.

او ادامه داد: ما باید شیکه‌ای جهانی با منافع مشترک و همکاری‌های مشترک داشته باشیم که این واقعیت را بپذیرند که همه ما در یک قایق هستیم و باید با هم در رفع مسایل تلاش کنیم.

ظریف در ادامه این جلسه به پاسخ درباره سوالی درباره روابط  پرداخت و گفت که برنامه‌های فرهنگی و دانشگاهی می‌تواند راهی برای مقابله با افراط‌گرایی باشد؛ چراکه رویکرد نظامی نمی‌تواند راهکاری برای حل افراط گرایی باشد و به برنامه ایران و چین و افغانستان برای افزایش همکاری‌های دانشگاهی و فرهنگی برای مقابله با افراط گرایی و کشت مواد مخدر پرداخت.

او درباره نقش جهانی چین نیز گفت که چین نقش ابرقدرتی دنبال نمی‌کند بلکه در حال ایفای نقش مثبت در مسایل جهانی از جمله سوریه‌ است.

وزیر امورخارجه پیش از این سخنرانی با رییس دانشگاه چین نیز دیدار و گفت‌وگو کرد.

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز