بررسی استرداد بنیان‌گذار ویکی‌لیکس به آمریکا

۱۳۹۸/۱۲/۰۵ - ۲۱:۱۶:۳۱
کد خبر: ۹۶۹۲۲۱
بررسی استرداد بنیان‌گذار ویکی‌لیکس به آمریکا
ده ماه پس از آنکه پلیس لندن بنیان‌گذار سایت افشاگر ویکی‌لیکس را از داخل سفارت اکوادور به زور بیرون کشید و روانه زندان کرد، روند رسیدگی به دادخواست استرداد وی به آمریکا از امروز (دوشنبه) در انگلیس آغاز شد.

به گزارش گروه خبر خبرگزاری برنا، «جیمز لویس» وکیل دولت آمریکا در جلسه استماع امروز مدعی شد که جولیان آسانژ با افشای اطلاعات محرمانه و طبقه‌بندی شده درباره جنگ‌های عراق و افغانستان جان بسیاری از افراد را به خطر انداخته است. وی در دادگاه وولیچ لندن ادعا کرد که در اسناد درز پیدا کرده نام افراد مخبر و «انهایی که جان خود را برای کمک به ایالات متحده و هم‌پیمانانش به خطر انداختند» افشا شده است.

لویس ادامه داد که در پی این افشاگری، آمریکا مجبور شد تا به صدها نفر از مرتبطین خود در سراسر جهان هشدار داده و برخی را جابه‌جا کند. وی با بیان اینکه تعدادی از در این میان ناپدید شدند، گفت اما ایالات متحده قصد ندارد تا این دو موضوع را به هم ربط دهد.  

با این حال ادوارد فیتزگرالد وکیل مدافع آسانژ مدعی شد که در صورت استرداد موکلش به آمریکا، او به طور عادلانه محاکمه نخواهد شد. وی افزود که از زمان روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ رویکرد دولت آمریکا نسبت به آسانژ تغییر کرده و رئیس جمهوری آمریکا می‌خواهد موکل او درس عبرتی برای سایرین شود.

فیتزگرالد دراین باره توضیح داد که دولت باراک اوباما در سال ۲۰۱۳ تصمیم گرفت علیه آسانژ اقدامی نکند اما ۴ سال بعد دولت ترامپ علیه آسانژ اعلام جرم کرد. وی همچنین یادآور شد که مکالمات موکل او با وکیلش زمانی که در سفارت اکوادور پناهنده بود توسط آمریکا شنود می‌شد.

وکیل آسانژ، ترامپ را فردی مخالف آزادی بیان توصیف کرد که به طور موثر با خبرنگاران در جنگ است.  

هم زمان با این تحولات، حدود یک صد نفر از هواداران آسانژ بیرون دادگاه تجمع کرده و شعارهایی را در حمایت از آزادی و توقف استرداد وی به آمریکا سر دادند.

آسانژ ۴۸ ساله از آوریل (فروردین) گذشته تاکنون در زندان انگلیس تحت تدابیر امنیتی شدید بسر می‌برد.

او در سال ۲۰۱۰ با استفاده از تارنمای ویکی‌لیکس، اسناد دیپلماتیک و نظامی طبقه‌بندی شده را درباره اقدامات آمریکا در بمباران عراق و افغانستان افشا کرد که برای دولت ایالات متحده شرم‌آور بود.

از آن زمان به بعد، آسانژ گرفتار پیگردهای قضایی بوده و اکنون با تلاش واشنگتن برای استرداد او از انگلیس به آمریکا مواجه است. اتهام او در آمریکا نقض قانون جاسوسی است که می‌تواند به صدور حبس ۱۷۵ سال در زندان آمریکا منجر شود.

هفته گذشته جان مک‌دانل وزیر دارایی کابینه در سایه به عنوان نخستین سیاستمدار انگلیسی، با آسانژ در زندان ملاقات کرد. او پس از این دیدار که حدود دو ساعت به طول انجامید، محاکمه آسانژ در انگلیس را مهم‌ترین محاکمه سیاسی در یک نسل خواند و یادآور شد، او بنا به دلایل سیاسی و اینکه حقیقت حوادث جنگ را افشا کرد محاکمه می‌شود.

مک‌دانل در گفت‌وگو با خبرنگاران ابراز امیدواری کرد که بنیان‌گذار ویکی‌لیکس بتواند دادگاه را برای عدم استرداد او به آمریکا متقاعد کند.

این سیاستمدار انگلیسی تصریح کرد، حق درخواست استرداد نباید برای اهداف سیاسی مورد استفاده قرار گیرد.   

همچنین خانواده جوان انگلیسی که تابستان گذشته توسط جاسوس سازمان سیا به قتل رسید و در پی آن متهم به آمریکا فرار کرد، خواستار توقف استرداد آسانژ به این کشور هستند.  

نظر شما