گزارش هفته با موضوع اکران آنلاین فیلم های سینمایی؛

الماس بدلی هرگز جای اصلی را نمی‌گیرد/فرهنگ اولویت اول مردم نیست

۱۳۹۹/۰۳/۰۱ - ۰۵:۵۷:۰۰
کد خبر: ۱۰۰۴۹۸۱
در هفته‌ای که گذشت سینماگران درمورد نمایش آنلاین آثارشان در شبکه نمایش خانگی و نکات مثبت و منفی این پدیده صحبت کردند.

به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا؛ کیوان‌ علیمحمدی، بهنام بهزادی، بهتاش صناعی‌ها و منصور لشکری‌قوچانی از جمله سینماگرانی هستند که از نمایش آنلاین فیلم در روزهای کرونایی گفتند.

کیوان علی‌محمدی: حاضر به نمایش «سینما شهر قصه» با چنین شرایطی نیستم!

کیوان علی‌محمدی که پیش از این فیلم‌هایی چون «شبانه»، «ارغوان» و «گیلدا» را کارگردانی کرده، در گفت‌وگو با خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا، در مورد نمایش آنلاین فیلم‌های سینمایی در شبکه نمایش خانگی گفت: «راستش با این تصمیم مخالفم و حاضر به نمایش فیلمم با چنین شرایطی نیستم چراکه معتقدم تماشای فیلم و حضور در سینما تجربه‌ای گروهی است. در واقع تماشای دسته‌جمعی فیلم در سالن سینما مانند یک آئین گروهی است.»

او در ادامه به فیلم‌های خارجی اشاره کرد و گفت: «درست است که ما بنا بر وضعیت موجود مجبوریم آثار خارجی را در خانه ببینیم اما این دلیل نمی‌شود به چنین پدیده‌ای عادت کنیم. برای مثال فیلم آخر ترنس مالیک («یک زندگی پنهان») برای پرده عریض سینما ساخته شده و باید آن را در سینما دید اما چنین امکانی برای ما وجود ندارد.»

این فیلمساز با اشاره به پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن دوربین‌های دیجیتال گفت: «زمانی که دوربین‌های دیجیتال ساخته شدند و در دسترس قرار گرفتند، همه سمت آن هجوم بردند اما نگاتیو جای خودش را دارد و هنوز هم مورد استفاده برخی فیلمسازان بزرگ است. دوربین دیجیتال ظرفیت فیلمبرداری با نگاتیو را ندارد مگر اینکه اساسا فیلمی برای دوربین دیجیتال ساخته شود. این موضوع مانند داروی مشابه می‌ماند و هرگز کارکرد نگاتیو را ندارد. به نظرم تفاوت این‌دو مانند الماس بدلی است که هرگز جای اصل آن را نمی‌تواند بگیرد.»

کیوان علی‌محمدی در آخر در مورد فیلمش که هنوز اکران نشده گفت: «هر اتفاقی رخ بدهد فیلمم را برای نمایش آنلاین در شبکه نمایش خانگی نخواهم داد چون فیلم را برای پرده سینما ساخته‌ایم. هیچکس آمادگی چنین شرایطی را نداشت و امیدوارم هر چه زودتر به یک روال عادی و منطقی برگردیم و از تماشای آثار سینمایی روی پرده سینما لذت ببریم.»

 

منصور لشکری‌قوچانی: نبود کپی‌رایت به نفع اپراتورها است

منصور لشکری‌قوچانی تهیه‌کننده سینما و یکی از موافقان بازگشایی سالن‌های سینمایی معتقد است با بازگشایی سالن‌های سینما قطعا موافقم چون هر صنف و فعالیت اقتصادی تا یکسال دیگر با شرایط کرونا درگیر است پس باید همت کرد و و از این مشکل جهانی عبور کرد.

منصور لشکری‌قوچانی در این مورد به خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا گفت: «موضوع تنها سینما نیست، امیدوارم کسب و کار همه کسانی که متضرر شده‌‌اند دوباره از سر گرفته شود و با رعایت اصول بهداشتی بتوانیم به زندگی خود ادامه بدهیم. البته اجباری در بازگشایی مجدد نباید وجود داشته باشد و مثل هر شغل دیگری، مانند بانک‌ها باید کسب و کار از سر گرفته شود.»

او ادامه داد: «فرهنگ و سرگرمی اولویت اول مردم نیست و باید اختیار برای انتخابش وجود داشته باشد و هر سینماداری اختیار داشته باشد و در نهایت خود مردم اصول بهداشتی را رعایت کنند در غیر این صورت و با دستورالعمل به سینماها نمی‌توان کار را به درستی پیش برد.»

این تهیه‌کننده در مورد اختلاف به وجود آمده در موضوع اکران آنلاین هم گفت: «مشکل بزرگ‌تری این میان وجود دارد و آن دعوای میان نمایش آنلاین یا اکران در سینماها است؛ معتقدم اکران آنلاین هم نوعی خدمت به مردم است و با هر قابلیتی که بتوان محصولات سینمایی را در علاقمندان به سینما قرار داد، اتفاق خوبی است و باید از آن استقبال کنیم.»

او در آخر به بستر نمایش آنلاین فیلم در کشور و موضوع قاچاق هم پرداخت: «در حال حاضر دوازده پلتفرم برای نمایش آنلاین فیلم در کشورمان وجود دارد که ظرفیت سرویس‌دهی مورد نیاز برای کشور را ندارد و در نهایت موجب ضرردهی تهیه‌کنندگان سینما می‌شود زیرا این پلتفرم‌ها جواب‌گوی گردش مالی نیست. قانون مدون و زیرساخت‌های مورد نیاز برای اکران آنلاین وجود ندارد و از طرفی مردم وقتی فیلم را می‌بینند حجم اینترنت مصرف می‌کند. در واقع موضوع کپی و یا قاچاق نیست، موضوع حجم اینترنت مصرفی است که کاملا مشخص است و سود آن به اپراتورها می‌رسد، در حالی که باید به تهیه‌کنندگان برسد.» 

 

بهنام بهزادی: خطر ورود مافیای پخش به شبکه نمایش خانگی!

بهنام بهزادی که سابقه کارگردانی فیلم‌هایی چون «تنها دوبار زندگی می‌کنیم»، «قاعده تصادف»، «وارونگی» را در کارنامه خود دارد از نمایش آنلاین فیلم‌های سینمایی در شبکه نمایش خانگی استقبال کرد و این راه‌کار را برای بازگشت سرمایه اهالی سینما مفید دانست.

بهنام بهزادی، کارگردان سینما که سال گذشته با فیلم «من می‌ترسم» در جشنواره فیلم فجر حضور داشت، با استقبال از نمایش آنلاین فیلم‌های سینمایی در وضعیتی که سینماها تا مدت‌زمان نامعلومی تعطیل هستند، به خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا گفت: «پیشنهاد اکران آنلاین فیلم‌های سینمایی خوب و قابل توجه است. با در نظر گرفتن این‌که مشخص نیست چه زمانی به شرایط عادی بازمی‌گردیم و از آن مهم‌تر امروز نیاز به تولید و محتوای تازه از هر زمانی برای مخاطبان پررنگ‌تر شده است، به نظر می‌رسد پیشنهاد نمایش خانگی فیلم‌های سینمایی می‌تواند ایده خوبی باشد چرا که سرمایه اهالی سینما راکد نمی‌ماند و مخاطبان می‌توانند در روزهای قرنطینه آثار جدید سینما را ببینند.»

بهزادی در ادامه به معایب این طرح و حضور مافیای پخش در مسیر اکران آنلاین پرداخت: «دو نکته وجود دارد: ابتدا این‌که ساز و کار توزیع دیجیتال طوری هست که مورد سودجویی قرار نگیرد؟ و فیلم در فضای مجازی منتشر نشود. نکته مهم‌تر هم مافیای توزیع فیلم است که تا پیش از این چرخه نمایش سینماها را به طور انحصاری در اختیار داشتند و امیدوارم این اتفاق در چرخه نمایش آنلاین رخ ندهد.»

این فیلمساز درمورد نمایش فیلم‌های سینمایی در سالن‌ها سینما و مخالفت برخی از فیلمسازان با نمایش آنلاین آثارشان گفت: «این ایده که فیلم سینمایی برای سینما ساخته می‌شود واقعیت دارد. در روزگاری که حتی برخی سریال‌ها هم انگار برای پرده بزرگ ساخته شده‌اند، چاره‌ای وجود ندارد و باید این در را برای سینمای خودمان باز کنیم، به امید اینکه به زودی شرایط به حالت عادی خود بازگردد.»

بهزادی در ادامه گفت: «تمام آن‌چه در سینما به عنوان آزمون و خطا رخ می‌دهد باید در راستای میل به سمت بازگشت سرمایه باشد. فیلم‌هایی که با هزینه بخش دولتی ساخته می‌شوند و وارد حیطه نمایش آنلاین می‌شوند، حتی اگر که به فروش خوبی هم نرسند، ریسکی سازندگان‌شان را تهدید نمی‌کند. نکته دیگری که وجود دارد و با توجه تفاوت اکران آنلاین با پخش در شبکه خانگی، جدیت نهادهای ذی‌ربط در جلوگیری از هرگونه سواستفاده از آثار است. همان‌طور که با جدیت جلوی ورود مسائل حساس سیاسی و اجتماعی که علاقه‌ای به آن ندارد در رسانه‌ها و تولید‌های هنری گرفته می‌شود، باید در قبال این موضوع هم حساسیت وجود داشته باشد و صیانت از آثار هنری را وظیفه خودشان بدانند.»

او در آخر گفت: «با احتیاط و امیدواری حاضرم فیلمم را در شبکه نمایش خانگی نمایش بدهم و حتی مذاکراتی هم در این‌باره داشته‌ام اما باز هم تاکید می‌کنم که دو موضوع بسیار مهم وجود دارد: رسانه‌های خانگی آزمون و خطا را عهده‌دار بشوند و ریسک این تصمیم متوجه فیلم و صاحبان آن نشود. مسئله دوم هم این است که در صورت موفقیت‌آمیز بودن این طرح، ما با یک مافیای جدید مواجه نشویم که سهم زیادی از این جریان را به خودشان اختصاص بدهند.»

 

بهتاش صناعی‌ها: بخش خصوصی نباید فدای آزمون و خطای نمایش آنلاین شود

بهتاش صناعی‌ها که توانسته بود با اولین فیلم بلند خود «احتمال باران اسیدی» با تحسین داوران، منتقدین و مخاطبان در جشنواره فیلم فجر و جشنواره‌های بین‌المللی مواجه شود و در آخرین دوره این جشنواره نیز با «قصیده گاو سفید» حضوری موفق داشت و در چند رشته اصلی نامزد دریافت سیمرغ بلورین شد، معتقد است بخش خصوصی نباید فدای آزمون و خطای نمایش آنلاین فیلم‌ها بشود و فیلم‌هایی که با سرمایه دولتی ساخته شده‌اند و تعدادشان هم کم نیست، می‌توانند در راستای بهبود نقص‌های نمایش آنلاین وارد شبکه نمایش خانگی شوند.

بهتاش صناعی‌ها در گفت‌وگو با خبرنگار سرویس فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا ضمن مخالفت با نمایش آنلاین فیلم خود گفت: «اعتقادم بر این است که فیلم باید در سالن سینما نمایش داده شود، چرا که اساسا تعریف فیلم سینمایی برای نمایش در داخل سالن‌ها و روی پرده سینماست. فیلمسازی برای مدیوم‌های کوچکی چون تلویزیون و نمایش خانگی اساسا با سینما متفاوت است و قواعد دیگری دارد. این تفاوت در همه ابعاد وجود دارد، از مقدمات ساخت بگیرید تا پروداکشن.»

او معتقد است: «فیلم‌هایی هستند که اساسا برای پرده‌های بزرگ ساخته می‌شوند و زیبایی‌شناسی آنها براساس نمایش در سالن‌های سینماست و نمی‌توان چنین فیلم‌هایی را صرفا در شبکه نمایش خانگی نمایش داد. به شخصه فیلمم را بر مبنای نمایش در سینما طراحی کرده‌ام؛ در حالی که ممکن است فیلمسازی فیلمش را برای تلویزیون یا شبکه نمایش خانگی بسازد که این موضوع در دکوپاژ، تدوین، اندازه نماها و حتی ریتم فیلم یک فیلمساز مشهود است و باید دید فیلمساز به چه منظور و با هدف نمایش در چه مدیومی فیلمش را طراحی و ساخته است.»

صناعی‌ها در ادامه با اشاره به فیلم تازه خود «قصیده گاو سفید» گفت: «این نظر شخصی من است و البته متوجه هستم که باید شرایط را هم در نظر گرفت و الان شرایطی مطرح است که تا پیش از این وجود نداشته و آن هم موضوع شیوع کرونا است و باید منتظر ماند دید تا کی قرار است ادامه داشته باشد و سینماها تا چه زمانی تعطیل خواهند ماند. برای مثال اگر بدانیم که سینماها تا دو سال دیگر باز نخواهند شد و امکان نمایش تا آن زمان وجود نخواهد داشت، مسلما باید شرایط را سنجید و تصمیم تازه‌ای گرفت.»

این فیلمساز از طرفی به ضعف‌های نمایش آنلاین در کشور پرداخت و گفت: «از طرفی زیرساخت VOD در کشور ما قوی نیست و هنوز امتحان خود را پس نداده است. تا پیش از این، فیلم‌ها پس از اکران گسترده وارد این مدیوم می‌شدند و با استقبال نسبی مخاطبان مواجه می‌شدند اما در حال حاضر دغدغه کپی‌رایت و سرقت آنلاین فیلم‌ها وجود دارد و حفاظت از فیلم و صاحب اثر که موضوع زمان‌بری است و باید ببینیم آزمون نمایش آنلاین فیلم‌ها چطور پیش خواهد رفت.»

او همچنین به فیلم‌های دولتی که ریسکی چندانی برای ضرر و زیان ندارند و با فراغ بال می‌توانند وارد شبکه نمایش خانگی شوند پرداخت و گفت: «تنها راه پیش‌رو هم آزمون و خطاست که باید برای فیلم‌های دولتی اتفاق بیافتد که تعدادشان هم کم نیست و توان چنین ریسکی برای‌شان مهیا است. در غیر این صورت فیلم‌های بخش خصوصی نباید قربانی این آزمون و خطا بشوند و فکر نمی‌کنم هیچ تهیه‌کننده‌ای از بخش خصوصی حاضر به پذیرش چنین خطری باشد و سرمایه‌ای که با سختی وارد سینما کرده است را به راحتی فدای این امتحان که هنوز نتیجه‌اش مشخص نیست بکند. مگر اینکه شرایط به گونه‌ای پیش برود که صاحبان آثار از بازگشت سرمایه فیلم مطمئن شوند»

صناعی‌ها به موضوع سردرگمی کمپانی‌های سراسر دنیا برای نمایش فیلم‌ها در روزهایی که دنیا درگیر کرونا است نیز پرداخت: «این گیجی و سردرگمی برای تمام کمپانی‌های دنیا وجود دارد ولی بیشتر آنها فعلا اکران فیلمهای مهمشان را عقب انداخته‌اند و ما شاهد عقب افتادن اکران فیلم‌هایی چون سری جدید جیمز باند، (No time to die) یا «Black Widow»، محصول جدید کمپانی مارول هستیم. نمونه موفق اکران آنلاین فیلم در سال‌های اخیر «آیریش‌من» اثر مارتین اسکورسیزی بوده است که حتی همین فیلم هم همزمان با اکران در شبکه نمایش خانگی در سینماهای دنیا هم به نمایش در آمد. در شرایط عادی فیلمی را نمی‌بینیم که فقط برای نمایش آنلاین ساخته شود مگر بخشی از محصولات نت‌فلیکس که عوامل معروف و بنامی ندارند و در واقع فیلمهای کم‌هزینه و با مدیوم تلویزیونی هستند. به غیر این ما فیلم معروفی نداریم که مستقیما وارد شبکه نمایش خانگی بشود هر چند که ممکن است با ادامه این وضعیت شرایط تغییر کند.

او در آخر گفت: «بازهم تاکید می‌کنم باید منتظر بمانیم ببنیم شرایط چگونه خواهد شد و پیش‌بینی کارشناسان از تعطیلی سینماها تا چه زمانی است و اگر قرار است مثلا دو سال سینمایی برای نمایش فیلم وجود نداشته باشد، مسلما کمپانی‌ها، تهیه‌کنندگان و کارگردانان تصمیم تازه‌ای خواهند گرفت. فکر می‌کنم فعلا باید روی رفع نقص‌های سیستم نمایش آنلاین فیلم و برطرف کردن کمبودهایی که حقوق فیلمسازان را به خطر می‌اندازد تمرکز کنیم.»/2

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز