در میز پسته کشور عنوان شد:

حفظ جایگاه پسته ایران در جهان و تلاش برای نگهدارای باغات

۱۳۹۷/۰۶/۱۹ - ۱۴:۴۶:۴۱
کد خبر: ۷۵۱۲۷۱
حفظ جایگاه پسته ایران در جهان و تلاش برای نگهدارای باغات
میز پسته کشور در محل اتاق بازرگانی کرمان برگزار و بر مواردی از جمله حفظ جایگاه پسته در بازارهای جهانی، در نظر گرفتن تمهیدات لازم برای نگهداری از باغات پسته، اختصاص تسهیلات بلاعوض و یا ارزان برای باغداران پسته و... تاکید شد.

به گزارش خبرگزاری برنا از کرمان؛ در این نشست که با حضور معاون سازمان توسعه تجارت، نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی، رئیس و جمعی از اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی کرمان، فعالان و صادرکنندگان پسته و مدیران اقتصادی استان برگزار شد، رئیس اتاق کرمان به ابعاد وسیع فاجعه اتفاق افتاده در صنعت پسته اشاره و بیان کرد: تفاوت صادرات بیش از یک میلیارد دلار در سال گذشته با صادرات حداکثر 100 میلیون دلاری در سال جاری فاجعه است. سیدمهدی طبیب زاده افزود: هنوز این باور وجود ندارد که بیش از 90 درصد تولید این محصول کاهش یافته و به همین دلیل تصمیمات جدی در این رابطه اتخاذ نشده است.

وی با بیان اینکه ارزش باغات پسته 60 هزار میلیارد تومان است، گفت: باید برای حفظ باغات پسته در سال جاری تلاش جدی صورت گیرد تا بتوان در سال های آینده پسته تولید کرد. طبیب زاده تصریح کرد: در بحران به وجود آمده در پسته نه تنها تولیدکننده پسته بلکه تمام مقدمات و ماخرات آن مانند تاجر، حمل و نقل، کارگر، واحدهای فرآوری و... آسیب دیده اند. وی از بانک های عامل، همراهی لازم با فعالان پسته در این شرایط را و از دولت تعیین تکلیف نرخ ارز را درخواست کرد.

درخواست اعطای تسهیلات ارزان قیمت به باغداران

صادرکننده نمونه پسته و فعال و تحلیگر اقتصادی در این نشست با اشاره به اینکه میزان تولید پسته در سال جاری حداکثر 5 درصد تولید این محصول در سال های گذشته است، گفت: به جز مسئله تولید پسته اگر چاره‌ای برای حفظ و نگهداری از باغات پسته صورت نگیرد، این باغات به عنوان سرمایه استان و کشور از بین می روند. محسن جلال پور افزود: در این رابطه پیشنهاد می شود برای هر هکتار باغ پسته تسهیلات ارزان قیمت 5 تا 10 میلیون تومانی یکساله به باغداران داده شود که زمان بازپرداخت آن سال 98 باشد تا بتوانند از باغات خود نگهداری کنند.

وی در رابطه با وضعیت بازار ثانویه ادامه داد: تنها راه خرید ارز از بازار ثانویه ثبت سفارش هاست که در حال حاضر ثبت سفارش های بسیار کمی توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت در بازار ثانویه تایید می شود و این مسئله به معنای آن است که عرضه و تقاضا نقشی در تعیین نرخ ارز ندارند.

جلال پور تصریح کرد: دولت باید تمهیدی بیندیشد تا یکسری کالاها و محصولات را به ارز غیرپتروشیمی وصل کند تا محصولی مانند پسته بتواند با پتروشیمی ها رقابت کند. وی بیان کرد: مراجعات مردم برای خرید دلار به منظور ذخیره سازی در منازل و سفرهای خارجی بقدری زیاد است که تاکنون چنین وضعیتی را در طول عمرم ندیده‌ام.

این فعال پسته اظهار کرد: ایجاد بازار دو نرخی برای پسته غیرمعقول است و اگر تکلیف ارز بازار پسته مشخص شود بازار داخل خود را با آن قیمت وفق خواهد داد. جلال پور، در رابطه با تامین مالی صادرات پسته در استان گفت: همه بانک ها با بهانه اینکه فعالان پسته ورشکست شده‌اند و وضعیت اقتصادی خوبی ندارند، در پرداخت تسهیلات و وصول مطالبات خود آنچنان سخت گیری می کنند که در طول چند دهه فعالیت اقتصادی در پسته چنین سخت گیری را مشاهده نکرده بودم که در این زمینه باید برای تامین مالی صادرات پسته کشور اقدام لازم صورت گیرد.

صادرات 100 ساله پسته نباید آسیب ببیند 

رئیس انجمن پسته ایران نیز در این نشست با اشاره به اینکه صادرات پسته در طول100سال گذشته به طور مداوم وجود داشته است، گفت: از صادرات محصولات تولیدی سنتی و دستی مانند پسته، فرش و پنبه، فقط پسته باقی مانده که باید برای ادامه صادرات آن تلاش کرد. ابطحی افزود: در سال 1358 نیز چنین شرایط سختی برای کشاورزان به وجود آمد و تولید پسته به شدت کاهش یافت اما فعالان این حوزه توانستند این شرایط را به فرصت تبدیل کنند که امیدواریم در سال جاری نیز این شرایط اتفاق بیفتد.

دو نرخی کردن محصول پسته قابل قبول نیست

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: زمزمه هایی مبنی بر صادرات پسته با نرخ ارز بازار ثانویه و عرضه پسته در داخل کشور با نرخ ترجیحی مطرح می شود که باید گفت دو نرخی کردن محصول پسته قابل قبول نیست و فسادآور است. محمدرضا پورابراهیمی، افزود: باید مسیر بازار ثانویه متناسب با عرضه و تقاضا طی شود و ثابت نگه داشتن نرخ ارز در بازار ثانویه هیچ منطق اقتصادی ندارد و توزیع رانت در اقتصاد کشور است.

وی ادامه داد: خسارت های وارد شده به چرخه تولید، فرآوری و صادرات پسته بسیار سنگین است که در این رابطه باید در استمهال وام های بانکی صادرکنندگان پسته مبنای عمل سررسیدهای تا پایان سال 97 باشد.

 هیچ برنامه ای برای محدود کردن صادرات محصولات کشاورزی وجود ندارد

معاون توسعه صادرات کالا و خدمات سازمان توسعه تجارت ایران گفت: از دست دادن برند پسته ایران در دنیا به معنای از دست دادن سرمایه اجتماعی کشورمان است و باید برای حفظ جایگاه پسته ایران در بازارهای جهان تلاش کرد. محمدرضا مودودی، با بیان اینکه سازمان توسعه تجارت سخنگوی بخش خصوصی در دولت است، افزود: در سال جاری که تولید پسته بشدت کاهش یافته درخواست برخی فعالان پسته مبنی بر ورود موقت پسته به کشور و صادرات مجدد آن برای حفظ بازارهای پسته ایران، مشکلی را ایجاد نمی کند.

وی با بیان اینکه در شرایطی که پسته با بحران روبرو شده تجارت این محصول نیز چندان معنا ندارد، ادامه داد: هیچ برنامه ای برای محدود کردن صادرات محصولات کشاورزی وجود ندارد و تصمیم گیری در حوزه محصولات کشاورزی به وزیر مربوطه واگذار شده است. مودودی تصریح کرد: در تحریم ها با کاهش ارزش پول ملی فرصت مناسبی برای افزایش صادرات غیرنفتی و توسعه گردشگری ایجاد می شود در حالی که برای سایر بخش های اقتصادی کشور یک تهدید خواهد بود.

گفتنی است در این نشست فعالان صنعت پسته به بیان مسائل و مشکلات خود پرداختند.

 

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز