مروری بر جشنواره چهل‌ویکم فیلم فجر؛

«کت چرمی» داستان استیصال آدما

۱۴۰۱/۱۲/۲۹ - ۰۷:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۳۷۷۶۰
«کت چرمی» داستان استیصال آدما
کت چرمی اگر چه داستان دارد اما از شتابزدگی در روایت و ناقص ماندن روند بازگشایی ابعاد داستان رنج می برد.

عیسی فرهمند (جواد عزتی) سال گذشته دخترش را در اثر مصرف بیش از حد مواد مخدر از دست داده وکارمند بهزیستی است. او به سبب درگیری ذهنی بیش از حد با مسایل کیس های نوجوان معتاد، به ستاد منتقل شده اما کماکان نمی تواند از این دغدغه دست بکشد. بهزیستی و پلیس پیگیر تخلفات مالی مردی متمول به نام رفیعی هستند که در اثنای این پیگیری مشخص می شود رفیعی با سو استفاده از دختران نوجوان به شیوه ای غیر انسانی قاچاق مواد مخدر انجام می دهد. عیسی فرهمند که از همکاری بهزیستی ناامید می­شود شخصاً وارد فاز اجرایی به دام انداختن رفیعی می شود و در نهایت او را به دام می اندازد.

کت چرمی اگر چه داستان دارد اما از شتابزدگی در روایت و ناقص ماندن روند بازگشایی ابعاد داستان رنج می برد. ابعاد شخصیت عیسی شناخته نمی شود، تنها چیزی که دیده می شود مردی به شدت متاثر از مرگ دخترش است، که نمی تواند از قوانین و دستورات اداری تبعیت کند. هیچ تصویر درست از خانواده او و همسرش نشان داده نمی‌شود. تصاویر ارائه شده از مجموعه های مورد بررسی توسط فرهمند و همکارانش، قاب هایی بسته و محدود است، بیشتر همه دانسته ها به صورت دیالوگ منتقل می شود و هیچ مصداقی از موارد مشاهده شده نشان داده نمی شود. به عنوان مثال نام فیلم "کت چرمی" است، این عنوان تنها در بخشی از توضیحات ثریا از زبان عیسی شنیده می شود، هیچ مصداق اثبات بازنمایی نمی شود.

فیلم سینمایی داستان شفاهی نیست و آنچه بیان می شود باید مستقیم یا غیر مستقیم برای مخاطب تصویری شود. صرف ادعا و شنیده شدن از زبان یکی از کاراکترها دلیل و وجود این مفهوم نخواهد بود. "کت چرمی" هم مانند مردبازنده جامعه رها شده در جرایم افسارگسیخته افراد متمول نشان داده می شود. دختران بی پناه نوجوانی که طعمه گرگهای اجتماعی می شوند. جامعه ای که قربانی بی پناهی می شوند و هیچ دادرسی ندارند.

دنیای ترسیم شده در کت چرمی دنیایی تلخ و بی سرانجام است، اگر چه در سکانس پایانی به نظر می رسد دست قانون توانسته مجرم را به دام بیندازد، اما این اندازه بیان برای از بین بردن زبان تلخ اثر کافی نیست. اشکال جدی دیگر فیلم "کت چرمی" شخصیت تکراری جواد عزتی است. جواد عزتی هنوز شخصیت مالک زخم کاری را تکرار می کند،  او نتوانسته از آن شخصیت بیرون بیاید، حتی شکل ایستادن و اصرارهای او برای انجام کار دقیقاً شبیه مالک است. همانگونه که در مرد بازنده  این تشابه در زبان بدن و ژست های جواد عزتی مشاهده می شد. مکرر به گوش می رسید که فیلم «کت چرمی» تا کنون بیشترین اقبال مخاطبان را داشته است. اما در مواجهه با اثر، تم و مضمونی تکراری تنها دریافتی بود که به دست آمد.

رقیه محمدزاده

انتهای پیام/

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز