گفت‌وگو با استاد ׳׳قدرت اله فرجی׳׳پتینه کار نامی کشور:

همه چیز را می‌شود رنگ کرد، جز آدمها را!

۱۳۹۷/۱۰/۰۹ - ۱۱:۳۶:۳۳
کد خبر: ۷۹۳۹۵۷
همه چیز را می‌شود رنگ کرد، جز آدمها را!

به گزارش خبرگزاری برنا تهران، استاد قدرت اله فرجی آدم عجیبی است! بعضی از هنرمندان اگر هنر خاص و منحصر به فردی بلد هستند، تلاش می کنند فوت وفن آن کار فقط پیش خودشان بماند. اما استاد فرجی سالهاست در شبکه‌های مختلف تلویزیونی بدون دریافت مبلغی، تلاش می‌کند تا این هنر را به دیگران آموزش بدهد. او معتقد است جوانان میتوانند از این هنر، امرار معاش کنند.

استاد دانشگاه است و هنر پتینه کاری او از مرزهای کشور فراتر رفته است.

گفت‌وگوی ما را با این هنرمند خوب بخوانید:

 * مختصری از خودتان بگویید.

قدرت اله فرجی هستم، متولد سال 1336، در شهر آستانه اراک.

کودکی خود را آنجا گذراندم و در نوجوانی به تهران آمدم، و نزد اساتید معروف آن زمان در زمینه رنگ کاری چوب، فعالیت خود را آغاز کردم. در واقع شروع فعالیت کاری من از سال 49 بود. بعد از آن در سالهای 74 تا 81 در کشورهای حاشیه خلیج فارس در زمینه رنگ کاری چوب و همین طور پتینه مشغول به کار شدم و پس از بازگشت به کشور موفق به کسب دکتری هنری در زمینه مرمت آثار باستانی شدم و همزمان در دانشگاههای شهید رجایی، الزهرا، علمی کاربردی و... شروع به تدریس کردم.

امروز هم مشغول تدریس در دانشگاهها و برنامه‌های تلویزیونی آموزشی و انجام پروژه‌های کاری در داخل و خارج از کشور هستم.

 * چگونه شد سراغ هنر پتینه رفتید؟

در واقع این پتینه بود که سراغ من آمد! زمانی که رنگ کاری چوب می‌کردم که البته آن زمان یکی از بهترینها در رشته خودم بودم، کم کم مسیر اینگونه شد که طرحها و ایده‌هایی را که در ذهنم داشتم روی دیوارها و سقفها اجرا کنم و اینگونه وارد کار پتینه شدم.

 * درباره هنر پتینه قدری توضیح می‌دهید؟

پتینه در لغت به معنای کهنه کاری و زنگارزدگی است، در واقع هنر کهنه نشان دادن اشیاست. اما معنای امروزی پتینه فرق کرده، به سبکی از رنگ آمیزی دیوارها و سقفها و ترکیب اینها با نقاشیهای کلاسیک، موتیف و تذهیبها و طرح سنگها و ورق کاری پتینه می‌گویند.

 * با توجه به قدمت این هنر، آیا پتینه در معماری مدرن خانه‌ها و ساختمانهای امروزی جایگاهی دارد؟

بله، همواره تضادها زیبایی خودشان را دارند. معماری جدید و در کنار آن استفاده از پتینه قدری از آن مدرنیته می‌کاهد. در واقع قدمت و زیبایی پتینه و مدرن بودن ساختمانهایی که ما در آن کار می‌کنیم،ترکیبی دلنشین برای ساکنین آن به وجود می‌آورد.  به اضافه اینکه خیلیها سبکهای کلاسیک را دوست دارند و همیشه طرفدارش هستند.

 * شما سعی کردید در طراحی کارهای خود به سمت مدرنیته کردن پتینه بروید و ترکیب تازه‌ای به وجود بیاورید؟

همانگونه که گفتم پتینه همان کهنه کاری است، اما آنچه ما در پروژه‌ها انجام می‌دهیم، بیشتر ترکیب رنگها با ورق طلا و نقاشی است.

خدار ا شکر همین که تا این سن چه در داخل و خارج از کشور مشغول به کارم، یعنی بازخورد خوب بوده.

 * پتینه مربوط به جغرافیای خاصی است یا در هر ساختمان و باهر معماری قابل اجراست؟

پتینه هیچ محدودیتی ندارد. نه محدوده جغرافیایی نه به فضا و نه به هیچ چیز دیگر. من همیشه به دانشجوهایم می‌گویم همه چیز را می‌توانید رنگ کنید، جز آدمها را!

 * ظاهراً نگران کسادی کارتان هم نیستید. چون در برنامههای تلویزیونی فوت و فن کار را به همه یاد می‌دهید.

من تا به حال 100 برنامه تلویزیونی در شبکه آموزش داشته‌ام. به جز آن در شبکه یک ، شبکه پنج، شبکه جام جم و ... هم برنامه اجرا کردم.

هدفم این بوده که این لطفی که خداوند به من داشته و این هنر را در وجود من قرار داده بعد از من ادامه دهنده‌های زیادی داشته باشد و اینکه همیشه دوست دارم دانشجوها و هنرجوهایم بهتر و قوی تر ازمن کار کنند.

ضمناً دوست دارم کارآفرینی کنم. دلم می‌خواهد جوانان این هنر را یاد بگیرند و با آن زندگی کنند.

 * ظاهراً به کشورهای دیگر هم دعوت می‌شوید.

در کشورهای حاشیه خلیج فارس، روسیه، ترکیه، فرانسه و... برای ارائه کار رفته‌ام. گاهی برای برگزاری ׳׳ورک شاپ׳׳ به جایی دعوت می‌شوم.

به تازگی دانشگاهی در انگلستان از من دعوت کرده است.

 * چند کار شاخصتان را نام ببرید.

سالها پیش برای قوه قضاییه کارهای بزرگی انجام داده‌ام.از تالارها تاموسسه‌ای خیریه برای ایتام در قوه قضاییه، همین طور لابیهای برجهایی در شمال تهران. در کشورهای عربی در ساختمانهای دولتی و کاخهایشان کار کرده‌ام و..

 * چند شاگرد پتینه کار دارید؟

خیلی زیاد، نمی‌توانم بشمارم.

 * چه آرزویی در حیطه کاری‌تان دارید؟

آرزویم این است که تا هستم بتوانم این کاری را که بلدم به دیگران انتقال دهم.

 * چه صحبتی با دوستداران این هنر دارید؟

اگر علاقه‌مند حتماً شروع کنند. اما علاقه تنها کافی نیست. باید پشتکار داشته باشند تا موفق شوند. از شکست دلسرد نشوند و دوباره شروع کنند. من سختیهای زیادی را گذرانده‌ام و هنوز هم دارم و مسیرم طولانی است اما تلخیها دلسردم نمی‌کنند.

 

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز