مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان تاکید کرد:

صادرات، راهی برای ماندگاری صنعت فولاد کشور

۱۳۹۶/۱۲/۱۴ - ۰۹:۳۶:۴۷
کد خبر: ۶۸۴۹۷۱
صادرات، راهی برای ماندگاری صنعت فولاد کشور
مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان گفت: در سال گذشته تراز تجاری فولاد و محصولات فولادی ایران مثبت شد که همین امر نشان از موفقیت تولیدکنندگان فولاد کشور دارد. اما در این میان توجه به این نکته نیز ضروری به‌نظر می‌رسد که سهم عمده‌ای از صادرات محصولات فولادی کشور مربوط به محصولات میانی است. باوجود ارزشمند بودن و نتایج مثبت این صادرات، اگر تولیدکنندگان کشور به‌سمت تولید محصولات نهایی سوق پیدا کنند، می‌تواند ارزش افزوده بالاتری را نیز برای آن‌ها در پی داشته باشد.

به گزارش خببرنگار برنا از اهواز، محمد کشانی با اشاره به اهمیت نقش صنعت فولاد در توسعه پایدار کشورها اظهار کرد: صنعت فولاد در تمام دنیا جزو صنایع مادر و شاخصی از توسعه‌یافتگی کشورها محسوب می‌شود، به‌گونه‌ای که اغلب کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه در صدر تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان فولاد دنیا قرار دارند. فولاد پرمصرف‌ترین فلز جهت بازسازی و ایجاد زیرساخت‌های یک کشور است، به‌همین علت سرانه مصرف فولاد در یک کشور ارتباط مستقیمی با توسعه‌یافتگی آن کشور دارد.

وی در خصوص تاثیر لایحه بودجه سال 97 بر صنایع کشور افزود: صنایع بودجه‌ای از دولت دریافت نمی‌کنند، اما بودجه و نحوه تخصیص آن در بخش‌های مختلف، به‌طور مستقیم و غیر مستقیم به‌گونه‌های مختلف بر صنایع اثر می‌گذارند. یکی از قسمت‌های تاثیرگذار بودجه بر صنایع کشور، میزان بودجه درنظر گرفته شده برای بخش عمرانی است.اگر در برنامه بودجه دولت عنایت مناسبی به بخش عمران و زیرساخت کشور شده باشد و طرح‌های عمرانی درنظر گرفته شده باشد، صنایع کشور از جمله صنعت فولاد نیز امکان رشد خواهند داشت.

مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان تصریح کرد: در سال 1396 بودجه بخش عمرانی چندان قابل توجه نبود و دولت طرح‌های عمرانی قابل توجهی نداشت که همین امر موجب ایجاد رکود در بازار و مشکلات برای تولیدکنندگان شد. در لایحه بودجه سال 1397 سهم بودجه عمرانی نسبت به سال قبل کاهش پیدا کرده است که همین امر می‌تواند باعث ادامه رکود باشد.

کشانی تاکید کرد: در لایحه بودجه، قیمت حامل‌های انرژی، تغییر قیمت حمل‌ونقل و... نیز مشخص می‌شود، تمامی این موارد به‌طور مستقیم موجب افزایش قیمت تمام شده محصولات تولیدی خواهد بود. افزایش قیمت بر قشر مصرف‌کننده فشار می‌آورد، این افزایش قیمت به‌مرور زمان کاهش قدرت خرید مردم را درپی دارد،  و در ادامه موجب ایجاد رکود در بازار خواهد شد.

وی ادامه داد: موضوع مورد اهمیت بعد با بودجه تزریق نقدینگی و نحوه اجرای آن است، اگر تزریق نقدینگی غیر هدفمند صورت گیرد، تورم کاذب را درپی خواهد داشت. اما اگر این تزریق نقدینگی همراه با برنامه‌های توسعه‌ای باشد، و توسط سیستم بانکی در قالب طرح‌های توسعه شرکت‌های تولیدی یا سرمایه در گردش شرکت‌های تولیدی وارد جامعه شود، تحولی عظیم ایجاد خواهد کرد.

کشانی تصریح کرد: اما متاسفانه در سال‌های گذشته شاهد تزریق نقدینگی به‌صورت غیر هدفمند بودیم که عوارض آن بر اقتصاد کشور نیز دیده شد، اگر نحوه تزریق نقدینگی در سال آینده نیز بر منوال سال‌های قبل باشد تاثیر مثبتی بر تولید کشور نخواهد داشت.

وی در خصوص شرایط فعلی صنعت فولاد کشور اظهار کرد: در سال‌های اخیر، صنعت فولاد کشور همانند بسیاری از صنایع دیگر دچار رکود بود و همین امر موجب زیان بسیاری از فولادسازان کشور شد. در این میان شرکت‌هایی که قادر به صادرات محصولات خود بودند، توانستند با استفاده از مفر صادرات به تولید پایدار محصولات خود ادامه دهند و از زیان رکود حاکم بر بازار به دور ماندند. اما در این میان، بسیاری از شرکت‌های کوچک تولیدکننده فولاد که بنا به دلایل مختلف امکان صادرات محصولات خود را نداشتند، تنها با 30 تا 35 درصد ظرفیت خود محصول تولید نمودند و تعداد بسیاری از تولیدکنندگان کشور ازجمله تولیدکنندگان فولاد، از رکود حاکم بر بازار در سال‌های اخیر متضرر شده‌اند

مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان گفت: در سند چشم‌انداز 1404 در افق تولید فولاد کشور، رسیدن به تولید سالانه 55 میلیون تن فولاد درنظر گرفته شده است که از این میزان برای 39 میلیون تن مصرف داخلی و مابقی برای صادرات درنظر گرفته شده است. این برنامه‌ریزی بدون توجه به توازن در زنجیره فولاد و تامین ماده اولیه دیده شده است به‌طوری که امروزی برخی از تولیدکنندگان فولاد کشور از جمله فولاد خوزستان با مشکل تامین ماده روبرو هستند و این مشکل با اجرای طرح‌های توسعه فولاد خوزستان افزایش پیدا خواهد کرد. درکنار این مشکل، در این هدف به تامین زیرساخت‌های موردنیاز از جمله آب، انرژی، حمل‌ونقل  نیز توجهی نشده است.

وی ادامه داد: همانطور که گفته شد، در برنامه توسعه برای 39 میلیون تن از 55 میلیون تن فولاد در نظر گرفته شده برای سال 1404 برنامه مصرف داخلی و برای بقیه تولید برنامه صادراتی درنظر گرفته شده که باتوجه به سرانه فعلی مصرف فولاد در داخل کشور، و رکودی که در بازارهای کشور در چند سال اخیر حکم‌فرما بوده است، و کاهش بودجه‌های عمرانی و شروع پروژه‌های زیرساخت، رسیدن مصرف فولاد به 39 میلیون تن بعید به‌نظر می‌رسد.

کشانی تصریح کرد: بنابراین تکیه بر امر صادرات تنها راه عبور از این مشکل خواهد بود. فولاد خوزستان یکی از واحدهای فولادی کشور است که در امر صادرات موفق عمل کرده است. در سال 1395 این شرکت موفق به تولید 6/3 میلیون تن فولاد شد که از این میزان 9/1 تن آن را صادر کرد، همچنین این شرکت در سال جاری صادات بیش از 5/2 میلیون تن فولاد را محقق خواهد کرد که درنتیجه بیش از یک میلیارد دلار درآمد از این صادرات حاصل خواهد شد.

وی با بیان اینکه اهمیت صادرات در حفظ و پیشرفت صنعت فولاد هر روز افزایش پیدا می‌کند، افزود: در حال حاضر با افزایش تعداد تولیدکنندگان، رقابت برای به‌دست آوردن بازارها هر روز بیشتر و عرصه تنگ‌تر شده است. در سال گذشته تراز تجاری فولاد و محصولات فولادی ایران مثبت شد که همین امر نشان از موفقیت تولیدکنندگان فولاد کشور دارد. اما در این میان توجه به این نکته نیز ضروری به‌نظر می‌رسد که سهم عمده‌ای از صادرات محصولات فولادی کشور مربوط به محصولات میانی است. باوجود ارزشمند بودن و نتایج مثبت این صادرات، اگر تولیدکنندگان کشور به‌سمت تولید محصولات نهایی سوق پیدا کنند، می‌تواند ارزش افزوده بالاتری را نیز برای آن‌ها در پی داشته باشد.

کشانی با اشاره به مشکلات تولیدکنندگان در زمینه صادرات محصولات خود، اظهار کرد:  عدم اتصال بانک‌های کشور به بانک‌های دنیا، صادرکنندگان محصولات تولیدی در داخل کشور را با مشکلات بسیاری برای جابه‌جایی پول مواجه کرده است و باعث بالا رفتن ریسک و بالا رفتن هزینه‌های نقل و انتقال پول می‌شود. در کنار سختی‌های انتقال پول، مشکلات دیگری مانند گمرک، ثبت سفارش و دارایی نیز بر سر راه صادرکنندگان کشور وجود دارد که باعث هدر رفت انرژی صادرکنندگان می‌شود.

وی افزود: باوجود تمام این مشکلات، صادرکنندگان بازارهای هدف خود را پیدا می‌کنند و به‌ صادرات محصولات خود می‌پردازند، اما به‌یکباره سیاست‌های دولت‌ تغییر کرده و همین تغییر سیاست می‌تواند موجب هدر رفت تمام برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته شود. عدم ثبات در قوانین موجب بدقول شدن صادرکننده داخلی در مقابل خریدار خارجی شده و همین امر موجب از دست رفتن بازار محصولات تولیدی در سایر کشورهای دنیا می‌شود.

مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان تاکید کرد: بنابراین باید گفت باوجود شعارهای مسئولین نسبت به ضرورت توجه هرچه بیشتر به امر صادرات و حمایت از صادرکنندگان، تاکنون اقدام شایسته‌ای برای توسعه صادرات صورت نگرفته است. درحال حاضر ایران حتی در کشورهایی که به‌لحاظ سیاسی ارتباط مناسب و صمیمانه‌ای دارد نیز فاقد پایگاه صادراتی بوده و همین امر موجب از دست رفتن بازار صادراتی در این کشورها شده است. به‌عنوان مثال می‌توان کشور عراق را نام برد که با وجود ارتباط سیاسی مناسب میان دو کشور، تا به‌حال روابط اقتصادی و تجاری مناسبی میان دو کشور برقرار نشده و کشوری مانند ترکیه در دست‌گرفتن بازارهای عراق بسیار موفق‌تر عمل کرده است.

 

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز