دکتر روحانی در گفت و گوی زنده تلویزیونی با مردم:

بیکاری جوانان برای دولت نگران کننده است/ با تمام مشکلات ۷۰۰ هزار شغل در کشور ایجاد شده است/ سخت گیری در رابطه با شبکه های اجتماعی را باید کم کنیم

۱۳۹۵/۱۰/۱۲ - ۲۰:۵۰:۳۶
کد خبر: ۵۰۰۸۸۰
بیکاری جوانان برای دولت نگران کننده است/ با تمام مشکلات ۷۰۰ هزار شغل در کشور ایجاد شده است/ سخت گیری در رابطه با شبکه های اجتماعی را باید کم کنیم
رییس جمهوری گفت: اشتغال مهم‌ترین مساله کشور است و بیکاری جوانان برای دولت نگران کننده است.

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری برنا، رییس جمهوری یکشنبه شب و در ابتدای این گفت وگو در پاسخ به پرسشی درباره اشتغال و برنامه های دولت گفت: اشتغال مهمترین مساله کشور است و بیکاری می تواند معضل بسیار بزرگی برای جامعه و کشور ما باشد.

دکتر روحانی یک تلاش همگانی برای ایجاد اشتغال در کشور را ضروری خواند و با اشاره به شمار گسترده فارغ التحصیلان دانشگاهی و نیاز آنان به اشتغال، اظهارداشت: کل شاغلین ما در سال 92 بیش از  21 میلیون و 300 هزار نفر بوده که این رقم امروز به  23 میلیون نفر رسیده است.

رییس جمهوری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شما زیاد درباره بیکاری صحبت کردید، اما چرا این روزها حجم بیکاری تا این حد بالا زیاد شده است، گفت: مسأله اشتغال مهم‌ترین مسأله کشور است، یعنی در میان همه مسایل که حائز اهمیت، اشتغال مهم‌ترین است و بیکاری می‌تواند معضل بسیار بزرگی برای جامعه و کشور ما باشد.

دکتر روحانی با بیان اینکه وجود یک یا حتی دو نفر بیکار در یک خانه خیلی می تواند نگران‌کننده باشد، افزود: این مساله که یک جوان که به سن 25 الی 30 سال رسیده و عمدتا به دلیل نداشتن اشتغال، هنوز توان مالی برای ازدواج و شروع زندگی خانوادگی ندارد، خیلی مهم است. برای ما حیاتی است که برای اشتغال جوانان تلاش جدی انجام دهیم.

رییس جمهوری اظهار داشت: از آغاز دولت در جلسات اقتصادی یکی از مسایل اصلی، بحث اشتغال و سرازیر شدن جوان‌های عزیز تحصیل‌کرده از دانشگاه‌ها به بازار کار بود. دانشگاه‌ها تأخیری را برای اشتغال ایجاد کرد. جمعیت محصل دانشگاه ما چند سال پیش حدود 2 میلیون بود و امروز  به 4 میلیون و 800 هزار نفر رسیده و سالانه 800 الی 900 هزار نفر فارغ التحصیل می شوند که نیاز به شغل دارند. به اضافه افراد دیگری هستند که کار نیاز دارند.

دکتر روحانی با اشاره به اینکه تراکمی از افراد جویای کار در سال‌های گذشته داریم، تصریح کرد: از سال 85 تا 90، وقتی به آمار اشتغال نگاه کنید، تقریباً اشتغال ثابت و خالص ما ثابت است. یعنی سالانه حدود 14 هزار شغل خالص ایجاد شده است. بیکاری در جامعه متراکم شده است.

رییس جمهوری با اشاره به اینکه در دو سال گذشته آمار نسبتاً مناسبی برای اشتغال داریم، خاطرنشان کرد: کل شاغلین ما در سال 92، 21 میلیون و 300 هزار بوده است. بعد از آن در دو سال گذشته شرایط اشتغال بهتر شده و امروز کل شاغلین ما 23 میلیون نفر هستند. یعنی امروز تعداد شاغلین ما 2 میلیون و 700 هزار نفر بیشتر شده اند.

دکتر روحانی در پاسخ به این سوال که البته رقم بیکاری هم اضافه شده است، گفت: افزایش تعداد متقاضیان کار، امسال تقریبا یک رکورد بوده است. امسال یک میلیون و 200 هزار نفر خواستار شغل بودند. امسال و پارسال ما سالی 700 هزار شغل ایجاد کردیم. 700 هزار رقم بسیار بالایی است. کشورهایی که در طول دهه گذشته توانستند به طور متوسط بالای 600 هزار شغل در سال ایجاد کنند، 5 کشور بودند.

رییس جمهوری اضافه کرد: البته در عین حال بیکارهای قبلی هم هستند، بیکارهای جدید هم به آنها اضافه می‌شوند. یعنی اگر سالی یک میلیون نفر وارد بازار کار شوند و ما 700 هزار شغل ایجاد کنیم باز 300 هزار نفر به آمار بیکاران اضافه شده است.

دکتر روحانی اظهار داشت: در دو سال گذشته به طور نسبی وضع اشتغال ما خوب بوده اما نسبت به تقاضا باز هم فاصله داریم. باید حداقل سالی یک میلیون شغل ایجاد کنیم. برای این کار همه باید دست به دست هم دهیم، یعنی دولت، کارآفرینان، بخش خصوصی، قوا و نهادهای دیگر. علت اینکه ما می‌گوییم باید از خارج سرمایه جذب کنیم و سرمایه‌های داخل را هم باید جذب کنیم، یکی از دلایلش همین بحث اشتغال است.

رییس جمهوری با طرح این سوال که اگر بخواهیم اشتغال درست کنیم راهش چیست؟، تصریح کرد: راه ایجاد اشتغال، سرمایه‌گذاری و ایجاد فضای مناسب برای فعالیت جوان‌هاست. یکی از فضاهایی که می‌تواند اشتغال کند فضای مجازی است. در فضای مجازی مردم می‌توانند شغل‌های مناسب داشته باشند.

دکتر روحانی ادامه داد: در یک سال گذشته وزارت ارتباطات اعلام کرد که صد هزار شغل در بخش فناوری ارتباطات بوجود آمده است. این بخش یک فضای مناسبی برای اشتغال است و برای گسترش اشتغال در این حوزه، فضای مجازی ما به لحاظ ایجاد باندها و پهن‌باندهای مناسب باید آماده باشد.

رییس جمهوری تاکید کرد: باید سخت‌گیری‌ها را برای شبکه‌های اجتماعی کم کنیم، چون مردم زندگی‌شان با شبکه‌های اجتماعی مرتبط است. امروز زمینه اشتغال زیادی در این عرصه وجود دارد.

وی درباره رشد اقتصادی در کشور گفت: رشد اقتصادی را دو مرکز ما یعنی مرکز آمار ایران و بانک مرکزی معمولا متکفل هستند و بررسی و اعلام می کنند. البته از ابتدای سال من در همان پیام نوروزی به مردم عزیز عرض کردم امسال سالی است که هدفگذاری کردیم 5درصد رشد داشته باشیم. همان موقع برخی دوستان گفتند این اعلام زود بود، چون معلوم نیست ما امسال به رشد 5درصد برسیم. اما از همان ماه های اولیه حرکت هایی که در جامعه بود نشان می داد که به سمت این رشد خواهیم رفت.

وی ادامه داد: از یک طرف رشد تولیدات نفتی، گازی و میعانات ما بود و هم در کشاورزی شاهد رشد بودیم. به هر حال از شرایط محصول گندم ما معلوم بود که شاهد رشد هستیم.

رییس جمهوری ادامه داد: ستاد اقتصاد مقاومتی از ابتدای سال تلاش کرد واحدهای صنعتی کوچک و متوسط را که نیاز به تسهیلات بانکی دارند این تسهیلات را در اختیار آنها قراردهد. تا یکی دو ماه پیش 15 هزار واحد از تسهیلات بانکی استفاده کرده بودند که الان حدود 17هزار واحد صنعتی کوچک و متوسط از تسهیلات بانکی استفاده کرده اند؛ همه اینها علامت این بود که حرکت به سمت رشد اقتصادی است.

وی افزود: صادرات غیر نفتی و نفتی ما هر دو افزایش پیدا کرده بود و لذا در سه ماهه اول شاهد رشد بودیم. البته رشد سه ماهه اولی که مرکز آمار اعلام کرد حدود 4 و خرده ای، 4.5 بود اما انتظار داشتیم که در سه ماهه دوم رشد بالاتری داشته باشیم و امروز رشد شش ماهه اول نسبت به شش ماهه پارسال را در اختیار داریم. طبق محاسبات بانک مرکزی رشد شش ماهه ما 7.4 و طبق محاسبات مرکز محاسبات 6.4 است.

رییس جمهوری با تاکید بر اینکه ادامه رشد بر اساس محاسبات و پیش بینی‌های انجام شده قطعی است، به تغییرات نرخ رشد در سال‌های اخیر اشاره و خاطرنشان کرد: در نخستین سالی که دولت توانست نرخ رشد اقتصادی را محاسبه کند این رشد ۳ درصد بود. این در حالی است که در سال ۱۳۹۲ با نرخ منفی ۱. ۹ درصدی مواجه بودیم. رشد سال گذشته خیلی مناسب نبود اما سال جاری به دلیل انکه بعد از برجام فضا برای رشد صادرات نفتی و غیرنفتی فراهم شده است، شاهد رشد مناسبی خواهیم بود.

دکتر روحانی با اشاره به میزان صادرات غیرنفتی در سال جاری خاطرنشان کرد: در ۹ ماهه نخست ۱۳۹۵ میزان صادرات غیرنفتی حدود ۳۱ میلیارد دلار اعلام شده است که این میزان در مقایسه با سال گذشته با ۱۰ درصد رشد مواجه بوده است.

وی خاطرنشان کرد: از آنجایی که هم نرخ صادرات نفتی و هم نرخ صادرات غیرنفتی عدد خوبی است به شرایط اقتصادی کشور امیدوار هستیم.

وی ادامه داد: امسال برای خرید تضمینی گندم، رقم 15 (14 هزار و 700 هزار) میلیارد تومانی پیش بینی کرده بودیم و یازده و نیم میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری کردیم. گندمگاران رشد اقتصادی را در بخش خود شاهد هستند.

رییس جمهوری اضافه کرد: در بخش گردشگری ما دارای رشد بودیم.‌ قبلا اتاق های بعضی هتل های ما همیشه خالی بود؛ الان برای ماه ها جا ندارند و از پیش رزرو شده است. ‌آنها رشد را احساس می کنند و می بینند.

دکتر روحانی با بیان اینکه رشد در تولیدات صنعتی نیز مناسب بوده است، اظهار داشت: رشد صنعتی 4.1 و رشد بخش خدمات 4.8 و رشد نفت 2.1 است. مجموعه رشد اقتصادی 6.4 می‌شود. این رشد اقتصادی در شرایط منطقه ای ما بسیار خوب است.

وی اضافه کرد: پیش بینی بانک جهانی برای امسال 6.6 درصد است؛ بنابراین رشد امسال ما بیش هدف گذاری 5درصدی آخر سال گذشته، بالای 6 درصد رشد اقتصادی خواهیم داشت.

رییس جمهوری در پاسخ به سوالی پیرامون تداوم نرخ رشد اقتصادی در کشور گفت: من معتقد به تداوم رشد هستم. اینکه سال آینده باز هم 6 یا کمتر باشد، ما برای سال آینده تلاش خیلی بیشتری نیاز داریم. باید جذب سرمایه کنیم و فضای کار را مناسبتر کنیم، چون رشدی که در نفت داشتیم سال بعد ادامه ندارد.

دکتر روحانی افزود: کار بسیار بزرگی در نفت شده است، شنیدم بعضی گفته اند، این رشد مرهون نفت است. رشد نفت هم مرهون مهندسین و کارگران است. چاه های نفت ما بسته شده بود که باز شدنش آسان نیست.

دکتر روحانی خاطرنشان کرد: یک میلیارد دلار خرج کردیم تا این تولید برگردد و چاه ها فعال شود؛ ماه ها کارگران صنعت نفت ما تلاش کردند تا این شرایط ایجاد شود. ما امسال الان به جای 1.1 میلیون بشکه بالای دو میلیون بشکه نفت خام صادر می کنیم و با میعانات حدود 2.7 میلیون بشکه صادرات نفت و میعانات داریم. حرکت بسیار خوبی شروع شده است.

رییس جمهوری همچنین در خصوص افزایش قیمت ارز اشاره کرد و گفت: قیمت ارز یک فراز و نشیبی دارد اما مردم مطمئن باشند که قیمت ارز به سمت افزایش نخواهد بود.

دکتر روحانی در پاسخ به سوال که برخی مردم معتقدند دولت خودش می خواهد نرخ ارز بالاتر برود تا درآمد خودش را افزایش دهد و به عمد این افزایش نرخ ارز صورت می گیرد، آیا واقعا همین طور است؟ اظهارداشت: اصلا اینطور نیست.

وی ادامه داد: در این دولت در سال های گذشته دیده اید که نرخ ارز حدود چهار تا پنج درصد رشد داشته است و همیشه این قیمت را در بازار نگه داشته ایم؛ برای اینکه مردم یک اطمینان نسبت به آینده داشته باشند. قیمت دلار در ماه های اخیر رشد داشت و در برابر یورو، پوند و یوآن در ماه های اخیر رشد داشته است.

رییس قوه مجریه یادآور شد: در ماه های اخیر دلار در برابر پوند 15 درصد افزایش پیدا کرد و متوسط هشت تا 9 ماه گذشته تا کنون بیش از 6.2 تا 6.6 درصد دلار رشد داشته است.

دکتر روحانی افزود: به طور طبیعی این قیمت نیز در ایران رشد داشته است، این فصل نیز فصلی است که در سال های گذشته نیز رشد داشته ایم. یک مقدار نیز رونق اقتصادی وجود دارد و وسعت واردات ما که نسبت به گذشته متفاوت است.

وی ادامه داد: حتما نرخ ارز متعادل خواهد شد و نرخی که این روزهای اخیر بود حتما به یک نرخ متعادل برمی گردد، مردم می توانند هم نسبت به مساله تورم اطمینان داشته باشند. تلاش ما بر این است که مساله کاهش تورم را ادامه دهیم و امسال و سال آینده تورم ما یک رقمی باقی بماند.

رییس دولت یازدهم اضافه کرد: همچنین در زمینه رشد اقتصادی به مردم قول می دهیم سال آینده نیز دارای رشد اقتصادی باشیم. امیدوارم تا پایان سال با بررسی هایی که انجام می دهیم، بتوانیم برای سال آینده قولی به مردم دهیم که شرمنده نشویم و همانطور که پیش بینی می کنیم، رشد اقتصادی داشته باشیم.

دکتر روحانی افزود: امروز فضای کسب و کار یک فضای بهتری است و رشد سرمایه گذاری خارجی در ایران بیشتر خواهد شد.

وی با بیان اینکه تا چند روز آینده به 27 دی ماه سالروز اجرای برجام می رسیم، اظهارداشت: در تعهداتی که در برابر برجام داریم، آخرین قسمت آن در سالروز برجام نهایی می شود، در فردو بخشی از تعهدات را داریم که هنوز انجام نشده و در حال انجام است چون قول ما یکساله است و تا 27 دی ماه امسال اجرایی می شود.

وی ادامه داد: امیدوارم طرف مقابل ما نیز به همه تعهدات خودشان در برجام عمل کنند و ما شاهد یک رونق اقتصادی در همه کشورها به خصوص آن هایی که در برجام با هم تعامل داشتیم، باشیم.

رییس جمهوری گفت: نتیجه برجام به نفع همه است و نتیجه برد- برد است و امیدوارم همه شاهد این نتیجه باشیم.

وی تاکید کرد: اگر برجام نبود الان براساس آن کاهشی که آنها تصویب کرده بودند و به طور مداوم صورت می گرفت در سال 95، صادرات نفت ما 250هزار بشکه در روز می شد. فرض بگیریم آن هم اجرا نمی شد و همین یک میلیون بشکه بود، درآمد ما نصف و از آن هم کمتر می شد. ما حداکثر می توانستیم حقوق کارمندانمان را بدهیم و کار دیگری نمی توانستیم انجام دهیم اما الان درآمد ما با میعانات از دو برابر هم بیشتر است.

رییس جمهوری ادامه داد: امیدواریم امسال در بخش بودجه عمرانی بالای 30هزار میلیارد تومان تحقق یابد. البته برنامه ما 37هزار میلیارد تومان است اما تلاش ما این است که بیش از 30هزار میلیارد تومان در بودجه عمرانی مصرف کنیم.

دکتر روحانی تصریح کرد: بسیاری از بدهکاری های گذشته را پرداخت کردیم. البته نمی خواهم بگویم همه چیز ایده آل است. توانستیم بدهی ها را نسبت به فرهنگی ها و نسبت به ایثارگران پرداخت کنیم.

وی افزود: پول گندم بار سنگینی برای ما بود، توانستیم آن را به کشاورزان عزیز پرداخت کنیم. در بیمه یک مقدار عقب هستیم و یک مقدار البته انجام شده و تلاش ما این است که در هفته های آینده هشت هزار میلیارد تومان پول بیمه ها را بدهیم، به هر حال 11میلیون نفر در یکی دو سال زیر پوشش بیمه آمده اند. یک رقم بسیار بالایی است و هزینه سنگینی دارد.

دکتر روحانی گفت: بیش از 11میلیون نفر حاشیه نشین داریم. شرایط تمام این حاشیه نشینی ها که هیچ خدماتی به آنها نمی رسد، به مراتب بدتر از روستاییان است. اینها زیر پوشش خدمات درمانی قرار گرفتند. پایگاه ها و مراکز درمانی ایجاد و پزشک به این مناطق اعزام شدند، همه زیر پوشش بیمه قرار گرفتند. اگر این ها نبود یعنی مسلما نمی توانستیم این ها را پرداخت کنیم.

وی ادامه داد: حتما این رشد اقتصادی که امروز داریم را نمی داشتیم. یک بخش این رشد اقتصادی مال نفت است. درست است بخش های دیگر ما داریم ولی بعضی از بخش صنعت و بخش های دیگر ما به نفت وابسته است. بخش هایی از صادرات غیر نفتی ما باز وابسته به نفت است؛ بنابراین یک حرکت خوبی در طول این یک سال به وجود آمد.

رییس جمهوری افزود: در زمینه مساله نفت، گاز، سرمایه گذاری، حمل و نقل و بیمه برجام دقیقا اجرا شده و هیچ جایی نیست که بگوییم عملیاتی و اجرایی نشده است. فقط در بحث بانک است. در بحث هسته ای هم همه آن چیزی که می خواستیم عملیاتی شده است.

دکتر روحانی اظهار کرد: ما مقداری کیک زرد می خواستیم وارد کنیم، وارد کردیم، بیش از 200تن کیک زرد وارد کردیم. 120تن دیگر وارد می کنیم. قراردادهایی که با خارج بستیم و داریم در این زمینه می بندیم؛ اگر برجام نبود همه این ها تعطیل می شد.

رییس جمهوری گفت: الان در بحث حمل و نقل ما قرار داد خرید 200فروند هواپیما را منعقد کردیم که اگر برجام نبود اینها امکان پذیر نبود. حدود 40سال است از اول انقلاب به این طرف، ناوگان ما کهنه شده، هواپیمای نو نداریم. برای سلامت مردم بسیار مهم است.

دکتر روحانی ادامه داد: مردم ما در سال چیزی حدود 4میلیارد دلار پول برای خرید بلیط از شرکت های خارجی می دهند. چرا این را به خارجی ها بدهند و باید به خودمان برگردد. نمی خواهیم بگویم این هواپیما یک روزه وارد می شود که در طول سال های آینده وارد می شود اما امیدوارم تا پایان سال چند فروند هواپیما وارد شود.

وی ادامه داد: یک حرکت بسیار خوبی است، بدون این که بودجه این هواپیما را بر بودجه عمومی کشور و نفت تحمیل کنیم. این را بر مبنای اجاره به شرط تملیک می خریم. شرکت ایران ایر متعهد است اینها را پرداخت کند، هواپیما را می گیرد و پرداخت می کند. پولی که بابت این هواپیماها با شرکت های دیگر قرارداد داریم، 18 ساله است.

رییس دولت تدبیر و امید اضافه کرد: خود این قرارداد، یعنی اعتماد دنیا به ایران و برجام؛ وقتی یک قراردادی بسته می شود که بازپرداخت آن 18 سال طول می کشد یعنی اعتمادی که دنیا به روند سیاست خارجی دارد.

دکتر روحانی تصریح کرد: از همه مهمتر ما ایران هراسی را در برجام به شکست کشاندیم. چون مهمتر از همه، اینها است. مخالفان ما ایران هراسی را بر کرسی نشانده بودند و ایران را تهدید همه دنیا و منطقه کرده بودند؛ در در شورای امنیت سازمان ملل تصویب کرده بودند.

دکتر روحانی در پاسخ به این سؤال مجری که سال جدید میلادی در حالی آغاز شد تدابیر شدید امنیتی در اغلب کشورهای دنیا به ویژه کشورهای اروپایی حاکم بود و اولین عملیات تروریستی دقایقی پس از آغاز سال جدید میلادی در کشور همسایه ما ترکیه افتاد که 39 کشته و 40 نفر زخمی برجای گذاشت موضع ایران در قبال این تحولات چیست و نشست آستانه قزاقستان را پیش‌رو داریم درباره تحولات سوریه پس از آزادسازی حلب که موفقیت بسیار بزرگی برای ارتش کشور و نیروی مقاومت قلمداد می‌شود به طور کلی اگر بخواهید همه این تحولات را کنار هم بگذارید و جایگاه ایران را به عنوان بازیگر اصلی در خاورمیانه چه چیزی را ارائه می‌کنید، گفت:‌ نقش ایران یک نقش مهم و سازنده در منطقه است، قبلاً برخی اعتراف نمی‌کردند به این نقش ولی فکر می‌کنم امروز اکثر قریب به اتفاق کشورهای جهان به نقش بسیار مهم ایران برای ثبات منطقه اعتراف دارند.

وی تأکید کرد: ما چند هدف در منطقه داریم که برای ما مهم است و آنها را دنبال می‌کنیم و این را به نفع کل منطقه می‌دانیم. اولین ثبات و امنیت در منطقه است. اگر کشورهای منطقه بخواهند رشد، توسعه و با یکدیگر تعامل داشته باشند راهی به جز ثبات وجود ندارد. ناامنی، جنگ داخلی و تجاوز کشوری به کشور دیگر می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

رییس جمهوری ادامه داد: مسئله دوم مبارزه با تروریسم است، تروریسم خطری بزرگ برای کل منطقه ما و جهان است. من بسیار خوشحالم و ملت بزرگ ما شاهد هستند که در ایران شاهد یک امنیت فوق‌العاده هستیم بنده تشکر می‌کنم از همه نیروهایی که این امنیت را برای مردم به وجود آوردند آن دو نعمتی که پیغمبر فرمود «النعمتان مجهولتان الصحه و الامان» الحمدالله دولت در این دو مقوله موفقیت بسیار چشمگیری داشته است. هم در زمینه امنیت، هم در زمینه مسئله سلامت موفقیت‌های بسیار خوبی داشته است.

دکتر روحانی تأکید کرد: در کشور ما بهترین امنیت را در این سه چهار سال شاهد بودیم حتی در سیستان و بلوچستان و غربی‌ترین نقاط و همه نقاط کشور شاهد بودیم که امینت کامل برقرار بود که در این راستا باید از نیروهای اطلاعاتی، امنیتی، مسلح،‌ارتش،‌سپاه، بسیج و نیروی انتظامی تشکر کنیم. کار بزرگ و بسیار عظیمی انجام دادند.

وی افزود:از مسئله دوم مبارزه با تروریسم است و در این زمینه هر کشوری که از ما کمک خواسته و درخواست کمک کرده برای مبارزه با تروریسم ما دریغ نداشتیم چه عراق، سوریه و دیگران و اگر کسی از ما کمک خواسته به آنها کمک کرده‌ایم. لذا تروریسم در منطقه در حال شکست است و این بسیار مهم است. در این یکی دو سال اخیر حرکت بسیار مهمی علیه تروریسم به وجود آمده است.

رییس جمهوری اضافه کرد: مسئله سوم  عدم تغییر مرزهای جغرافیایی است یک عده‌ای می‌‌خواهند سوریه، عراق و یمن را تقسیم کنند که ما اساساً با تغییر مرزهای جغرافیایی کاملاً مخالف هستیم برای حل مسائل منطقه معتقدیم بر ایستادگی،‌ مقابله و مقاومت و دیپلماسی، دیپلماسی و مقاومت دو روی یک سکه هستند. مقاومت نباشد با دیپلماسی تنها کاری نمی شود کرد. مقاومت و ایستادگی بدون دیپلماسی باز هم کار نهایی نخواهد شد. ما در مسئله یمن، سوریه و در بسیاری از کشورهایی الان با معضل و مشکل مواجه هستند راه حل نهایی را دیپلماسی می‌دانیم اما برای اینکه زمینه آماده شود تروریسم هم به شکست کشانده شود. 

دکتر روحانی تأکید کرد: ما در سوریه هم به ملت و ارتش سوریه کمک کردیم برای اینکه در برابر تروریسم ایستادگی و مقاومت کنند و شما پیروزیهای اخیر را در سوریه شاهد بودید و مردم ما هم شاهد بودند، و هم در دیپلماسی فعال بودیم ما به طور مداوم هم با سوریه، روسیه، ترکیه و دیگر کشورهای منطقه در تماسیم و اخیراً‌هم دیدید که روابط سه جانبه‌ای بین ایران، روسیه و ترکیه در کنار سوریه به وجود آمده و این کشورها توانسته‌اند قدم‌های خوبی بردارند و امیدواریم در اجلاس قزاقستان در آستانه بتوانیم شاهد یک قدم موفقیت در دیپلماسی در زمینه منطقه باشیم.

وی در پاسخ به این سؤال مجری که عده‌ای تلاش می‌کردند بگویند این توافق آتش‌بس در سوریه هیچ ربطی به ایران ندارد و ترک‌ها و روس‌ها مبتکر و طرفین این توافق بودند آیا واقعاً‌اینگونه بوده است، با اینکه شما مرتباً در تماس هستید و دیروز هم با رئیس جمهور روسیه تماس تلفنی داشتید،‌گفت: ایران نقش بسیار مهمی هم در مبارزه با تروریسم و هم در شکست تروریست‌ها دارد و هم در دیپلماسی نقش بسیار فعالی دارد و این دو در کنار هم ان‌‌شاءالله به موفقیت خواهد رسید ما امیدواریم مردم سوریه، عراق و یمن، لیبی و بحرین و سایر کشورهایی که دچار مشکلند بتوانند از مشکلات نجات پیدا کنند و یک شرایط امن برای منطقه ایجاد شود. به هر حال ما می‌خواهیم با عراق، ترکیه کار اقتصادی کنیم.

رییس جمهوری اضافه کرد: شما اشاره کردید به حادثه‌ای که در آغاز سال میلادی در ترکیه متأسفانه اتفاق افتاد و مردم در استامبول شاهد بودند کشتار عده‌آی انسان بی‌گناه و بی‌دفاع از هر نظر محکوم است و این نشان می‌دهد موضوع تروریسم به هیچ کس رحم نخواهد کرد و این ویروس همه را مبتلا می‌کند مگر اینکه بتوانیم با این ویروس مقابله کنیم در مجموع بنده از شرایط فعلی منطقه خوشحالم البته خیلی راه طولانی در پیش داریم تا به امنیت کامل دست پیدا کنیم.

وی ادامه داد: ازتعداد 52 شرکت دانش بنیان امروز به 2700 شرکت رسیدیم وکمک های دولت به صندوق نواوری وشکوفایی فعال است ودر زمینه رشد علمی حرکت خوبی اغاز شده است .

رییس جمهوری اضافه کرد: تلاش دولت این بود که مراحل علمی، تحقیقاتی وتجاری سازی شرکتهای دانش بنیان را فعال کند.

دکتر روحانی گفت: مسایل اجتماعی نیز برای دولت اهمیت دارد و مسئله اشتغال که در آغاز مصاحبه صحبت شد به نظر من از مسایل مهم برای جلوگیری از اسیب های اجتماعی است.

وی فقر و بیکاری را به عنوان بزرگترین پایه برای جلوگیری از آسیب های اجتماعی برشمرد و گفت: خوشبختانه از سال گذشته مقام معظم رهبری راهبری مساله مبارزه با اسیب های اجتماعی را شخصا برعهده گرفتند و در همان جلسه اول فرمودند که 20 سال تاخیر داریم .

رییس دولت یازدهم به موضوع اعتیاد ، بچه های بد سرپرست ، معلولین و مشکلات طلاق اشاره کرد و گفت: برای این منظور ، شورای اجتماعی تشکیل شد و رییس آن، رییس جمهور است.

دکتر روحانی با بیان اینکه گفته شود توجه دولت تنها به موضوع اقتصاد و سیاست است، اینطورنیست، افزود: هر دو هفته یکبار شورای انقلاب فرهنگی داریم و هر دوهفته جلسات شورای عالی فضای مجازی داریم که مسله اجتماعی و مهم است.

وی اضافه کرد: در طول 2 الی 3 سال اخیر در خصوص مساله معتادین ونگهداری انها 52 درصد و در زمینه مراکز درمانی 28 درصد افزایش داشته ایم .

رییس دولت تدبیر و امید اظهار داشت: امار و ارقام می گوید اسیب های اجتماعی به سمت کاهش حرکت کرده ولی خیلی مشکلات داریم .

دکتر روحانی گفت: برای این منظور در شورای عالی انقلاب فرهنگی وزیر کشور عضو شد وجلسات متعددی در زمیه طلاق انجام شد ومساله اسیب های اجتماعی از موضوعات فرهنگی مهم است که همه با هم ارتباط دارد و اگر می خواهیم اعتیاد نباشد جامعه را باید با نشاط نگه داریم.

وی افزود: نباید نسبت به مسایل جرئی ایراد داشته باشیم؛ در برخی شهرها بعد از سالها می خواهد کنسرتی برگزار شود اماکن، وزارت فرهنگ و ارشاد و ناجا هماهنگ می شود وبعد می بینیم به بهانه ای برهم می خورد، نباید در این مسایل مردم را دچار مشکل کنیم.

رییس جمهوری ادامه داد: نمی گویم نیروها به وظایف ذاتی خود عمل نکنند ولی نباید سخت گیری کنیم؛ دین ما دین سهل وآسان است و اصلا خدا حکم مشکل افرین وضع نکرده است و اگر می بینیم مشکلی پیچیده شده ، درست اسلام را تفسیرنکردیم.

دکتر روحانی گفت: امسال 16 اذر خوشحال بودم که در دانشگاههای مختلف سخنرانانی از جناح های مختلف صحبت کردند و بیش از390 جلسه سخنرانی در دانشگاهها تشکیل شد.

وی افزود: در دانشگاه تهران که من حضور داشتم ازتمام انجمن ها وتشکل های دانشجویی 13 نفر سخنرانی کردند وهمه انتقادی صحبت کردند و 10 نفر با لحن تند و3 نفر با لحن معتدل سخن گفتند ولی فضای خوبی بود .

رییس دولت یازدهم تصریح کرد: هیچ کجای دنیا نداریم که دانشجویان با هر لحنی و شیوه ای دولت را نقد کنند و گاهی از حد نقد نیزجلوتر بودند.

دکتر روحانی گفت: برخی نقدهایی که به دولت می شود غیر منصفانه و تخریبی است و اگر بنده ناراحت می شوم برای تخریب ها است نه به خاطراینکه دولت نقد می شود؛ هرچند مردم هوشیار هستند و تشخیص می دهند و افرادی که این کارها را انجام می دهند خودشان ضرر می کنند.

رییس جمهوری خاطر نشان کرد: چرا باید دروغ گفته شود وحرفی کاملا ناصحیح علیه دولت یا علیه دستگاههای دیگر گفته شود؛ باید درجامعه وحدت، برادری و راستگویی ترویج شود ومی تواند این موضوع برای همه ما خطرناک باشد.

وی درباره نرخ تورم گفت: وقتی می گوییم تورم کاهش پیدا کرده به معنای ارزانی نیست. رشد کمتر شده است، یعنی آرام تر دارد گران می شود. تورم وقتی کاهش پیدا می کند معنایش این است که آهسته آهسته گران می شود. یعنی روزانه و ساعتی گران نمی شود. صبح یک جور و ظهر یک جور باشد. هر ماهی یک بار مقداری، ماهانه، سالانه و نقطه به نقطه ما داریم اعلام می کنیم.

رییس جمهوری گفت: به هر حال ما داریم می گوییم تورم هفت، هشت درصد ، تک رقمی هم که هست ، نسبت به 12ماه پیش بالاتر رفته است. یعنی قیمت جنس گران تر شده است. در کشورها معمول است. کشورهایی که اصلا تورم نداشته باشند خیلی کم است. تورم ها همه یک رقمی، دو، سه، چهار درصد است. باید تورم را تک رقمی نگه داریم. این نکته درست است. کالاهایی که مورد نیاز شدید مردم است دولت باید حساب ویژه ای برایش باز کند و نگذارد مردم برای زندگی در فشار قرار گیرند.

وی در خصوص جلسات ستاد تنظیم بازار اظهار داشت: جلسات تنظیم بازار است. من اخیرا به خاطر شکر در دولت باز تاکید بیشتر کردم و نسبت به برخی اقلام دنبال می کنیم.

دکتر روحانی درباره فیش های حقوقی گفت: حقوق غیر متعارف، غیر منصفانه و غیرعادلانه هر چه اسمش را بگذاریم. اگر می خواهیم مشکلی حل شود راه حل دارد. دولت هم قدم های بسیار مهمی در این زمینه برداشته است. اگر این را بخواهیم ابزار انتخاباتی کنیم البته نهضت ادامه دارد یعنی همین جور تا شب انتخابات این حقوق ها را ادامه می دهیم. عده ای می گویند املاک نجومی، عده ای می گویند حساب های نجومی، همینگونه ادامه می دهیم. اینها را باید حل و فصل کنیم.

وی تاکید کرد: اولین دستگاهی که شروع کرد راجع به حقوق غیر معارف ، خود دولت بود. در هیات دولت در اجرای بودجه امسال بحث کردیم و بعد از آن بود که در برخی رسانه ها شروع و بعد بررسی شد. در مجموع علل مختلفی دارد.

رییس جمهوری توضیح داد: قوانین و مقررات ما مقداری در اجرا و شفافیت ایراد دارد، دولت تصدی گری دارد. مثلا می بینید یک بانک خصوصی است، مدیر آن بانک حقوقی می گیرد، یک بانک دولتی حقوق رییس آن بانک نسبت به آن بانک خصوصی یک چهارم است. در حالی که همان آقایی که رییس بانک دولتی است قبلا در یک بانک خصوصی مدیر بوده و آن را آورده است. این هم نامتعادل است.

روحانی گفت: این وسط خصولتی داریم. اگر دولتی است یک چهارچوب و اگر خصوصی است یک چهارچوب دارد. اما خوشبختانه در میان دولتی که از کارمند شاغل و بازنشسته همه حدود 5 میلیون عائله دولت است. از کسانی که شاغل و بازنشسته اند و مدیران فراوان، 97 هزار مدیر داریم.  آن که بحث بود حقوق هایشان غیر متعارف بوده است اول گفتند 397 نفر، دیوان محاسبات مجلس اعلام کرد که همه این حقوق ها را بررسی کرده بود، بعد هم در بررسی اخیر به ما اعلام کرد که بعضی موارد اشتباه بوده و حدود 300نفر است. دولت بلافاصله تثبیت کرد در شورای حقوق و دستمزد که حقوق برای سیاسیون، بخش های اقتصادی و بنگاه ها چه مقدر باشد. ابلاغ و اجرا کرد و آنهایی که حقوق های اضافه گرفته بودند گفت همه را پس دهند.

دکتر روحانی گفت: ما دو لایحه می خواهیم به مجلس دهیم؛ یکی مساله شفافیت است. در بیانیه هم به مردم گفتم که همه دستگاه های اجرایی مکلفند حداقل و حداکثر حقوقشان را در سایت ها اعلام کنند و همه مردم بدانند. اخیرا مجلس شورای اسلامی در برنامه ششم در این زمینه، قانون و ماده ای را تصویب کرد که من از مجلس هم تشکر می کنم. کار بسیار خوبی است. ما همه چیز را باید شفاف کنیم.

وی ادامه داد: در میان قوای مختلف کشور و نهادها، دولت پیشقدم برای این مساله بوده، مقررات را گذرانده، اعلام کرده و بقیه دستگاه ها از ما عقب ترند. مردم بدانند این حقوق غیر متعارف مخصوص قوه مجریه نیست و خیلی بیشتر از این 300نفر در جاهای دیگر حتی در نهادهای انقلابی و قوای دیگر هستند. همه باید اجرا و پیاده کنند.

دکتر روحانی افزود: دولت اقدامات خوبی انجام داده است. جز دو سه نفر که به دلایلی در زندان هستند بقیه همه پول ها را پس داده اند. اگر در موردی جرمی اتفاق افتاده قوه قضاییه می تواند رسیدگی کند اما غیر آن، این کار دیوان محسابات است. دیوان هیات های مستشاری دارد بررسی می کند. اگر جرمی واقع شده باشد خودش به قوه فضاییه می دهد.

وی افزود:‌ از قوای دیگر هم می خواهم در این زمینه مانند دولت پیشقدم شده و کار را پیش ببرند. از دوستان دیگر هم می خواهم این موضوع را جناحی و انتخاباتی نکنند. این ها نه بحث انتخاباتی و جناحی است. ملی است. باید با فساد مبارزه کنیم. در این امر دولت جدی است. بسیار مهم است. اگر اقتصاد مقاومتی و توسعه می خواهیم باید با فساد مبارزه کنیم و اگر می خواهیم آسیب های اجتماعی در جامعه از بین رود باید با فساد مبارزه کنیم و در این راستا همه باید دست به دست هم دهیم.

رییس جمهوری افزود: همه قوا و نهادهای دیگر همه دست به دست هم دهیم و شفاف کنیم. در بحث دستمزد و حقوق تا همه بدانند حقوق این افراد چه سیاسی و اقتصادی چگونه است. راه حل اساسی هم در بخشی از امور تصدی گری دولت باید تمام شود.

وی افزود: باید بیاید در بخش خصوصی رقابت آزاد و شفاف انجام دهد. خصولتی کار را بدتر می کند. اگر دولت به بخش خصولتی دهد، همان دولتی است با یک قدرت بیشتر با یک راه های خطرناک تر است. راهش خصوصی سازی و کاهش تصدی گری دولت در این زمینه است.

رییس جمهوری در ادامه در خصوص وضعیت بازار مسکن اظهار داشت: مسکن مهر یکی از مشکلات دولت بود؛ برای اینکه خانه هایی ساخته شده بود بدون اینکه تسهیلات لازم را داشته باشد؛ نه مسجدی، نه کلانتری، نه مدرسه، نه برق، نه آب، نه گاز، و نه آب و نه جاده بود دولت بسیار دچار زحمت شد، انشاءالله تا پایان دولت پرونده مسکن مهر بسته خواهد شد.

دکتر روحانی خاطرنشان کرد: مسکن یکی از مواردی است که متاسفانه رشد منفی داریم همانطور که بعضی از بخش ها مثبت است و رشد داریم، در بخش مسکن رشد مفنی داریم.راهش این است مردم قدرت لازم برای خرید پیدا کنند و بتوانند مسکن تهیه کنند ؛ وقتی مسکن تهیه نمی شود ناچارند بروند اجاره نشینی و روند اجاره ها هم به طور طبیعی افزایش پیدا می کند و مردم در مشکلات هستند.

وی افزود: کاری که دولت می توانست انجام دهد بالا بردن وام بود . ما در یکی دو جلسه اقتصادی بحث کردیم وامها را افزایش دادیم برای اینکه تحرک ایجاد شود ،تحرک کوچکی هم در مسکن ایجاد شده است .

رییس جمهوری افزود: در عین حال مسکن تحرکش در این بخش اهمیت دارد برای اینکه بسیاری از صنایع و اشتغالات وابسته است به ساخت مسکن و البته بخش عمرانی و ساخت وساز.

دکتر روحانی گفت: دولت در حد توان این کار را انجام می دهد؛ البته برای بخشهایی مثل معلولین اقدامات خوبی انجام می شود . وزارت رفاه و تعاون درعین حال در کل بخش مسکن، هنوز مشکل را متاسفانه داریم.

 

 

 

 

 

نظر شما
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز
بازرگانی برنا
لالالند
دندونت
سلام پرواز